Trump nyní přiznává, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských voleb, ale stále věc mate

18. 7. 2018

čas čtení 1 minuta


Poté, co se vysocí činitelé Republikánské strany distancovali od Trumpova chování během jeho schůzky s Putinem v Helsinkách, Trump zase obrátil a po návratu do Washingtonu se vyjádřil, že přijímá zjištění amerických výzvědných služeb, že Rusko zasahovalo do předvolební kampaně před americkými prezidentskými volbami v roce 2016. Ovšem okamžitě to zároveň zpochybnil.

 

Trump toto přečetl z předem připraveného textu:  "Dovolte mi, abych řekl zcela jasně, že ... přijímám závěry naší výzvědné komunity, že Rusko zasahovalo do prezidentských voleb r. 2016."  A pak dodal: "Ale mohli to být i jiní lidé. Existuje spousta různých lidí."

Po návratu do USA tvrdil Trump, že zuřivá reakce v USA, kterou vyvolalo jeho chování v Helsinkách, je prý důsledkem jeho přeřeknutí. Že prý jeho  výrok, že nevidí "žádný důvod, proč by to bylo Rusko", které zasáhlo do amerických voleb, ve skutečnosti měl znít, že Trump nevidí "žádný důvod, proč by to nebylo Rusko", které zasahovalo do amerických voleb.

Jenže v Helsinkách Trump řekl ještě celou řadu dalších věcí. Když stál vedle Putina, vyjádřil se: "Mám velkou důvěru ve své výzvědné činitele, ale řeknu vám, že pan prezident Trump byl nesmírně silný a mocný při svém dnešním dementi." Opakoval tako konspirační teorie o serveru ústředí Demokratické strany a FBI.

Mnozí republikánští činitelé Trumpa za to, jak se choval v Helsinkách, kritizovali, avšak je velmi pravděpodobné, že proti němu Republikánská strana nepodnikne žádné kroky.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6842

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018