Klub politické komunikace: Sazima a Jirsa profesně pochybili, když pracovali na obhajobě čínského režimu

11. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Vážená redakce, kauza, na kterou upozornil server Aktuálně.cz textem „Kellnerův Home Credit platil kampaň na podporu rudé Číny. Využil experty i novináře“, ukazuje podle Klubu politické komunikace na profesní selhání Tomáše Sazimy a Tomáše Jirsy z agentury C&B Reputation Management, píše Karel Kreml.


Přestože ovlivňování veřejného mínění ve prospěch klienta a za účelem dosažení zisku je standardním nástrojem oboru public relations, vždy je na místě ptát se, komu a jak taková služba přináší užitek. Koncept nezúčastněného profesionála, který pouze vykonává svou praxi bez ohledu na obsah a účel svých služeb, je podle našeho názoru v oboru politické komunikace negativní jev a přežitek.

V momentě, kdy Bezpečnostní informační služba dlouhodobě označuje aktivity čínského režimu za jedno z největších bezpečnostních rizik pro Českou republiku, je na místě konstatovat, že činnost profesionálů v oboru politické komunikace, kteří i přes tato upozornění vykonávají své služby za účelem podpory režimu, je v rozporu s dobrou praxí oboru politické komunikace.

Protože neexistuje jednoznačná hranice, je na každém profesionálovi, aby se sám ptal a vyhodnotil dopady své praxe. V případě kauzy agentury C&B Reputation Management k tomuto kroku nedošlo, což potvrzuje i nesebekritické vyjádření jejího spolumajitele Tomáše Sazimy, když ho s celou věcí konfrontoval server Aktuálně.cz.

Z hlediska oboru politické komunikace a jeho reputace je klíčové, aby nekriticky smýšlejících profesionálů v něm působících bylo stále méně a aby si stále více lidí uvědomovalo dopady své praxe.

Karel Kreml, předseda KPK

Klub politické komunikace dobrovolnou, nevládní, apolitickou, neziskovou organizací, ve které se sdružují fyzické osoby pracující v oboru politické komunikace nebo ho studující a zároveň mající zájem na jeho rozvoji.

Cílem klubu je rozvoj a kultivace oboru politické komunikace v České republice.


0
Vytisknout
6388

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019