Trump oznámil odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem

9. 5. 2018

čas čtení 2 minuty
Prezident Donald Trump potvrdil, že USA odstoupí od jaderné dohody s Íránem. Řekl také, že na íránský režim uvalí "nejvyšší úroveň ekonomických sankcí". 


  Americký prezident Donald Trump se připravuje znova uvalit sankce na Írán a opustit mezinárodní dohodu z roku 2015 o omezení íránského jaderného programu. Sdělil to včera v Bílém domě novinářům.

Zpráva listu The New York Times tvrdí, ž kromě obnovení sankcí zrušených podle předmětné dohody (JCPOA) má Trump v úmyslu uvalit také nové.

Trumpovo rozhodnutí nejen že zvýší napětí ve vztazích s Íránem, ale může také zvýšit napětí ve vztazích s evropskými spojenci - zejména s Francií, Německem a Británií - kteří se snažili přesvědčit amerického lídra, aby dohodu zachoval.

V červenci 2015 mezinárodní společenství a Írán uzavřely dohodu vyzývající ke zrušení ochromujících mezinárodních sankcí výměnou za to, že Írán zruší svůj jaderný program. Dohoda známá jako Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) byla podepsána USA, Německem, Británií, Čínou, Ruskem, Francií a EU.

Donald Trump kritizuje dohodu za to, že se nevěnovala íránskému programu vývoje balistických raket ani íránské podpoře syrského prezidenta Bašára Asada. Kritizoval také expirační data dohody, včetně ustanovení, které po 15 letech uvolňuje omezení ohledně íránských zásob uranu a obohacování uranu.

Němečtí, francouzští a britští lídři, stejně jako EU podporují dohodu a snaží se přesvědčit USA, aby ji uchovaly. Varovali také, že odstoupení od dohody povede ke zrušení mnohaletého úsilí, které podle nich zabránilo Íránu v přístupu k jaderným zbraním.

Trump zřejmě odstoupí od dohody, ale evropští lídři se budou snažit ji dodržovat. Americký krok tvrdě zasáhne íránskou ekonomiku, když její kurs její měny již spadl rekordně nízko. Tento krok také zřejmě povede k obnovení některých amerických sankcí proti Íránu.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7393

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2018