"Smrt diktátorovi!" V Íránu se už třetí den konaly velké protivládní demonstrace

30. 12. 2017

čas čtení 3 minuty
Davy v Íránu skandují: "Smrt revolučním gardám":

Mapa protestů:




V Íránu se už třetí den v sobotu konaly velké protivládní demonstrace, největší od roku 2009, kdy íránská tajná policie tvrdě zlikvidovala protivládní protesty. Íránci jsou nespokojeni s chabou ekonomikou, s rostoucí inflací a s nedostatkem pracovních příležitostí. Ignorují proto oficiální varování před "protizákonnými shromážděními".

V Teheránu projevovali demonstranti svůj hněv hesly, která jsou normálně zakázána, jako "Smrt diktátorovi!" - což byl útok na nejvyššího vůce ajatolláha Ali Chameneíhpo. Došlo k potyčkám s bezpečnostními jednotkami.

Není jasné, kolik osob bylo v sobotu v íránských městech zatčeno.

I když se v Íránu občas konají menší hospodářské protesty proti krachujícím bankám či snižujícím se důchodům, je nezvyklé, aby se demonstrace rozšířily po celé zemi a aby se na nich objevily politické protesty.

Původně prý protesty schválili íránští vládní fundamentalisté ve snaze oslabit vládu liberálnějšího prezidenta Hassana Rouhaniho, avšak jejich spontánnost způsobuje, že je velmi složité předpovědět, jakým směrem se vydají.

Státní televize Irib o demonstracích stručně informovala a informace o nich se objevily na titulních stranách mnoha deníků. To je velký rozdíl  ve srovnání s rokem 2009, kdy média demonstrace ignorovala.

Revoluční gardy, které rozdrtily demonstrace r. 2009, uvedly, že "nedovolí, aby byla země poškozena". Avšak íránská vláda čelí nepřátelské vládě ve Washingtonu a je značně nejistá. Americké finanční saknce způsobují velké hospodářské problémy. Nezaměstnanost mladých lidí je asi 40 procent, více než 3 miliony Íránců jsou bez zaměstnání a ceny některých základních potravin, jako je kuřecí maso a vajíška, nedávno stouply skoro o polovinu.

Tentokrát prý neprotestují střední vrstvy, ale chudí lidé.

V sobotu večer se protesty rozšířily do řady venkovských měst a nejméně v jednom z nich začala do davu policie střílet. Jinde policie nezasáhla. Sporadicky bylo použito slzného plynu. Po setmění se k demonstracím přidalo množství dalších lidí, takže bylo pro úřady obtížné zaměřovat se na demonstranty.

Při mnoha demonstracích se skandovalo "Smrt Chameneímu!" Na videích zveřejněných na sociálních sítích demonstranti strhávají transparenty s fotografiemi Chameneího.  Takové skandování a jednání je v zemi, kde je tabu kritizovat "nejvyššího vůdce" je bezprecedentní. Skandovalo se také ve prospěch monarchie a někdejšího íránského šacha. Na venkově byly demonstrace zřejmě větší než v roce 2009, na ulicích Teheránu menší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/dec/30/iran-protests-trump-tweets

0
Vytisknout
7876

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2017