Španělsko: 207 migrantů zachráněno na moři. Vrcholí příjezdy na Kanárské ostrovy

11. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Přísnější policejní praxe v severním Maroku nutí lidi pokoušet se o cestu na španělské ostrovy. Celkem 207 lidí bylo během víkendu zachráněno ze tří lodí ve vodách nedaleko Španělska.


Plavidlo s 37 migranty, včetně 10 žen a 4 dětí, dorazilo v sobotu ve 20:10 do přístavu Gran Tarajal v okrese Tuineneje na španělském ostrově Fuerteventura. Uvedlo to Operační centrum Červeného kříže na Kanárských ostrovech.

Dalších 80 lidí obdrželo pomoc od španělských záchranářů v neděli ráno, když byli objeveni Gibraltarském průlivu na palubě dřevěné lodi.

A v neděli zhruba v půl sedmé večer bylo zachráněno 90 migrantů z plavidla nedaleko ostrova Alborán a převezeno do přístavu Motril v Granadě. V této skupině bylo nejméně pět dětí.

K tomu přistupuje ještě páteční operace, která zachránila 152 osob v nejzápadnější části Středozemního moře a poblíž ostrova Gran Canaria.

Nárůst počtu příchozích na Kanárské ostrovy vyvíjí tlak na zdroje regionálních přístřeší. Nedostatek lůžek přinutil úřady zamluvit několik pokojů v hotelu v Las Palmas pro těhotné ženy nebo matky s malými dětmi.

V dočasných přístřešcích pro migranty na Tenerife a Gran Canarii je 200 lůžek. Letos na ostrovy dorazilo 1 470 migrantů. Měsíční průměr za poslední čtyři měsíce dosáhl 300 osob. To oproti loňsku představuje 12 % nárůst a přinejmenším částečně to souvisí s přísnější policejní prací v severním Maroku, což je tradiční výchozí bod migrantů bez dokumentů snažících se dostat do Evropy.

Tento rok zatím zmizelo nebo se utopilo v Gibraltarském průlivu a nejzápadnější části Středozemního moře více než 300 lidí, kteří se snažili dostat do Španělska. Každý stý migrant zemře na moři.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
7340

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019