V oděvních továrnách Ivanky Trumpové jsou terorizovány a vykořisťovány dělnice

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty


Stěžují si na nadávky, nesplnitelné normy a "žebráckou mzdu", která je tak nízká, že si ženy nemohou dovolit kontakt se svými dětmi. Továrny zastrašují pokusy o odborovou organizaci a nabízejí dělnicím prémie za to, že si nevezmou volno v době menstruace.


List Guardian hovořil s více než deseti dělnicemi v továrně Ivanky Trumpové v Subangu v Indonésii, kde zaměstnankyně dostávají snad nejnižší minimální mzdu v Asii, potýkají se s nesplnitelně vysokými pracovními normami a jen málokdy dostávají zaplaceno za přesčasy.

Minulý týden byli v Číně zatčeni policií aktivisté, kteří zkoumali podobný režim v čínské továrně, která vyrábí boty značky Ivanka Trump.



Děti dělnic bydlí u babičky, protože rodiče si nemohou v důsledku nízkých mezd dovolit mít je u sebe. Když se jedna dělnice dověděla o tom, že Ivanka Trumpová vydala novou knihu o ženách na pracovišti, vyprskla smíchem. "Má představa rovnováhy mezi prací a životem je, že by bylo krásné, kdybych mohla vidět své děti častěji než jednou měsíčně."

Jiná pracovnice, Sita, 23, musela odejít z univerzity, když onemocněli její rodiče. Sdělila Guardianu, že její pracovní smlouva bude nyní, po sedmi měsících práce zrušena. "Tak firma omezuje náklady. Už to nemůžu vydržet. Pracuju každý den přesčas a přesto vydělávám jen 2,3 milionu rupií měsíčně."

Pracovní norma podle toho, jak ji vyfotografoval v továrně jeden dělník, je vyrobit v době od 7 do 17 hodin 58 až 92 oděvů. Ve skutečnosti jsou dělnice schopny za tu dobu vyrobit jen 27 až 40 oděvů.

Některé dělnice svědčily o tom, že se jim v práci nadává, že jsou "zvířata, blbci a opice".

Zmíněná továrna v Bumě má také ve zvyku dělnice propustit před ramadánem a znovu je zaměstnat o měsíc později, aby jim nemusela vyplácet "prémii pro náboženské svátky", která je v Indonésii podle zákona povinná.

V březnu kritizoval Donald Trump Indonésii, že vyváží příliš mnoho do USA. Vadilo mu, že má Indonésie vůči USA exportní přebytek ve výši 13 miliard dolarů a zapřísáhl se, že potrestá "podvádějící zahraniční dovozce".

Podrobnosti v angličtině ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


 

0
Vytisknout
8175

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017