Obama: Když jsou dnes politikové přistiženi při lži, lžou o to víc

19. 7. 2018

čas čtení 2 minuty




Jsme svědky naprosté bezostyšnosti vedoucích politiků, když jsou přistiženi při lži, a tak lhaní zintenzivní.

Podívejte se, politikové vždycky lhali, ale bývalo to, že když jste je přistihli, byli zkroušení. Dnes prostě jen lžou dál.

 

Musíme věřit v existenci objektivní reality. Nevěděl jsem, že o tom budu muset dělat přednášky. Musíte věřit ve fakta. Bez faktů neexistuje žádný základ pro spolupráci.  Když já řeknu, že tohle je pódim, a vy řeknete, že je to slon, bude těžké pro nás spolupracovat. Mohu najít společnou řeč s těmi, kdo se stavěli proti pařížské dohodě [o globálním oteplování]. Protože například mohou říci, že to nebude fungovat, že nedokážeme, aby všichni navzájem spolupracovali, anebo že je důležitější poskytnout levnou energii chudým lidem. I když to v krátkodobé perspektivě znamená víc znečištění ovzduší. S takovými lidmi mohu alespoň debatovat a mohu ukázat, proč si myslím, že čistá energie je lepší cestou. Zejména pro chudé země, které se skokem mohou vyhnout starým technologiím.

Nemohu ale najít společnou řeč, pokud někdo tvrdí, že globální oteplování se neděje, když nám téměř všichni světoví vědci sdělují, že se děje. Nevím, jak mám začít s vámi o tom mluvit. Když začnete říkat, že je to složitě vypracovaný nesmysl, nevím, co mám říct. Kde máme začít?

Bohužel, velká část dnešní politiky odmítá samotný pojem objektivní pravdy. Lidi si prostě vymýšlejí nesmysly. Vymýšlejí si nesmysly. Vidíme to při nárůstu státem sponzorované propagandy. Vidíme to ve lžích, šířených po internetu. Vidíme to v zamlžování hranice mezi zpravodajstvím a zábavou. Vidíme, že političtí vedoucí představitelé naprosto ztratili pocit studu, když jsou přistiženi při lži, tak dál lžou o to intenzivněji.

Vidíme to v podpoře antiintelektualismu a při odmítání vědy. Vidíme to u vedoucích politiků, kteří odmítají kritické myšlení a analýzu a data a shledávají je politicky nepříjemnými.

A podobně jako při popírání lidských práv, popírání faktů je proti demokracii. Mohl by to být její konec. Proto musíme vášnivě hájit nezávislé sdělovací prostředky. A musíme se bránit před tendencí sociálních sítí stát se čistě platformou pro divadlo a zuřivost a dezinformace. 

0
Vytisknout
9201

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018