Moldavská armáda se chystá na boj s Ruskem v Podněstří

10. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Nový moldavský ministr obrany Eugen Sturza slíbil armádě revoluci, a sice odpor vůči Rusku, jehož vojska jsou rozmístěna v separatistickém Podněstří. Chce také změnit neutrální postavení země a vstoupit do NATO.


Sturza (z tradiční moldavské bojarské rodiny - pozn. red.) je znám tím, že kvůli jeho jmenování ústavní soud na několik hodin pozastavil činnost úřadu proruského prezidenta Igora Dodona, který kandidáta vládní koalice odmítal. Tento čas postačil, aby předseda parlamentu Andrian Candu podepsal příslušné dokumenty.

Od roku 2018 se "sféra národní bezpečnosti a obrany stane pro Moldavsko prioritou," prohlásil ministr obrany Eugen Sturza. Pokud se na území státu nachází cizí vojska, nemůže být podle něj řeč o klasické neutralitě, jak o ní hovoří ústava.

"Naším cílem je posílit své pozice, modernizovat Národní armádu. Zde vidíme zářný příklad našeho souseda Ukrajiny, země, které čtyři jaderné mocnosti garantovaly suverenitu a teritoriální integritu v Budapešťském memorandu, aby se v určitém momentě jedna z těchto zemí stala agresorem a obsadila suverénní území. A tato země je Ruská federace. Proto je třeba se připravit, abychom v nezbytném případě odpověděli," prohlásil Sturza pro Rádio Svoboda.

Podle něj Moldavsko musí zahraničním partnerům ukázat, že nějak přispívá k bezpečnosti v regionu.

V prosinci hodlá moldavská vláda otevřít v Kišiněvě kancelář NATO. Podle vyjádření izraelského zpravodajce Jakova Kedmiho pro moldavskou televizi Accent TV má tato kancelář "připravovat půdu pro připojení Moldavska k sousednímu Rumunsku," což by v konečném důsledku umožnilo vstup do NATO.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11843

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2017