Politický systém v éře sociálních sítí je rozbitý

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Shahmir Sanni, britský whistleblower: Jak ochránit demokracii před sociálními sítěmi a před překrucováním informací na internetu? Konkrétně v Británii jsme už svědky toho, jak porušování zákona a šíření dezinformací vedlo k snad nejchaotičtějšímu politickému období naší doby. Jediným způsobem, jak se tomu můžeme vyhnout, nebo tomu zabránit, je zavést regulační orgán, který 1. ověří každou reklamu, která má být zveřejńována na internetu, 2. zastaví politickou reklamu, pokud šíří falešné informace a 3. bude pohánět politiky a dárce finančních částek k odpovědnosti, takže veřejnost bude vědět, kdo jí posílá tyto informace a jak se za to platí.

Jestliže nevíte, odkud ty reklamy pocházejí, pak můžete věřit čemukoliv, co se vám objeví v počítači či v mobilu. Takže zaprvé, regulace. Zadruhé, potřebujeme zákony, které  budou ochraňovat veřejnost a které budou také ochraňovat politiky a novináře před šířením dezinformací. A nakonec, myslím, potřebujeme reformu volebního systému. Náš volební systém je zastaralý, naše demokracie a náš politický systém nebyly vytvořeny pro éru sociálních sítí. Nebyly vytvořeny pro éru dezinformací. Nebyly vytvořeny pro éru informací. Mám největší strach nikoliv z Johnsonovy vlády, ale z  pokračování tohoto cyklu, v jehož rámci je  veřejnost jen pořád systematicky podváděna.

A teď, když politické strany porozuměly obrovské moci sociálních sítí, a šíření informací na internetu, budou i nadále občany podvádět lhaním, dokud si lidé neuvědomí, že systém v této zemi je zkorumpovaný, že systém v této zemi je rozbitý.



0
Vytisknout
7496

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019