Na místě je univerzální odsudek jakéhokoliv prezidenta, který poruší zákon

12. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů USA představili dva články z chystané ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu se podle demokratů dopustil zločinů a přečinů, přičemž měl zneužít své pravomoci a obstruovat práci Kongresu. Donald Trump zastavil americkou vojenskou pomoc ukrajinské armádě do té doby, než Kyjev začne vyšetřovat jeho potenciálního politického rivala Joea Bidena - jak tvrdí demokraté.

Demokratický kongresman Ro Khanna soudí, že je naprosto zjevné, že Trump zneužil své pravomoci tím, že se snažil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přimět, aby vydupal ze země kompro na Bidena. A za druhé, prezident kladl překážky při vyšetřování tím, že instruoval své podřízené, aby nevypovídali před Kongresem; aby dělali průtahy a neposkytovali žádné důkazy.

„Je smutné vidět, jak prezident balancuje na hraně ústavy. Řekl jsem svým republikánským přátelům, že se diktátorské tendence mohou objevit jak na pravici, tak na levici. Ameriku chrání vláda práva a ústava. Na místě by měl být univerzální odsudek jakéhokoliv prezidenta, který poruší zákon,“ konstatuje Ro Khanna.

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6055

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019