Probrexitová organizace Vote Leave přiznala svou kriminální aktivitu

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Britská státní Volební komise, která dohlíží na legální průběh voleb, pokutovala probrexitovou organizaci Vote Leave částkou 61 000 liber (1,83 milionů Kč) za porušení zákona při předvolební kampani před referendem o brexitu v červnu 2016 tím, že organizace Vote Leave hrubě nedodržela zákon limitující financování předvolebních politických kampaní.

Organizace Vote Leave původně oznámila svůj úmysl tuto pokutu zpochybnit a odvolat se proti ní. Dnes, 29. března, v den, kdy se původně měl konat brexit, britská státní Volební komise oznámila, že organizace Vote Leave se své odvolání rozhodla nepodat a pokutu zaplatila. Tím nepřímo potvrdila, že spáchala v předvolební kampani za brexit svůj trestný čin.

Pokutu loni dostala organizace Vote Leave, hlavní aktivistická organizace za brexit, protože britská státní Volební komise dospěla k závěru, že Vote Leave porušil legální limity financování předvolební kampaně tím, že poskytla statisíce liber jinému  aktivistovi za brexit, tehdy dvaadvacetiletému studentu Darrenu Grimesovi, zakladateli organizace BeLeave.

V pátek oznámila Volební komise, že organizace Vote Leave zrušila své odvolání proti této pokutě.

Grimes, který byl sám pokutován částkou 20 000 liber, se vyjádřil na Twitteru, že se bude osobně odvolávat, "dokud bude mít k dispozici i třeba jediný zasraný halíř". Prostřednictvím crowdfundingu získal 80 000 liber pro své odvolání.

Minulý týden potvrdil soudce v Londýně zjištění Volební komise, že jiná probrexitová kampaně Leave.EU se také dopustila čtyř porušení volebního zákona. Soudce však zmenšil rozsah zjištění. Znamená to, že pokuta 70 000 liber, udělená kampani Leave.EU, může být zřejmě při slyšení příští měsíc snížena.

* * *

Novinářka Carole Cadwalladr: Pane Bože! To NAČASOVÁNÍ! V den, kdy měla Británie odejít z EU, přiznala oficiální probrexitová kampaň konečně, že porušila zákon. Úmyslně. Obrovským způsobem. A za dohledu jednoho z nejbližších poradců Theresy Mayové a jednoho jejího ministra. Neuvěřitelné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6957

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019