Zuřivost v Británii: Policie odložila kriminální vyšetřování Borise Johnsona "až na dobu po volbách"

10. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Foto: Boris Johnson a jeho milenka Jennifer Arcuri


Skandál ohledně poměru Borise Johnsona s Američankou Jennifer Arcuri, jíž Johnson opatřil nejrůznější granty z vládních zdrojů a bral ji s sebou jako primátor Londýna na zahraniční oficiální cesty, se v sobotu znovu obnovil, když týdeník Observer zjistil, že britský policejní inspekční úřad odložil své rozhodnutí, zda by měl být Boris Johnson vyšetřován pro možné trestné činy až na dobu po prosincových všeobecných volbách.


Toto rozhodnutí vyvolalo zuřivost od politiků ve Westminsteru a od členů londýnského shromáždění, kteří konstatovali, že to vypadá, že toto rozhodnutí bylo potlačeno, aby nebyly ohroženy Johnsonovy šance na zvolení ve volbách.

Boris Johnson také potlačil zveřejnění parlamentní analýzy o zásazích Ruska do britské politiky a do Konzervativní strany. První dny předvolební kampaně Konzervativní strany byly charakterizovány hned několika skandály. Jacob Rees-Mogg se vyjádřil, že přibližně sedmdesát obětí požáru ve věžáku Grenfell Tower zahynulo, protože byli "příliš blbí". Jeden člen Johnsonovy vlády, Alun Cairns, byl nucen odstoupit a ústředí Konzervativní strany vydalo lživé video, jímž se pokusilo zdiskreditovat seriozního činitele Labouristické strany Keira Starmera. Náskok konzervativců před labouristy, navzdory tomu, že Labouristická strana má v čele nekompetentního hlupáka Jeremyho Corbyna, poklesl za poslední týden z 16 na 12 procentních bodů.

Komentátoři poukazují na to, že volební možnosti pro britské voliče jsou pro prosincové volby skutečně nevábné: Buď mohou hlasovat pro notorického lháře, podvodníka, narcistu, lenocha, sobce a fundamentalistického brexitéra Borise Johnsona a jeho islamofobní politickou stranu, anebo pro hlupáka, antisemitu, zastaralého komunistického ideologa a fundamentalistického brexitéra Jeremyho Corbyna a jeho neostalinskou ekipu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8884

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019