EU uvažuje, že by Británii dovolila mimořádně zakázat vstup Evropanům na své území na sedm let

25. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Evropské vlády uvažují o tom, že by Evropská unie mohla Británii poskytnout výjimku ze zásady EU o volném pohybu obyvatel na dobu sedmi let a umožnit Británii přístup na jednotný evropský trh.

Takový plán bude považován za velmi kontroverzní v mnoha členských zemích, včetně Francie, Polska a mnoha středoevropských zemích, avšak omezil by šok evropské ekonomice vyloučením Británie z evropského trhu a omezil by politické škody Evropské unii, které by byly důsledkem úplného rozvodu.

Británie by však musela dál platit podstatné finanční částky do rozpočtu Evropské unie a neměla by možnost v EU o ničem vyjednávat, protože by nebyla plným členem Evropské unie.

Naproti tomu autor Joris Luyendijk argumentuje v týdeníku Observer, že vstřícný postoj vůči pobrexitovské Británii od EU by byl "velmi nebezpečný": naopak je prý nutné se vůči Británii postavit přísně, aby se zamezilo dalšímu neodpovědnému odchodu nějaké země z EU na základě lží. Británie má podle Luyendijka dlouhou historii sabotování Evropské unie a vyškemrávání se neustálých výjimek. Mnohokrát v poslední době Británie v době krize vrazila EU nůž do zad.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5566

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2016