Tisková zpráva NESEHNUTÍ a Solidarity with Rojava

Brno se opět postaví za lidská práva v Rojave

12. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

NESEHNUTÍ spolu s místní iniciativou Solidarity with Rojava Brno a Kurdským občanským sdružením ČR uspořádalo dne 10. prosince u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv solidární demonstraci za lidská práva v Sýrii. I nyní, když pozornost médií polevila, jsou civilní obyvatelé severní Sýrie stále v ohrožení a jsou porušována jejich základní lidská práva. Akce s názvem Solidarita s Rojavou bude zahájena na Janáčkově náměstí v 17 hodin, kde se po průvodu městem, za doprovodu Resistance Samby Brno, vrátí zpět a budou následovat projevy Kurdského občanského sdružení a audio-zpráva přímo ze severní Sýrie od Rojava Information Center.

Proti turecké invazi do severní Sýrie s názvem Pramen míru se vzedmula vlna mezinárodních protestů a solidarity s místními obyvateli a obyvatelkami, ale stačilo pár týdnů a pozornost médií utichla. Koncem října se Turecko dohodlo s Ruskem na pozastavení válečné ofenzívy. Přitom v listopadu byly doloženy tři vraždy a více než sto případů únosů, mučení a pokračující ničení historických památek. Česko jako členská země NATO je také spoluzodpovědné za agresi páchanou dalším členským státem. Vnímáme jako naši zodpovědnost nepolevovat a upozorňovat na situaci v tomto několik let válkou sužovaném regionu a vyvíjet tlak na naši vládu, aby se na mezinárodní úrovni zasadila o řešení konfliktu a zahájení prošetřování podezření z válečných zločinů.

Minulý týden na summitu Severoatlantické aliance v Londýně prohlásil turecký prezident Erdoğan, že nepodpoří plány NATO na společnou obranu Polska a Pobaltí, dokud NATO nepřislíbí podporu v boji proti syrským Kurdům. Kurdské jednotky sehrály významnou roli jako spojenci USA v boji proti tzv. Islámskému státu. „Přestože Kurdové dokázali odvrátit největší bezpečnostní hrozbu světa a porazili ISIS, namísto pochvaly byli ponechání napospas autoritářskému Turecku a západ se bezohledně otočil zády. Je zapotřebí sáhnout do svědomí, zda je takové chování vůbec přípustné.“ uvedl Rachid Khalil z Kurdského občanského sdružení.

Česko se připojilo ke zbrojnímu embargu i díky pozornosti a solidaritě široké veřejnosti. „Zbraně, které jsme vyvezli a které vyvezeme, zůstávají v regionech dlouho a nikdy nevíme, komu se dostanou do rukou. Jak dlouho bude ještě trvat, než se poučíme a přestaneme zbraně vyvážet? V loňském roce jsme vyvezli do Turecka zbraně a zbrojní materiál  v hodnotě 5 410 000 eur. Přitom v Turecku vládne tvrdý autoritářský režim, odpůrci a odpůrkyně režimu jsou vězněni, ať už jde o novinářky, studenty, právní zástupkyně či obhájce lidských práv.“ upozorňuje na dopady obchodů se zbraněmi Ester Topolářová z Odzbrojovky z NESEHNUTÍ.

V Brně se 16. října 2019 sešlo přes 400 účastníků a účastnic demonstrace Za Rojavu. A 14. prosince se jednotlivci a organizace po celém světě chystají k dalším akcím a protestům RiseUp4Rojava.

 

0
Vytisknout
7481

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019