O chlapci, který nemluví

14. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Jste dětským uprchlíkem, donuceným utéci z domova před ISIS, ale nemůžete komunikovat, protože jste hluchý. Lawandova rodina strávila mnoho zoufalých měsíců ve snaze dostat se do Británie, aby dostal šanci mluvit.

Tyto hluché děti se snaží hovořit se svým novým spolužákem.

"Umí znakovou řeč?"

"Ne on slyší, není hluchý."

"Ale vždyť má naslouchadlo!"

Lawandovi je šest let. Je to uprchlík z Iráku a je hluchý. Jako všechny děti první den ve škole je nervózní. Ale už přežil daleko horší problémy. Lawand žije se svou rodinou v táboře v Dunkirku. Strach z ISIS přiměl Lawanda a jeho rodiče, aby loni uprchli ze severního Iráku. V roce 2015 totiž tato teroristická organizace nařídila, že invalidní děti musejí být usmrceny.

Cesta celé rodiny do EU byla plná nebezpečí.

Otec: "Dal jsem mu na hlavu igelitový pytlík a přivázal jsem jeho naslouchadlo do něho, na dobu, než jsme přepluli moře. I dospělí se bojí, jen si představte, jaké je to pro děti."

Lawandův starší bratr Rawa je jeho ochránce a nejlepší přítel. Zoufale usiluje o to, aby sehnal svému bratru další pomoc. "Tady nemůžeme zůstat. Co když by se jeho naslouchadlo rozbilo? Tady nemůžeme zůstat."

Lawandovi v osmnácti měsících dali cochleární implantát. Protože v táboře není žádná terapeutická pomoc, Lawand potřebuje naléhavou pomoc, aby mohl znovu komunikovat.

V obavách o Lawandův další vývoj se rodina tajně dostala do Británie v kamionu. Nyní v Británii dostává Lawand pomoc v Královské škole pro hluché děti. Podrobuje se testům, které mají zjistit, zda mu škola může pomoci s komunikací.

"Vysokofrekvenční pískání."

Zatímco čeká na výsledky testů, Lawand si hraje s dalšími žáky.

"Můžeš se ho zeptat, jak se jmenuje?"

"Lawand."

"Já se jmenuju Harlee."

Výsledky jsou pro Lawanda dobrou zprávou.

"Do roka bude umět komunikovat opravdu dobře. A jakmile u něho vytvoříme jazyk, bude se pak opravdu rychle rozvíjet. Je to chytrý kluk."

Pokud bude Lawand v Británii, bude dostávat pomoc. Avšak jeho rodina neví, zda dostane povolení v zemi zůstat.

0
Vytisknout
7539

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2016