O vraždění v Orlandu a obyčejné korelaci

13. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Oba zbylí američtí prezidentští kandidáti, Hillary Clintonová i Donald Trump, interpretují víkendový masakr v Orlandu na Floridě a využívají jej ve volební kampani, aniž by se snažili vysvětlit, co se skutečně stalo. Místo toho se upínají ke korelaci vraždění s určitým vybraným znakem - podle toho, jak vypadá jejich vlastní politická agenda. Korelace sama o sobě racionálně nevysvětluje, proč se dva znaky vyskytují společně; maximálně může být podnětem k dalšímu zkoumání příčinné vazby. Přesto, statisticky vzato, i na základě korelace můžete formulovat určité (statistické) prognózy.


Spojené státy americké mají přes 320 milionů obyvatel. 31 % domácností přitom vlastní nějakou střelnou zbraň, tzn. přibližně 99 milionů Američanů žije v domácnosti střelnou zbraní ZDE. Budete-li chtít formulovat statistickou korelaci mezi přístupem ke zbrani a vražděním v gay baru v Orlandu, dostanete pravděpodobnost 1 : 99 000 000.

Ve Spojených státech podle nejvyššího dostupného kvalifikovaného odhadu žije zhruba 9 milionů muslimů ZDE. Statistická korelace mezi příslušností k islámu a vražděním v gay baru na Floridě je 1 : 9 000 000. Je tedy desetkrát silnější, nežli u majitelů zbraní.

Není ani zdaleka pravda, že všichni majitelé zbraní se dopouštějí násilné trestné činnosti, stejně jako není pravda, že "každý terorista je muslim". Nicméně jako občan, který se ve světě orientuje nikoliv podle vědecké pravdy, jež je běžně nedostupná, ale podle dostupných informací (a předsudků...), snadno zjistíte, že při statististickém prognózování zločinu na Floridě by bylo náboženství pachatele desetkrát lepším prediktorem než vlastnictví zbraně. Tento rozdíl není z praktického hlediska nepodstatný. Třebaže nemusí nakonec o ničem vypovídat.

Existují ovšem falešné korelace. Statistické vazby, které naznačují příčinnou souvislost tam, kde žádná není. Před časem islámští fundamentalisté bratři Carnajevové útočili z nenávisti na Američany s použitím bomb vyrobených z obyčejných tlakových hrnců. Olga Hepnarová kdysi v Praze hromadně vraždila s použitím nákladního automobilu. Přitom Švýcarsko je třetí zemí na světě v počtu držených střelných zbraní na obyvatele, ale kriminalita tam nijak nepřekračuje evropský průměr. Nemusíte být majitelem střelné zbraně, abyste vraždili z nenávisti. Není to podmínka nutná, ani postačující.

Abyste z nenávisti útočili na gay bar, nemusíte být muslim. Podobný zločin jako orlandský vrah mohl klidně spáchat neonacista nebo křesťanský fundamentalista. Příznivci IS nemají monopol na tento druh vražedné nenávisti.

Máte-li silnou motivaci vraždit z nenávisti, ať už je jakéhokoliv původu, prostředek si najdete. A není v silách kohokoliv vám v tom účinně zabránit, pokud o této motivaci nemá tušení - nebo ji dokonce zaslepeně ignoruje, třebaže ji systematicky dáváte najevo.

Z 99 milionů amerických držitelů střelných zbraní jich jen nepatrný zlomek nenávidí gaye, a z nich ještě jen malá část by byla ochotna jít někam gaye střílet. Bohužel, pokud jde o muslimy, jejich postoje ke gayům jsou téměř všeobecně silně netolerantní, a neexistuje tak jasná dělící linie mezi fanatiky hlásajícími nenávist a většinou muslimů.

Ani Donald Trump, ani Hillary Clintonová se dost málo nepřiblížili vysvětlení příčin víkendového masakru. Žádný z kandidátů ovšem příčiny ve skutečnosti nehledá, událost oba cynicky využívají k ohřívání politické agendy, kterou prosazovali dávno před masakrem. Odpověď neleží směrem, kterým ukazují.

Nicméně Trump může velmi výhodně využít faktu, že statistické predikce, o nich hovoří, jsou desetkrát silnější než ty, které používá Clintonová - kandidátka, která ze třetiny Američanů dělá sprosté podezřelé.

0
Vytisknout
8670

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2016