Klimatická krize v přímém přenosu: Rekordní vlna veder v Evropě a dramatický úbytek ledu v Antarktidě

4. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Skupina evropských vědců uvedla, že rekordní vlna veder, která v červnu sužovala evropský kontinent, byla způsobena klimatickými změnami. Pravděpodobnost výskytu takového klimatického jevu, jako je vlna veder, je nejméně pětkrát vyšší než před sto lety. K tomu navíc značnou měrou přispívá spalování fosilních paliv.  

Ředitelka Institutu environmentální změny na Oxfordské univerzitě Friederike Otto, která se na výzkumu podílela, sdělila CNN, že poznatky vědců představují vysoce konzervativní hodnocení dopadu lidské činnosti, která stojí i za nedávnou vlnou veder na starém kontinentu.

„Ve skutečnosti je pravděpodobnost výskytu tohoto klimatického jevu až stokrát vyšší, než tomu bylo před sto lety. Raději jsme ale uvedli vysoce konzervativní údaj,“ konstatovala Otto. Podle výzkumníků byly obdobné vlny veder před sto lety asi o čtyři stupně Celsia chladnější.

Mezitím Antarktida přišla v průběhu uplynulých čtyř let o více ledové pokrývky než Arktida během 34 let. Rapidní úbytek ledové pokrývky v Antarktidě dosáhl smutného rekordu za 40 let, kdy je úbytek ledu monitorován satelity.

Můžeme si za to sami. Vždy, když tankujeme benzín nebo naftu a někam jedeme – nebo když spalujeme uhlí a vytváříme elektrickou energii, vypouštíme do atmosféry oxid uhličitý. Můžeme začít sami u sebe, ale je také nutné, abychom si zvolili takové politiky, kteří budou dopady klimatických změn konečně efektivně řešit.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

 

0
Vytisknout
7314

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019