Mořská sůl je kontaminovaná fragmenty plastů

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Mořská sůl na celém světě je kontaminována mikrofragmenty z plastu. Plast byl nalezen v mořské soli v Británii, ve Francii, ve Španělsku, v Číně i v USA.

Vědci se domnívají, že většina této kontaminace pochází od mikrovláken a z plastů na jedno použití, jako jsou PET lahve na vodu, z nichž se skládá většina plastového odpadu. Do oceánů se každoročně dostává až 12,7 milionů tun plastu, což se rovná svržení jednoho plného nákladního vozu na odpadky do moře každou minutu. 




"Plasty jsou nyní v naše prostředí všudypřítomné," řekla Sherri Mason, profesorka na State University of New York ve Fredonii, která stála v čele nejnovějšího výzkumu přítomnosti plastů v soli. "Plasty jsou všudypřítomné, ve vzduchu, ve vodě, v mořských plodech, které jíme, v pivu, které pijeme, v soli, kterou používáme - plasty jsou prostě všude."

Každou minutu se na světě prodává milion lahví z plastu a recyklace nedrží krok s výrobou. Ta se má do roku 2050 zčtyřnásobit. 

V srpnu dospěli španělští vědci k závěru, že "plody moře jsou neodstranitelně kontaminovány mikroplasty" a "v životní prostředí jsou mikroplasty všudypřítomné". 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12618

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2017