Jak Trump několika slovy destabilizoval Černou Horu

20. 7. 2018

čas čtení 4 minuty
 



Černá Hora nevěřícně zuří poté, co se Trump vyjádřil, že tato země nestojí za to, aby ji NATO vojensky hájilo


Uprostřed léta se Černohorci většinou ochlazují na plážích Jaderského moře. Letos je horko ještě větší, poté, co Donald Trump charakterizoval občany této malé země na Balkáně jako "velmi agresivní" a schopné vyvolat třetí světovou válku.

 

Černá Hora vstoupila do NATO teprve před rokem a Trumpovy výroky v televizi Fox News byly přivítány se směsicí posměchu, pohrdání a otevřené nevíry. Veřejně i soukromě přiznávají činitelé v Černé Hoře, že je nejnovější Trumpův výrok poškodil.

Moderátor se Trumpa zeptal v rozhovoru o obranné politice NATO: "Proč by měl můj syn cestovat do Černé Hory a bránit ji před útokem?" Trump odpověděl: "Rozumím, co říkáte. Ptám se na totéž. Černá Hora je miniaturní země s velmi silným lidem. Jsou to velmi agresivní lidé. Mohou se stát agresivními, blahopřeji, a jste v třetí světové válce." 

Ve čtvrtek, po osmačtyřicetihodinovém mlčení, černohorská vláda reagovala. Hájila svou roli jako "stabilizující stát" a zdůraznila, že je hrdá, že je členem NATO.

"Dnes jako nový člen NATO a kandidát na členství v Evropské unii přispívá Černá Hora k míru a stabilitě nejen na evropském kontinentě, ale celosvětově, spolu s americkými vojáky v Afghánistánu," konstatovala. "Budujeme přátelství a nepřišli jsme o jediné ... v dnešním světě nezáleží, jak jste velcí nebo malí, ale do jaké míry ctíte hodnoty svobody, solidarity a demokracie."


Černohorská vláda se silně snažila stát se členskou zemí NATO - argumentovala, že je to záruka budoucí bezpečnosti navzdory obrovské domácí opozici mezi občany, kteří byli v roce 1999 krátce terčem  bombardování NATO. Trumpovy výroky, že tento strategicky umístěný stát nestojí za to bránit, vyvolal šok a zklamání.

"V žádném případě mi nepřísluší vyjadřovat se k tomu, co říká americký prezident, ale zdá se být neinformován o amerických strategických cílech a neví, co je NATO," řekl Vesko Garčević, bývalý černohorský velvyslanec u NATO."Vstup do NATO byl pro nás strategicky velmi významnou změnou. Pro nás to znamená, že jsme vstoupili do západního klubu, přijali jsme západní hodnoty, nejen ohledně bezpečnosti. Pro Černou Horu i pro aliance je to obrovský úspěch."

Jako většina balkánských expertů se Garčević obává, že Trumpova intervence, tak krátce po jeho setkání s Putinem v Helsinkách, nejen odráží nepřátelský postoj Moskvy vůči NATO, ale hraje přímo do Putinových rukou.

"To, že americký prezident zpochybní princip solidarity NATO, to může působit jen ve prospěch Ruska," řekl. "Je to šílené. Dnes v souvislosti s jadranským pobřežím myslíme na dovolenou, ne na to, že tu budeme vést třetí světovou válku."

"Trumpovy výroky dále ochromují NATO a jeho signál bude zřejmě v Moskvě interpretován jako jasné znamení, že současná americká vláda nebude podporovat své spojence, pokud by se Moskva tento region rozhodla destabilizovat," řekl Kenneth Morrison, z univerzity v Leicesteru.

Snad žádná země tak malá jako Černá Hora - jejíž armáda má 2000 vojáků a 400 záložních vojáků - nerozčiluje Moskvu tak silně. Když vstoupila Černá Hora do NATO, dokončila oblouk, který  běží východní jaderskou oblastí - od Chorvatska po Řecko - a ovládá jej NATO.

Moskva na to reagovala zuřivě a snažila se v roce 2016 uskutečnit puč proti vládě tehdejšího premiéra Milo Đukanoviće. Puč se nezdařil, avšak Moskva doufala, že po  Đukanovićově zavraždění se dostane k moci proruská politická strana.

Jak se Černá Hora začala přibližovat k NATO, od roku 2014 se začaly zhoršovat její styky s Ruskem. Černohorská podpora pro protiruské sankce EU vyvolala ostrou kritiku od ruského velvyslance v Srbsku.

Nynější výroky Donalda Trumpa nejenže oslabují černohorskou vládu, ale posilují proruskou a protizápadní černohorskou opozici.

Wesley Clark, americký generál v důchodu a bývalý vrchní velitel NATO, vyjádřil obavu, že by Trumpovy výroky o Černé Hoře mohly destabilizovat celý tradičně nestabilní balkánský region: "Černá Hora je pod trvalým ruským tlakem už déle než deset let. Trumpovy výroky oslabují NATO, dávají Rusku právo vyvolávat problémy a zvyšují tak riziko obnoveného konfliktu na Balkáně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10241

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018