Protekční výlety do Schengenu, aneb O hodných islamistech

9. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Velvyslanec v Teheránu Svatopluk Čumba končí. Na návrh dua Kavan-Zbytek měl přednostně vydávat schengenská víza neprověřeným osobám ZDE. ČR se tak postavila po bok orbánovského Maďarska. To navzdory na odiv vystavovanému protipřistěhovaleckému "národnímu konzervatismu", údajné starosti o "křesťanské hodnoty" a islamofobii již nějaký čas ochotně pomáhá ajatolláhům systematicky utlačujícím křesťanskou menšinu ZDE ZDE, mj. i při infiltraci západních struktur, jichž je země členem ZDE ZDE ZDE.


Zatímco kauza zavraždění saúdského novináře potvrdila dlouho existující předsudky západních progresivistů vůči arabské monarchii, takže rychle (a právem) vyvolala vlnu mezinárodních odsouzení ZDE, vražedné plány íránských rivalů Rijádu, včetně snah o zabíjení politických oponentů v Evropě ZDE ZDE ZDE, naopak zmíněným předsudkům protiřečí.

S režimem ajatolláhů sdílený antiamerikanismus se přitom často ukazuje být důležitějším faktorem než proklamovaný zájem o demokratické hodnoty nebo odpor vůči autoritářství. Proto byla v Evropě nad Saúdskou Arábií zlomena hůl, nicméně vůči Íránu stále existuje značná benevolence, bez ohledu na násilné činy, jichž se systematicky dopouští ZDE ZDE.

Mediální zkratky, podle nichž cokoliv jiného než nekonečná vstřícnost vůči Teheránu znamená automaticky přípravu zničující americké intervence, také k racionální debatě příliš nepřispívají.

V tomto kontextu je třeba vnímat i českou kauzu Čumba, která v prvé řadě znamená protekci pro privilegované představitele režimu, kteří mají monopol na obchodování se Západem, v druhé řadě pak pohodlnou cestičku na Západ pro íránské agenty.

Mimochodem, v kauze figuruje velice pozoruhodná dvojice Kavan-Zbytek.

Osoba vystavující na odiv disidentský kredit z doby exilu se spojila s představitelem nejkonzervativnějšího křídla předlistopadového režimu, které bylo ochotno pro udržení mocenského monopolu KSČ střílet a zabíjet demonstranty.

Podobně jako v případě pozoruhodné aliance západních progresivistů s mulláhy bychom na první pohled předpokládali, že takoví lidé jako Kavan a Zbytek nemohou mít spolu prakticky nic společného. Bohužel, opak je pravdou. Přední představitel palestinské lobby a klíčový poradce hlavního českého islamofoba Zemana již čtyři roky stojí v čele česko-slovensko-íránské obchodní komory ZDE.

Orbánovo Maďarsko jednak utěšeně vydělává na byznysu s schengenskými vízy pro Íránce, jednak přitom pomáhá ruskému spojenci Íránu dostávat do Evropy osoby, které zde připravují podvratné nebo teroristické akce. Není vlastně divu, že vznikl pokus s podobným lukrativním byznysem prorazit i u českých úřadů. Ti kdo v zemi vládnou přece Orbána chválí a jeho proruská orientace jim rozhodně není proti mysli.

Výsledkem je ovšem mimořádně pikantní paradox, kdy právě kruhy, které Čechy nejvíce straší muslimy a "islamizací", dovážejí do Evropy potenciální islamistické teroristy.

0
Vytisknout
10127

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019