Rusko by mohlo odříznout internet členským zemím NATO

15. 12. 2017

čas čtení 1 minuta


Rusko by mohlo vážně ohrozit evropské členské země NATO přerušením podmořských kabelů, které jsou životné důležité pro mezinárodní obchod a pro internetu, varoval šéf britského vojenského štávu sir Stuart Peach.

V oblasti, kde jsou položeny v moři transatlantické kabely, které přenášejí komunikace mezi USA a Evropou a ostatním světem, ses opakovaně vyskytují ruské lodě.



Stuart Peach upozornil, že Rusko si vyvíjí nekonvenční zbraně. Hrozby podmořským kabelům znamenají, že Británie a její spojenci se musejí vyrovnat ruskému námořnictvu a modernizovat své flotily.

Podmořskými kabely probíhá 97 procent globálních internetových komunikací a obchodní transakce v hodnotě 10 bilionů dolarů denně.

Ve zprávě, kterou připravil konzervativní poslanec Rishi Sunak, cituje americké výzvědné služby, že ruské ponorky "agresivně operují" nedaleko transatlantických kabelů. Sunak upozorňuje, že když Rusko v roce 2013 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, první, co udělalo, bylo, že přerušilo hlavní kabel, spojující Krym s vnějším světem.

Je však možné, že ruské lodě pouze odposlouchávají internetový provoz, probíhající podmořskými kabely, jako to dlouho dělají i Spojené státy a Británie.

"Rusko buduje nové lodě a ponorky a zdokonaluje své nekonvenční schopnosti a informační válku. Proto je nutno rozvíjet západní vojenské námořnictvo, aby se vyrovnalo modernizaci ruské flotily," dodal Peach. Upozornil, že v roce 2014 došlo na východní Ukrajině k bitvě, nad níž se západní váleční plánovači zhrozili. Ruské dělostřelectvo, které pracovalo s drony, zlikvidovalo tehdy dvě brigády ukrajinské armády během několika minut.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10375

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2017