Pentagon se obává vzestupu proruských nálad v domácnostech svých vojáků

11. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Američtí vojenští představitelé se obávají vzestupu proruských nálad v domácnostech příslušníků amerických ozbrojených sil.


Více než tisícovka dospělých Američanů mezi 24.-30. říjnem odpovídala ve druhém národním obranném průzkumu prováděném Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute. Se směrodatnou odchylkou +-3,1 procentního bodu odpovědělo 46 % členů vojenských domácností, že považují Rusko za spojence, i když berou v úvahu rostoucí napětí mezi oběma státy.

Hlas Ameriky uvedl, že i když 71 % všech Američanů a 53 % členů vojenských domácností stále vidí v Rusku nepřítele, vzestup proruských nálad u představitelů ministerstva obrany vyvolal znepokojení.

"Na straně Ruska existuje úsilí zaplavit média dezinformacemi, aby zaselo pochybnosti a zmatek," prohlásila mluvčí ministerstva podplukovnice Carla Gleasonová.

"K tomu dochází nejen prostřednictvím nesouhlasného a pobuřujícího dialogu, ale také prostřednictvím falešných narativů určených k vyvolání sympatizujících názorů," říká Gleasonová, a dodává: "aktivně pracujeme na odhalování ruských dezinformací a čelíme jim, kde je to jen možné."

Deutsche Welle hlásí, že aby Kreml zmanipuloval veřejné diskuse, zejména v době hlasování, informační zdroje kontrolované Kremlem záměrně šíří dezinformace, extrémně stranící názory a populistické narativy. Nejde o rozšíření plurality názorů prostřednictvím vyvážené a objektivní informace, ale o nelegitimní vměšování.

Nové dezinformační kampaně využívají zvýšeného informačního přetížení zažívaného lidmi v digitálním světě. Zaplavují informační prostor spoustami lží, polopravd a absurdních zpráv.

Zpráva připravená americkým Senátem a obsahující dosud nejdůkladnější analýzu ruské dezinformační kampaně v roce 2016 zjistila, že ruská propaganda využívá všech hlavních sociálně mediálních platforem k šíření slovní, obrazové a videoinformace určené k manipulaci uživateli.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7483

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019