Revizor u Muzea: Vítejte v Praze! Moje dcera v Austrálii mě stojí spoustu peněz, tak zaplatíte pokutu!

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Představte si, že jste v cizím městě a nevíte pořádně, jak si koupit jízdenku pro veřejnou dopravu. Automaty jsou popsány jen vám nesrozumitelným jazykem. Budou vás v Paříži nebo v Londýně pokutovat, koupíte-li si z nesrozumitelného automatu nesprávnou jízdenku?

Často vidím, jak se revizoři pražského Dopravního podniku vrhají na zmatené turisty v pražském metru a ždímají z nich pokuty, poznamenává Jan Čulík.

Zde je jeden takový případ, dvou čínských turistek. Odjížděly metrem z pražské stanice Staroměstská na Hlavní nádraží. Dostaly instrukce, že za poslední padesátikorunu, která jim před odjezdem zbyla, si mají koupit dvě jízdenky za 24 korun. Ale... nechaly se přesvědčit jinak. Málem skončily na policii a málem jim ujel vlak do Polska.

Zde je jejich příběh. Obracíme se na tiskové oddělení Dopravního podniku hl. m. Prahy o vysvětlení, zda je toto skutečně přiměřený a přijatelný postup.



Svědectví turistek:



Revizoři neměli na sobě jmenovku, nemohly jsme je identifikovat, napsala nám jedna z nich, Grace Liu:

Když jsme ve středu 7. června vešly do metra, abychom si koupily jízdenky, byly tam čtyři automaty s nápisy jen v češtině a my jsme nevěděly, který z nich máme použít. Požádaly jsme dvojici lidí, aby nám pomohli, ukázaly jsme jim, že potřebujeme jet na Hlavní nádraží a ta paní nám v automatu koupila dvě jízdenky každou za 18 Kč. Já jsem se na ty jízdenky podívala a říkám: Nemělo to být 24 Kč? Ne, ne, řekla ona, je to 18 Kč.

Když jsme dojeli asi ve 20.30 do stanice Muzeum, požádali nás dva revizoři o jízdenky a o pasy. Řekli, že jsme si koupily nesprávné jízdenky a také prý jsme měly mít jízdenky za tašku, dalších 16 Kč. Chtěli nám dát každé pokutu 800 Kč.

Snažili jsme se vysvětlit, že nám ty jízdenky poradili koupit místní lidi a nikdo nás neupozornil, že si musíme koupit i jízdenky za tašku. Neposlouchali nás. Šéfem byl starší muž, který neuměl anglicky, druhý lámal angličtinu, ale řval na nás, abychom přiznali, že jsme se provinili a že on má pravdu. Chtěli nás vléci na policii.

Snažila jsem se vysvětlit, že bychom si samozřejmě záměrně nekoupili špatné jízdenky, že nám je pomohli koupit místní lidi.

Když jsem se ho ptala, proč na nás řve a tak zuří, řekl, že je jeho dcera v Austrálii a že za ní zaplatil spoustu peněz. Nerozumím, proč by měl být nějaký vztah mezi penězi, které on zaplatil za svou dceru v Austrálii a námi v metru.

Nakonec po nás chtěl jen cenu nových jízdenek a jen jednu pokutu 800 Kč. Bály jsme se, aby nám neujel vlak do Krakova, musely jsme tedy najít bankomat, vybrat  peníze, pokutu a nové jízdenky zaplatit.


0
Vytisknout
21217

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017