V době změny klimatu je u moci panika

11. 12. 2019

čas čtení 3 minuty
Jak se planeta otepluje, k vyšším teplotám přechází i debata o změně klimatu. Rozumná debata se v těchto vystrašených časech stává stále obtížnější a lidé s racionálními argumenty jsou v nevýhodě, píše Zoran Arbutina.


"Chci, abyste panikařili. Chci, abyste cítili strach, který cítím každý den... Chci jednat, jako když je dům v plameni." Slova pronesená klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v lednu se jistě umisťují vysoko na seznamu nejdůležitějších citátů letošního roku.

Jen zřídka vidíme, aby někdo tak zřetelně vyjadřoval ducha doby. Je to jakoby miliony především mladých lidí jen čekali na někoho, kdo jim dá znamení, aby udělali, co potřebují: Vstát, jít do ulic a promluvit proti lidmi vyvolané změně klimatu.

V Německu to platí ještě více než v jiných evropských zemích. Zdá se, že urgentní výzva mladé švédské aktivistky spustila skutečnou lavinu protestů a rozhořčení srážející vše, co jí stojí v cestě. V těchto dnech je v zemi u moci panika - a vyvíjí tlak na politiky.

Víc a víc německých měst vyhlašuje "klimatický výjimečný stav", přičemž i Evropský parlament se nedávno přidal. Takové deklarace jsou v zásadě symbolické. Klima kvůli nim není o nic lepší, ale o to nejde. To vše se týká sociálního klimatu strachu, paniky.

Posledním alarmujícím příspěvkem je nová zpráva environmentálního thinktanku Germanwatch, která zařadila Německo na třetí místo v žebříčku nejvíce klimatem zasažených zemí světa za rok 2018.

Strach nicméně obyčejně nebývá nejlepším rádcem. Když lidé panikaří, zřídka přijímají dobrá rozhodnutí - a totéž se jistě týká i celé společnosti. V demokracii by politická rozhodnutí měla být založena na racionálních argumentech a rozumu. V atmosféře strachu racionální argumenty znějí jen tehdy, pokud pomáhají prosadit agendu.

Zatímco klimatičtí aktivisté vyvíjeli tlak na tradiční německé politické strany, Zelení se vezli s proudem a v nedávných volbách zaznamenali ohromné zisky. Na obzoru však je nový konflikt: Pokud by se environmentalisté vrátili k moci na spolkové úrovni, jejich voliči by zjistili, ze nedovedou splnit velká očekávání. Toto selhání spustí nové rozčarování, nový hněv a ještě více strachu.

Samozřejmě, můžete a měli byste diskutovat o klimatické politice. A přirozeně že klimatičtí aktivisté předkládají některé dobré body. Ale klimatická politika musí být rozhodnuta jako cokoliv jiného v politice: Sociální debatou a vírou v moc lepšího argumentu. Znepokojení by mělo být bráno vážně, stejně jako obavy mnoha jiných sociálních skupin. Ale být ovládán strachem jediné skupiny nikdy nepředstavuje dobrý přístup.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8276

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019