Trump mladší a jeho ruští přátelé: Co o nich víme?

14. 7. 2017

čas čtení 5 minut
Poslední skandál spojený s Trumpem zahrnuje popového zpěváka, ruskou právničku, manažera šoubyznysu, rusko-azerského realitního magnáta a Donalda Trumpa juniora.


Podezření ohledně spiknutí prezidenta Trumpa s Ruskem dále sílí. Poslední odhalení se týkají nejstaršího syna, Donalda Trumpa mladšího, který připustil setkání s ruskou právničkou Natalií Veselnickou v červnu 2016, poté co mu bylo řečeno, že mu nabídne usvědčující informace na Hillary Clintonovou.

Setkání organizoval PR manažer Rob Goldstone. V emailech publikovaných Trumpem mladším Goldstone tvrdí, že nápad vzešel od ruského zpěváka Emila Agalarova. Kdo jsou tito lidé a co je spojuje?

Don junior, jak je znám v USA, letos dovrší čtyřicítku. Narodil se v New Yorku Donaldu Trumpovi a jeho první ženě, české modelce Ivaně Marii. Jako jeho otec studoval i on Wharton School při University of Pennsylvania. Dokončil studium ekonomie a pak si vzal rok volna, který strávil lovem a rybařením v Coloradu. V mládí měl údajně problémy s alkoholem.

V roce 2001 se ve věku 24 let vrátil do New Yorku a připojil se k otcovu obchodnímu impériu. Stal se viceprezidentem Trumpovy organizace, kde měl na starosti výstavbu hotelů, rekreačních domů, golfových hřišť a další projekty v USA a v zahraničí.

V roce 2005 se oženil s modelkou Vanessou Haydonovou a mají pět dětí.

Trump mladší silně podporoval otcovu prezidentskou kandidaturu a v roce 2016 s ním vedl kampaň. Vyprovokoval hněvivou reakci, když sdílel fotografii srovnávající syrské přistěhovalce s otrávenými bonbóny. Předtím byl kritizován za snímky, na nichž se předvádí s leopardem, kterého zabil v roce 2010. Další fotografie jej ukazuje, jak drží krvácející sloní ocas.


Hugh Grant: Američané se mně často ptají, jak vysvětlit britské slovo kretén:


Poté co se nový prezident ujal úřadu, oznámil, že řízení své společnosti předá Donovi a jeho bratru Ericovi. Oba právě plánují postavit řadu středně luxusních hotelů ve městech, kde jejich otec získal nejvíce hlasů.

Dvaačtyřicetiletá ruská právnička Natalia Veselnickaja zahájila kariéru v kanceláři prokurátora Moskevské oblasti. Získala si pověst "obávané oponentky obtěžující jak v soudní síni, tak na chodbách, kde proslula vyhrožováním protistraně".

Veselnickaja dlouho zastupovala rodinu Kacyvů, z nichž je nejznámější Pjotr D. Kacyv, jenž více než dvanáct let působil jako ministr dopravy Moskevské oblasti nyní je viceprezidentem Ruských drah. Hrála také klíčovou roli při obhajobě jeho syna, Denisa Kacyva, který čelil podezření z napomáhání praní milionů dolarů v New Yorku. Jeho společnost Prevezon Holdings nedávno uzavřela případ za cenu 6 milionů dolarů.

Veselnickaja popírá jakékoliv spojení s Kremlem. Popírá i že by nabízela informace o Clintonové a tvrdí, že její schůzka s Trumpem juniorem byla "soukromá" a "žádným způsobem se nevztahovala" k Trumpově kampani.

V posledních letech pracovala jako lobbistka proti takzvanému zákonu Magnickij, který se týká řady ruských představitelů tím, že jim brání ve vstupu do USA a zmrazil jejich účty.

Donald Trump junior tvrdí, že se snažila diskutovat o tomto tématu, což v něm vyvolalo dojem, že zákon Magnickij byl celou dobu její skutečnou agendou a informace o Clintonové pouze záminkou.

Goldstone je PR manažer, který řídí zábavní společnost Oui 2 Entertainment. tvrdí, že pracoval se špičkovými celebritami jako Michael Jackson, BB King a Richard Branson. Pracoval také jako žurnalista.

V roce 2013 pomohl Trumpově rodině uspořádat soutěž Miss Universe v Moskvě a působil jako jeden z porotců.

Zastupoval také ruského popového zpěváka Emina Agalarova, kterého zmiňuje v emailu Donaldu Trumpovi juniorovi. "Emin právě volal a žádal o kontakt s vámi kvůli něčemu velmi zajímavému," napsal. "Ruský generální prokurátor se setkal s (Eminovým otcem) Arasem a na schůzce nabídl informaci pro Trumpovu kampaň s určitými oficiálními dokumenty a informacemi, které usvědčí Hillary a její obchody s Ruskem," dodal.

Agalarov narozený v Ázerbájdžánu je hudebník populární v prostoru bývalého SSSR. Navíc je znám coby syn azersko-ruského miliardáře a realitního magnáta Arase Agalarova. Otcova firma má úzké vazby s Kremlem, tvrdí Forbes.

Emin studoval ve Švýcarsku a USA a do roku 2015 byl ženatý s Leylou Alijevovou, dcerou ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva.

Zpěvákův otec Aras údajně zaplatil Trumpovi miliardy doalrů za práva uspořádat moskevskou soutěž miss. Trumpovi a Agalarovovi zůstali po skončení projektu v kontaktu. Donald Trump se objevil v jednom z Eminových klipů v roce 2013 a gratuloval mu k 35. narozeninám v prosinci 2015.

Obě rodiny také plánovaly postavit v Moskvě Trump Tower, ačkoliv tento projekt se zadrhl. (Jde o projekt, který se táhne nazpět až k prvním pokusům sovětské KGB získat a kultivovat Trumpa staršího, k nimž došlo ještě ve druhé polovině 80. let - KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10259

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2017