Evropa se musí vyrovnat se špatnou investicí do Íránu

8. 7. 2019

čas čtení 3 minuty
Minulý týden se potvrdilo, že Írán nashromáždil nízko obohacený uran nad rámec dohody z roku 2015 o svém jaderném programu (JCPoA). Záměrné porušení Teheránu následovalo po řadě vojenských provokací, k nimž docházelo od konce května, napsal Matthew Heiman.


Evropské mocnosti značně investovaly do JCPoA, která byla společným výsledkem jednání takzvané skupiny P5+1 zahrnující Francii, Velkou Británii a Německo. Avšak reakce Evropy na nedávné provokace Íránu byly smutně předvídatelné. Pokud je evropským plánem zpochybňování USA a žádání Íránu o jednání, nejvyšší íránský vůdce Alí Chameneí musí být potěšen.

Írán připustil, že sestřelil americký bezpilotní prostředek - a před útoky na tankery opakovaně prohlásil, že zablokuje Hormuzský průliv, pokud nebude moci exportovat ropu. Írán se rozhodl otočit se zády k dodržování jaderné dohody z roku 2015. Íránská ekonomika teď trpí v důsledku íránských rozhdonutí a měli bychom očekávat, že Írán dál povede svou hybridní válku, která zahrnuje terorismus a kybernetické útoky.

Evropští lídři mají dávno načase uznat, že Írán nemá zájem na míru na Blízkém východě. Dohoda z roku 2015 nic nezměnila na čtyřicetiletém úsilí dosáhnout ideologické a územní hegemonie v regionu. Darebácké chování Teheránu v posledních týdnech odpovídá jeho akcím od roku 2015. Po uzavření dohody Írán a jeho proxy Hizballáh podrželi monstrózní režim Bašára Asada v Sýrii, který proti vlastnímu lidu použil chemické zbraně, zapříčinil půl milionu mrtvých a vyhnal z domovů miliony dalších. Po uzavření dohody Írán dál podporoval Hamás, organizaci, která rutinně odpaluje rakety na Izrael a páchá teroristické činy proti izraelským civilistům. Po uzavření dohody Írán sponzoroval povstání Húsiů v Jemenu, které vyústilo v občanskou válku se 70 000 mrtvých.

Kromě toho po uzavření dohody Írán plánoval teroristické útoky v Evropě. V roce 2016 íránští agenti připravovali útoky v Albánii - pravděpodobně na fotbalové utkání. Íránský velvyslanec v Albánii patřil k účastníkům spiknutí. V roce 2018 byl zatčen íránský diplomat ve Vídni kvůli plánování bombového útoku na shromáždění íránských disidentů v Paříži. V témže roce Dánsko obvinilo íránské zpravodajce ze snahy zabít íránského exulanta žijícího v Dánsku. Dánská vláda prosazovala sankce EU proti Íránu, ale Evropská unie nedokázala jednat.

Příliš dlouho Írán využíval evropských nadějí, že dojde k jeho zkrocení prostřednictvím jednání a mezinárodních dohod a tím, že dojde k otevření země jakožto lukrativního exportního trhu. Írán ví, že Evropa značně investovala do úspěchu jaderné dohody z roku 2015. Porušení omezení plynoucích z dohody bylo vypočítáno na prohloubení politického nesouladu mezi evropskými lídry a USA. Evropa se nyní musí vyrovnat se svými špatnými investicemi do Íránu, omezit ztráty a spolupracovat s Washingtonem na omezování špatného chování Íránu. Tvrdý postoj místo slabých slov je nejlepší šancí Evropy na deeskalaci napjaté situace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7414

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019