Tichý hrdina z náměstí Breitscheidplatz

23. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


Měla to být závěrečná jízda roku - ale pro polského řidiče Lukasze Urbana vedla cesta až k hroznému konci. Jeho země nyní truchlí za tichého hrdinu.


Měl být teď doma a pomáhat s přípravou Vánoc. Jeho žena a sedmnáctiletý syn, jeho rodiče a širší rodina už na něj čekali v malé vesnici Rożnowo čtyřicet kilometrů jižně od Štětína.

Kolegové jej popisují jako "jednoho z nejspolehlivějších řidičů". Jejich šéf Ariel Źurawski souhlasí. Majitel firmy je také Urbanovým bratrancem. V práci říkali Lukaszovi "Inspektor" - byl velmi svědomitý, měl rád, když bylo vše v pořádku, tvrdí jeho bratranec. "Vždy jsem se mohl spolehnout, že se 100 % bude držet časového rozvrhu každé cesty, každého zákona a dopravního předpisu. Dělníky jako on už nepotkávám." Lukaszovi kolegové jsou v šoku. Říkají, že byl dobrý chlap.

Když Źurawski v pondělí odpoledne sledoval signál GPS, hned měl pocit, že je něco špatně. "Vozidlo mělo čekat před skladem ThyssenKrupp na Friedrich-Krause-Ufer na vyložení," říká. Místo toho se kamion naložený pětadvaceti tunami oceli najednou pohyboval po parku Tiergarten a Berlin City West. "To bylo velmi špatné znamení," tvrdí Źurawski.

O pár hodin později viděl svůj náklaďák v televizi. "Hned od začátku jsem si byl naprosto jistý, že Lukasz nenese odpovědnost. Znali jsme se od dětství: Naše matky jsou sestry. Věděl jsem, že za něj mohu dát ruku do ohně. Všichni jsme byli hluboce šokováni," říká Ariel Źurawski.

Obrázek kolegů odpovídá dramatickému scénáři načrtnutému německým tabloidem dva dny po útoku. Ten rekonstruoval poslední vteřiny v kabině na základě policejních zpráv, což naznačuje, že polský řidič se snažil až do konce zabránit tragédii. Možná se mu podařilo předejít ještě horšímu neštěstí; možná kdyby jej nebylo, ještě více lidí by skončilo pod koly náklaďáku?

Lukaszův bratranec Ariel Źurawski je přesvědčen, že určitě bojoval do konce. Ukázali mu policejní fotografii kvůli identifikaci. "Na snímcích, které mi policie ukázala, můžete jasně vidět, že měl zranění, byl pořezaný a zbitý. Musel se bránit a bojovat," říká jeho šéf. Nikdo v vsi tím není překvapen. "Odpovídá to jeho charakteru," souhlasí jeho kolegové.

Rożnowo je obec se sotva 200 lidmi: Rozházené domky, několik malých prefabrikovaných budov. Každý je tu v šoku. Lukaszovi sousedé jsou ochromeni; a v pondělí večer, když otec sedmatřicetiletého řidiče viděl záběry v televizi, se zhroutil a musel být rychle převezen do nemocnice.

Velmi málo lidí je ochotno mluvit s tiskem. Chtějí nechat rodinu v klidu, říkají. Příbuzní jsou právě v péči komunitního rodinného centra a psychologa. "Musíme respektovat zoufalství a bolest příbuzných," říká sousedka. "Celá vesnice pomůže, pokud to bude třeba."

Lukaszova smrt byla šokem pro celé odvětví přepravy. Každý čtvrtý řidič mezinárodního kamionu v Evropě je Polák. Den po neštěstí si polští řidiči připomněli Lukasze Urbana "minutou troubení". V centru Štětína byl instalován památník obětem berlínského útoku. Lukasz Urban je považován za hrdinu - nejen v Polsku.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9149

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016