Americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej letounů F-35 Polsku

13. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
"Čekáme na schválení Kongresem a pak zahájíme jednání o ceně," prohlásil polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Označil možný nákup za "nejdůležitější smlouvu v dějinách polských ozbrojených sil".


Polská vláda vyjádřila zájem o nákup 32 letounů v programu Harpia, což je širší program modernizace ozbrojených sil. Polské letectvo nyní provozuje americké letouny F-16 a sovětské stíhačky MiG-29. Posledně jmenovaný typ bude po nákupu F-35 vyřazen.

Společnost Lockheed Martin tvrdí, že letouny F-35, pokud je Polsko nakoupí, dosáhnou úvodních operačních schopností v roce 2024 a dodávky budou dokončeny k roku 2026. Odhadovaná cena všech 32 ks a výcvikového programu by měla činit kolem 6,5 miliardy dolarů.

Letoun Lockheed Martin F-35 Lightning II je víceúčelovým bojovým strojem páté generace s parametry stealth vyvinutý a vyráběný mezinárodním konsorciem. Je jediným strojem páté generace používaný více státy včetně USA, Itálie, Nizozemska, Británie, Norska, Dánska, Izraele, Japonska, Jižní Koreje a Austrálie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6163

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2019