Saúdská Arábie jmenovala první starostky

31. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Jmenování prvních tří saúdských žen starostkami znamená kontinuitu pro projekt změny, napsal Abdalrahmán ar-Rašíd. Pokud bude Saúdská Arábie pokračovat cestou rozvoje, čeká ji nepochybně spokojená budoucnost.


Soustředění se na pokračování v cestě vybraným směrem navzdory všem obtížím je vždy obtížné. Jmenování tří saúdských žen do veřejných pozic je dalším velkým krokem vpřed pro konzervativní saúdskoarabskou společnost, zejména když toto jmenování přichází ani deset týdnů poté, co bylo ženám povoleno řídit auta.

Existuje řada oblastí, kde jsou prováděny změny ve prospěch žen. Některé připomínají propagandu - jako vydání licencí pěti pilotkám - zatímco jiné probíhají tiše, bez zájmu médií. Například na ministerstvu spravedlnosti je vzděláváno 521 soudkyň spolu s 650 soudci. Najednou jsme zahlédli ženy pracující na letištích, v obchodech, v soukromých společnostech a některých vládních úřadech.

Vláda provádí tento projekt feminizace v rámci rozvojového plánu Vize 2030, zatímco se snaží udržet rovnováhu mezi těmi, kdo touží po změnách, a těmi, kdo je chtějí zastavit.

Tyto změny neuspějí, pokud je nepodpoří celá společnost, protože nejde jen o sociální reformy, ale také zlepšují podmínky pro rodiny a ženy. Skutečnou otázkou jsou schopnost pokračovat v reformách a zajištění jejich všeobecného přijetí, stejně jako jejich ekonomický přínos.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7836

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2018