Trump nadává Evropské unii za to, že pokutovala firmu Google částkou 5,1 miliardy dolarů

20. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


"Opravdu tentokrát zneužili USA, ale ne dlouho!"

Google byl shledán vinným z "vážného protizákonného jednání" prostřednictvím aplikací Android.

Donald Trump zaútočil na rozhodnutí Evropské unie za to, že pokutovala firmu Google částkou 5,1 miliard dolarů za "vážné protizákonné jednání". 

Evropská komise oznámila tuto rekordní pokutu ve středu poté, co vyšetřování zjistilo, že Google donutil výrobce chytrých telefonů, aby do nich předinstalovali vyhledávače a prohlížeče firmy Google, anebo přišli o přístup k jeho onlinové a streamovací službě.

 

"Jsem vám to řekl!" Evropská unie právě uvalila pokutu ve výši pět miliard dolarů na jednu z našich vynikajících společností, Google. Opravdu teď zneužili USA, ale už to dlouho nebude trvat!" napsal Trump na Twitteru:

Jeho výroky přicházejí v době sílícího napětí mezi Evropskou unií a Trumpovou vládou. V rozhovoru s televizí CBS minulý týden Trump charakterizoval Evropskou unii jako "nepřítele".  

EU a USA jsou v konfliktu ohledně Trumpova rozhodnutí uvalit daně na ocel a hliník, což vyvolalo  celosvětovou odvetu a může to vést ke globální obchodní válce.

Google ve středu oznámil, že se proti pokutě z EU odvolá. Pokuta byla uvalena poté, co Margrethe Vestager, komisařka EU pro konkurenci, konstatovala, že Google zneužil svůj operační systém Android "k posílení své nadvlády jako vyhledávač" a k potlačení inovací a konkurence způsobem, který je podle zákonů EU nepřípustný.

Firma Google uvedla: "Android vytvořil pro všechny více alternativ, ne méně. Živý ekosystém, rychlé inovace a nižší ceny jsou klasickými znaky silné konkurence. Proti rozhodnutí Evropské komise se odvoláme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7433

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018