Trend týdne:

Ruská propaganda začala označovat Německo a Estonsko za "fašistické" státy

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Když se podíváte do slovníku na výraz "fašismus", najdete "vládní systém řízený diktátorem, který drží veškerou moc, silou potlačuje opozici a kritiku, řídí veškerý průmysl, obchod, atd., a zdůrazňuje agresívní nacionalismus a často rasismus".


Tento týden jsme byli svědky alternativních interpretací tohoto výrazu, když německá demokracie byla zpochybněna obviněními z fašismu, která pocházejí od iniciativy usilující o založení německé proputinovské strany. A byli jsme svědky zpochybnění demokratických charakteristik Angely Merkelové, když byla obviněna, že je diktátorkou. Estonsko bylo také obviněno, že je fašistickým státem, spolu s obviněním z rusofobie. Při poslední kontrole se Estonsko i Německo v demokratických žebříčcích umisťovaly na předních místech.

Obviňování Evropy tím nekončí. Zjistili jsme také z českého média, že EU hrozí svým členům násilím, pokud se nepodřídí politice diktované z Bruselu. Tuto dezinformaci doprovází několik zajímavostí.

Především je EU tvořena členskými státy, politika je určována členskými státy společně s Evropským parlamentem, v němž zasedají demokraticky zvolení zástupci všech 28 států. Za druhé, protože EU nemá žádné vlastní bezpečnostní síly - kdy by údajné násilí vynucoval? Eurokrati? Evropa byla navíc obviněna i z toho, že se snaží zničit Rusko účastí na globální válce proti němu, což je dezinformace, kterou jsme už slyšeli mnohokrát, ale pro kterou jsme nikdy neviděli sebemenší důkaz.

Kremelská propaganda tento týden rozšiřuje pojem terorismu tak, že prakticky každý se zdá být teroristou. Ukrajinský major byl obviněn z plánování teroristického útoku na summit G20. Ukrajině se také klade za vinu, že cvičí budoucí teroristy. USA prý brzy na Blízkém východě založí novou teroristickou skupinu, tak jako to údajně udělaly v případě IS. Fakt, že USA jsou členy koalice bojující s IS se nezmiňuje.

Jo, a Západ údajně právě píše "scénář" příštího chemického útoku, který bude přišit Asadovi, pokud věříte prokremelským médiím.

Tvrzení že Ukrajina cvičí teroristy bylo zdůrazňováno s pomocí upraveného snímku, kde se objevuje text z vlajky IS umístěný na vlajku ukrajinskou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11358

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2017