Maroko přerušilo diplomatické styky s Íránem kvůli údajnému vyzbrojování Fronty Polisario

2. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Maroko omezilo diplomatické vztahy s Íránem kvůli jeho údajnému zapojení do dodávky zbraní od jeho libanonského spojence Hizballáhu pro Frontu Polisario. Oznámil to na tiskové konferenci marocký ministr zahraničí Násir Búrita.


  Ministr sdělil novinářům, že první dodávka zbraní pro Polisario podporované Alžírskem proběhla "nedávno" a podílel se na ní "prvek" působící na íránském velvyslanectví v Alžíru.

Burita hovořil po návratu z Teheránu, kde informoval svůj protějšek Muhammada Džaváda Zarífa o rozhodnutí marockých úřadů.

Polisario a Maroko vedly boj o kontrolu Západní Sahary mezi lety 1975 - 1991, když marocká strana obsadila pouštní území před tím, než na bývalém španělském území vstoupilo v platnost příměří zprostředkované OSN.

Rabat považuje Západní Saharu za integrální část Maroka a navrhuje autonomii pro toto území bohaté na zdroje. Avšak Polisario trvá na referendu o nezávislosti.

Diplomatické úsilí o ukončení konfliktu uvízlo na mrtvém bodě během posledního kola jednání sponzorovaných OSN v roce 2008.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7443

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2018