Běžně vstup jako do samoobsluh?

11. 12. 2019 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty


Pozornost veřejnosti v ČR se 10. prosince 2019 výrazně soustředila na tragická úmrtí a těžká zranění v nemocnici v Ostravě, k nimž došlo v důsledku nečekané střelby jednoho z potenciálních pacientů, který pak rychle stačil uprchnout (a spáchal v autě sebevraždu, když zaregistroval nad sebou vrtulník). Policejní orgány se dostavily na místo činu neslýchaně rychle a stihly rovněž pohotově sledovat vraha během jeho útěku. Za ten rychlý postih vraha si zajisté kriminalisté zaslouží pochvalu.


Veřejnost byla o případu opakovaně informována, včetně zprávy, že okamžitě byla učiněna další opatření k posílení veřejné bezpečnosti; s uvedením též počtu bezpečnostních sil, jimiž budou prakticky okamžitě zesíleně střeženy budovy provozované ve veřejném zájmu. (Ne že by nutně toho poslední měsíce nervově labilního člověka z Ostravska měl někdo další hned v jeho smutném a lidsky vyšinutém činu následovat.)

Zkusme ovšem zároveň též nezapomenout, že nejen nemocnice bývají někdy rozlehlými objekty, a potom třeba s více vchody; a ty vchody mají vrátné. Jenže vrátní běžně přímo nedisponují kontrolou vstupu do objektu. (Orgány bezpečnosti by tam stěží mohly být – vzhledem k počtu svých příslušníků trvale. Obdobně to může být u významných veřejných budov.) I když nelze vyloučit v některých zařízeních instalované kamerové systémy, neměla by se přece jen pro vytypovaná zařízení navíc uplatnit praxe s elektronickým pořízením kopie titulní stránky osobního průkazu, která by se denně mazala (aby nevznikaly doprovodné problémy s ochranou osobních údajů?).

Ne že bychom neměli navíc dva týdny do Vánoc… (a nestrašme, že v samoobsluhách dochází především ke krádežím; anebo k tomu, že jsme jenom tentokrát něco zapomněli koupit, na což přijdeme až doma…)


0
Vytisknout
10088

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019