USA a EU "dluží polovinu nákladů" za nápravu změn klimatu

29. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Spojené státy a Evropa by měly nést více než polovinu nákladů na nápravu škody způsobené změnou klimatu, prohlásila koalice environmentálních skupin.


Na základě historických údajů o emisích skleníkových plynů by USA a EU měly společně nést odpovědnost za 54 % nákladů rozvojových zemí bojujících s extrémními povodněmi, suchy a silnými bouřemi. Tyto jevy se stávají častějšími a silnějšími kvůli globálnímu oteplování, píše Patrick Galey.

Týden před klimatickým summitem OSN v Madridu environmentální organizace prohlásily, že v příští dekádě bude na nápravu škod potřeba kolem 300 miliard dolarů ročně.

Rámcová dohoda OSN o změně klimatu, v jejímž rámci došlo k podpisu Pařížské dohody z roku 2015, je založena na principu, podle nějž všechny země musejí vynaložit přinejmenším svůj spravedlivý podíl na globálním úsilí zmírnit dopady klimatických změn a adaptovat se na ně.

Tato "společná, ale diferencovaná odpovědnost" představuje základní kámen probíhajících mezinárodních jednání o tom, jak by země mohly omezit globální oteplování na pařížské cíle "pod 2 stupni Celsia".

Ale jak změna klimatu postupuje rychleji než snahy ji zkrotit, chudší země, historicky prakticky nenesoucí odpovědnost za emise skleníkových plynů, prosazují, aby jim bohatší státy kompenzovaly vznikající přírodní pohromy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7696

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019