Ultrapravicová NPD: Německo odřízne extrémisty od státních peněz

2. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Extrémistická Národně demokratická strana (NPD) může přijít o příspěvky ze státního rozpočtu, když horní komora parlamentu odhlasovala příslušný krok. Nacistická ideologie NPD znepokojovala zákonodárce celé dekády.


Zástupci spolkových zemí v horní komoře parlamentu (Spolkové radě, Bundesratu) dnes na návrh Annegret Kramp-Karrenbauerové ze Sárska (kterou Merkelová preferuje jako svou nástupkyni - KD) požádali nejvyšší soud, aby uplatnil zákon, který na šest let odřízne NPD od peněz ze státního rozpočtu. Odůvodnění hovoří o tom, že by stát neměl financovat organizaci, která aktivně pracuje proti němu.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann prohlásil za "absurdní", že němečtí daňoví poplatníci dosud tuto ultrapravicovou stranu podporovali.

Iniciativa následuje po dvou neúspěšných pokusech stranu zakázat. Ústavní soud vloni v lednu rozhodl, že ačkoliv má strana neústavní cíle, chybí jí údajně politická váha k jejich dosažení - a proto není třeba ji zakazovat. Soud nicméně současně s tím prohlásil, že neústavní strany lze oslabit omezením jejich přístupu k penězům.

V červnu 2017 byla odpovídajícím způsobem změněna ústava. Nyní umožňuje zákonodárcům zahájit legální proces, který zabraňuje extrémistickým stranám v přístupu k vládním zdrojům.

Případ bude pokračovat u Ústavního soudu. Pokud ten žádost schválí, NPD po šest let nedostane ze státní pokladny žádné peníze.

Než došlo ke změně ústavy, kterákoliv strana, která získala 1 % hlasů v místních nebo 0,5 % v celostátních či evropských volbách automaticky získala peníze ve výši až do částky, kterou shromáždila sama. V roce 2016 NPD získala ze státní pokladny 1,1 milionu eur.

Neonacistická NPD je od svého založení v roce 1964 problémem německé demokracie. Je považována za nejextrémnější aktivní ultrapravicovou stranu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7595

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2018