Extinction Rebellion ČR uspořádala meditační rebelii před katedrálou Sv. Víta

29. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Extinction Rebellion

Praha 29. listopadu 2019, 13:00, Katedrála Sv. Víta, Třetí nádvoří 48/2, Praha 1


Den poté, co Evropský parlament vyhlásil stav klimatického ohrožení na celém území Evropy, se zároveň konala mezinárodní meditační rebelie, kterou pořádalo občanské hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí). Před Katedrálou Sv. Víta se shromáždilo několik aktivistů, kteří navzdory výzvám Magistrátu hlavního města Prahy usedli ke společné meditaci. Podle jejich vlastních slov samotná meditace představuje „nenásilné narušení zaběhnutého řádu věcí a každodenního shonu, které je nezbytným předpokladem pro vhled do naší situace. To, co činí meditace na úrovni jednotlivce, dosahuje občanská neposlušnost na úrovni celé společnosti.“

K tomu:



Aktivisté vybrali pro datum konání záměrně Černý pátek (angl. Black Friday), který je v mnoha zemích „svátkem“ konzumu a nakupování a symbolickým počátkem předvánoční nákupní horečky. Společné meditace se nakonec navzdory nepřízni počasí zúčastnilo asi 20 lidí, někteří kolemjdoucí se přidávali i na místě. Celá akce nakonec skončila zhruba po 40 minutách a ve spolupráci s policií a Hradní stráží se obešla bez jakýchkoliv konfliktů.

Meditační protest je součástí předvánoční vlny akcí Extinction Rebellion, která doposud pořádala především blokády v hlavních městech po celém světě. Kromě meditační rebelie probíhají v současnosti také hladovky, kterými aktivisté chtějí přimět vlády, aby začaly neprodleně jednat ve věci klimatické krize. Požadavky hnutí jsou vyhlášení stavu klimatického ohrožení, dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025 a zřízení občanského shromáždění pro přechod na bezuhlíkovou ekonomiku a adaptaci na nové klimatické podmínky.

Zdroje k meditační rebelii:

https://www.facebook.com/events/2496015463785805/

https://www.facebook.com/events/2294755573963263/

Zdroje k hladovkám

https://rebellion.earth/event/global-hunger-strike


O Rebelii proti vyhynutí


Čas na řešení klimatické a ekologické krize, jejíž dopady právě zažíváme po celém světě, už bezmála vypršel. Jsme svědky šestého masového vymírání druhů, jehož příčinou je rychle se měnící klima. Jak tvrdí vědci po celém světě, hrozba společenského kolapsu se každým dnem stává hmatatelnější a společně s tím i možnost vyhynutí druhu Homo sapiens. Pokud rychle nedojde ke změně ve směřování naší civilizace, čekají nás v dohledné budoucnosti bezprecedentní katastrofy, na něž nejsme a ani nemůžeme být připraveni.


Rebelie proti vyhynutí stojí na přesvědčení, že tváří v tvář takové situaci a nečinnosti našich vlád, je nenásilná občanská neposlušnost nejen legitimní strategií, ale také občanskou povinností nás všech.


Klíčovými požadavky Rebelie jsou:

  1. Vláda musí ve spolupráci s dalšími institucemi začít říkat pravdu o skutečném rozsahu, intenzitě a rychlosti postupující klimatické a ekologické krize a vyhlásit stav klimatického ohrožení.

  2. Vláda musí začít okamžitě jednat, aby zabránila nevratným ztrátám biodiverzity a směřovat k dosažení uhlíkové neutrality v roce 2025.

  3. Vláda musí v otázce klimatické a ekologické spravedlnosti opustit polikaření, vytvořit občanské shromáždění a respektovat jeho doporučení a rozhodnutí.

Hnutí Extinction Rebellion ČR, které se zformovalo před koncem loňského roku, je součástí mezinárodního hnutí, které navazuje na dosavadní tradice nenásilné občanské neposlušnosti, aby tak zvrátilo současnou trajektorii lidské civilizace, která směřuje k sebezničení.


Web: www.extinctionrebellion.cz

Facebook www.facebook.com/XRCzech

Twitter: twitter.com/XRczech


0
Vytisknout
6628

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019