V srdcích mladých obyvatel měst našli vědci miliardy toxických partikulátů

12. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Foto: Mexico City, jedno z nejznečištěnějších měst světa 

Studie prokázala poškození srdečních svalů, dokonce i u dětí

Srdce mladých obyvatel měst obsahují miliardy toxických nanočástic z ovzduší. Dokonce i v srdci nejmladšího subjektu, jemuž byly tři roky, zaznamenali vědci poškození jeho kritických srdečních svalů, obsahujících mikroskopické toxické částice. Ze studie vyplývá, že tyto partikuláty, bohaté na železo, které vypouštějí vozidla a průmysl vysvětlují statisticky dokázanou vazbu mezi znečištěným ovzduším a srdečními chorobami.

 

Profesorka Barbara Maherová z Lancaster University uvedla: Toto je předběžná studie, ale naše zjištění a jejich dopady jsou příliš důležité na to, abychom o nich neinformovali veřejnost."

V roce 2016 zjistila Maherová, že tytéž nanočástice jsou přítomny v lidském mozku a jsou spojovány se vznikem Alzheimerovy choroby, další nemoci způsobované znečištěním ovzduší.

Nedávná rozsáhlá analýza konstatovala, že znečištění vzduchu zřejmě poškozuje všechny lidské orgány a doslova každou buňku v lidském těle. Většina důkazů tohoto poškozování, od cukrovky přes sníženou inteligenci až po zvýšení počtu potratů je epidemiologická. Avšak jedna studie r. 2018 nalezla toxické částice ze vzduchu v placentách žen, které právě porodily.


Nová studie, která vyšla v časopise Environmental Research, analyzovala srdeční tkáň 63 mladých lidí, kteří zahynuli v pouličních dopravních nehodách, avšak jejich prsa nebyla zraněna. Žili v Mexico City, které má vysokou míru znečištění ovzduší, a jejich průměrný věk byl 25 let.

Počet zjištěných nanočástic by 2 až 22 miliard na jeden gram vysušené tkáně. Přítomnost toxických částic byla dvakrát až desetkrát vyšší u obyvatel Mexico City než v devíti kontrolních subjektech, které žily jinde.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9545

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019