Rusko uzavřelo Kerčský průliv. Odřízlo tak jihovýchodní Ukrajinu od Černého moře

11. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Rusko jednostranně uzavřelo Kerčský průliv spojující Černé a Azovské moře. Strategicky důležité ukrajinské přístavy Mariupol a Berďansk na severním pobřeží Azovského moře jsou dvěma nejdůležitějšími dopravními uzly pro exportéry ukrajinské oceli na Západ. Uzavření Kerčského průlivu bude mít na křehkou ukrajinskou ekonomiku ochromující dopad.


Ukrajinské ministerstvo infrastruktury má v úmyslu podat stížnost Mezinárodní organizace pro námořní dopravu a ukrajinská vláda údajně shromažďuje údaje o ekonomických škodách, které budou pravděpodobným následkem ruského jednání.

Ministerstvo dopravy Ruské federace 7. srpna oznámilo dočasné uzavření v rámci výstavby mostu spojujícího Rusko s okupovaným Krymem. 9. srpna mezi šestou a osmnáctou hodinou byla tato vodní cesta uzavřena pro veškerou lodní dopravu s výjimkou ruských plavidel. Výstavba 20 km dlouhého Kerčského mostu bude stát odhadem 3 miliardy dolarů. Silniční část má být dokončena v prosinci 2018 a železniční v následujícím roce.

24. prosince 2003 Rusko a Ukrajina podepsaly smlouvu o spolupráci při využívání Azovského moře a Kerčského průlivu. Dokument stanoví, že Azovské moře představuje pro obě země vnitrostátní vodní cestu. Dále určuje, že obchodní plavidla a další nekomerční plavidla pod ruskou a ukrajinskou vlajkou mají právo svobodné plavby v Azovském moři a Kerčském průlivu.

Uzavření Kerčského průlivu pro ukrajinské obchodní lodě může mít ochromující dopad na Donbas, protože odřízne Mariupol a Berďansk od Černého moře. Navíc riskuje podkopání již tak složité sociální situace v přístavním městě Mariupol, které silně závisí na exportu oceli na mezinárodní trh.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12542

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017