Trump: V Berlíně došlo k "děsivému útoku proti křesťanům"

20. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


- Policie potvrdila, že považuje pondělní incident na berlínském náměstí Breitscheidplatz za "možný teroristický útok". Vychází z předpokladu, že kamion byl 'úmyslně' zavezen na vánoční trh.

- Poté, co kamion v pondělí večer přibližně v 20.15 hodin najel do davu, zahynulo 12 lidí.

- Dalších 48 lidí bylo odvezeno do nemocnic se zraněními, některá jsou vážná. Očití svědci uvádějí, že kamion vjel do davu rychle a drtil návštěvníky.

- 2 km od scény byl zatčen podezřelý a je vyslýchán. Policie dosud nezveřejnila žádné informace o jeho totožnosti. Policie uvádí, že uspořádá tiskovou konferenci v úterý ve 13 hodin.

- Brzo v úterý ráno provedla policie údajně razii na nepoužívaném letišti Tempelhof v Berlíně, jehož část je používána k ubytování uprchlíků.

- Policie uvedla, že muž, který byl v kamionu nalezen mrtvý, byl polský občan. Nebyla to osoba, která s kamionem najela do vánočního trhu.

- Polská firma, která vlastní kamion, uvedla, že jeho 37 letý řidič, který vezl ocelové trámy, se měl zastavit v Berlíně, ale od raného pondělního odpoledne s ním ztratila kontakt.

Bílý dům odsoudil to, o čem se vyjádřil, že "se to zdá být teroristickým útokem". Nový americký prezident Donald Trump to nazval "děsivým teroristickým útokem" a obvinil Isis a další islamistické teroristy, který "neustále vraždí křesťany ve svých komunitách a modlitebnách".

- Avšak německý ministr vnitra Thomas de Maizière požadoval opatrnost: "Na celou zemi má psychologický dopad to, jakých použijeme slov, a my chceme být velmi, velmi opatrní a pracovat těsně s výsledky vyšetřování, nikoliv se spekulacemi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7874

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016