Britské naděje a sebeklamy

31. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Britové nežijí jen na ostrově v geografickém smyslu - je to také součástí jejich mentality. Ale když přijde na brexit, ostrov se zdá ležet na jiné planetě, napsal Markus Becker.


Britský ministr pro brexit David Davis v lednu prohlásil, že Británie chce mít "přesně stejné výhody" po odchodu z Unie jako před ním. Je to komentář, na který lídr labouristů Jeremy Corbyn nezapomněl. Pokud Británie nebude ve stejně dobrém postavení vůči EU v oblasti obchodu a cel, jako před brexitem, jeho strana neschválí dohodu o vystoupení z Unie, sdělil ve středu parlamentu.

Pokud to Corbyn myslí vážně - jeho parlamentní uskupení koneckonců schválilo zahájení brexitu - naznačuje to, že ztratil kontakt s realitou. Pozice EU podporovaná Evropskou komisí, Evropským parlamentem a členskými státy je po celé měsíce krystalicky jasná: Po brexitu nemůže být Británie v lepším postavení než členské státy EU, když kvůli ničemu jinému, tak aby se zamezilo povzbuzení euroskeptiků v jiných zemích.

Theresa May se naproti tomu nachází v postavení, které by sotva mohlo být horší. Za pouhé dva roky musí úspěšně ukončit vysoce komplikovaná jednání - což je úkol mírně řečeno dost ambiciózní. Dále jej komplikuje skutečnost, že musí bojovat na několika frontách: Ve Skotsku, v Severním Irsku, v Bruselu, na poli britské ekonomiky a v britské vnitřní politice. Pokud neuspěje, hrozí takzvaný "špinavý brexit", odchod z EU bez obchodní dohody. Jestliže k němu dojde, britský obchod s EU bude veden na základě pravidel Světové obchodní organizace. Pro EU by to bylo nepříjemné; pro Británii by to zřejmě byla katastrofa. Britské ministerstvo financí předpovídá, že by hrubý domácí produkt mohl klesnout o 7,5 % a daňový výpadek by mohl dosáhnout 45 miliard liber.

Zdá se, že příznivce brexitu to nevzrušuje. "EU je na pokraji propasti," napsal ve středu Daily Telegraph. Vzestup populismu na kontinentě, síla britské ekonomiky a evropské obavy z terorismu, tvrdí list, posilují britské šance na dobrou smlouvu. Tvrdí, že by May měla jít "po hlavě do toho".

Ale Britové se také bojí terorismu a podobně mají problém s populismem, stejně jako s rasistickými podtóny kampaně za brexit. Navíc fakt, že britská ekonomika se dosud nepropadla, je důsledkem prosté skutečnosti: Nic se dosud příliš nezměnilo. Británie je dosud členským státem EU a stále má přístup na společný trh. Za dva roky se nicméně věci změní.

May to ví také. Ve středu před tím varovala. Země ztratí vliv na tvorbu evropských ekonomických pravidel, jimž se britské společnosti budou muset v budoucnosti přizpůsobit.

Stávající očekávání Britů mohou být dohodou o brexitu jedině zklamána. A zdá se, že příznivci brexitu se budou snažit tyto nedostatky vylíčit jako snahu EU Británii potrestat. Nakonec, jinak by za ně museli převzít odpovědnost sami.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8160

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2017