Útok v Berlíně Německo změní

21. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


Dlouhodobé německé obavy se právě staly skutečností, ale tím to nekončí. Útok v Berlíně zemi změní, napsal Alexander Kudascheff.


Útok v Berlíně Německo šokoval a zděsil. Dvanáct lidí mrtvých, téměř 50 zraněných, někteří vážně. Útok, tento teroristický čin, směřoval proti celé zemi, proti svobodné společnosti, v níž Němci žijí. A směřoval proti zvlášť pokojnému symbolu: Vánočnímu trhu, místu navštěvovanému v předvánočních týdnech miliony lidí - nejen Němců, ale lidí z celého světa, kteří chtějí zapomenout na své každodenní životy, nechat svůj stres za sebou a bezstarostně se věnovat zimní zábavě s vánočním veselím.

Útok byl zaměřen proti všem, kdo chceme žít životy ve svobodě. Je to sprostý útok na tuto touhu po svobodě - proto útok v Berlíně Německo změní. Už nejsme v hledáčku mezinárodního terorismu, jak dlouho tvrdili - stali jsme se jeho obětmi, jako Britové, Francouzi, Španělé, Izraelci, Američané a další.

Nezáleží na tom, zda pachatel byl duševně narušený, osamělý vlk s vražedným záměrem, nebo skupina s fundamentalistickým pozadím. Útok zasáhl svobodnou společnost v jejím samotném jádru. Zasáhl otevřenou společnost. Zasáhl také křesťanský symbol, výraz německých a evropských tradic a identity.

Kancléřka má pravdu: je to pro Němce obtížný den. Je hodno zaznamenání, že navzdory faktu, že během let proběhla série menších a středních útoků v Německu a mnohé byly odvráceny - tento útok je zdaleka nejhorší, jaký jsme utrpěli.

Mentalita německé společnosti se změní. Lehkomyslné a občas bezstarostné přístupy ustoupí. Svoboda našich životů, kterou jsme byli odhodláni teroristům nikdy nedovolit nám vzít, ustoupí hluboce usazeným pocitům nepohody. Německo se bude cítit méně bezpečné. A bude méně bezpečné než dříve.

Přidejte k tomu možné politické zemětřesení, které bude následovat, pokud se ukáže, že pachatel byl uprchlík. Osoba usilující o útočiště v této zemi, osoba, která žádala o azyl a dostala jej - osoba, k níž se tato země neotočila zády.

Kancléřčina uprchlická politika vstoupí do rozbouřených vod, pokud byl pachatel žadatel o azyl, který přišel do Německa vloni, když země jednomyslně otevřela své hranice. Triumf myšlenek ultrapravicových nacionalistů bude slavit více než jen významné výsledky. Naše otevřená společnost se uzavře, domácí politická scéna zkamení a svoboda bude ohrožena zevnitř.

V takových dnech jako tento je samozřejmě důležité zůstat klidný a střízlivý. Ale vyrovnanost se stane ještě obtížnějším úkolem. Večer 19. prosince 2016 je večerem, který Německo změní. Jak moc? To se teprve uvidí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11507

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016