Ruští hackeři, kteří útočili v ústředí Demokratické strany, sledovali i ukrajinskou armádu

23. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Skupina hackerů spojená s ruskou vládou a útoky proti Demokratické straně USA zřejmě používala malware pro zařízení Android ke sledování a zaměřování ukrajinského dělostřelectva od závěru roku 2014 až do roku 2016.


Malware dokázal získat komunikaci a některé lokální údaje z infikovaných zařízení, což mohlo být využito k útokům na dělostřelectvo podporujícím proruské separatisty na východní Ukrajině, uvedla zpráva firmy CrowdStrike.

Skupina známá jako Fancy Bear nebo APT 28 měla podle amerických bezpečnostních představitelů pracovat primárně pro GRU, ruskou vojenskou rozvědku.

CIA a FBI jsou přesvědčeny, že skupina Fancy Bear a další ruští hackeři jsou zodpovědní za útoky během amerických prezidentských voleb, které měly pomoci Donaldu Trumpovi porazit Hillary Clintonovou.

Malware použitý na Ukrajině byl variantou softwaru nalezeného v ústředí Demokratické strany, prohlásil spoluzakladatel firmy CrowdStrike Dmitrij Alperovič. To podle něj dokazuje úzkou vazbu skupiny na oficiální ruské úřady.

Malware změnil aplikaci Android vyvinutou ukrajinským dělostřeleckým důstojníkem tak, aby data zpracovávala rychleji.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5703

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016