Mezitím v Absurdistánu 113:

Drasticky poklesla popularita polských kněží, vláda pronásleduje soudce a dál bourá oficiální limuzíny

17. 12. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Foto: "Podvratná" grafika Szymona Szymankiewicze


Zdá se, že dlouhá léta vnucováním katolické církve Polákům nyní konečně přináší výsledky. Z nedávno provedeného průzkumu veřejného mínění vyplývá, že povolání kněze se ukázalo být jedním z nejméně respektovaných ze 31 profesí,  na jejichž prestiž byli respondenti dotazováni. Horší pověst než kněží mají v Polsku už jen politikové a makléři. A není divu, protože zatímco někteří nábožensky založení katolíci církev stále ještě hájí, pro většinu Poláků je církev nyní spojována s chtivostí peněz, s politickým vlivem a s utajováním pedofilních skandálů.

 
Nenapomáhá ani skutečnost, že církev jako instituce toleruje ve svých řadách nejen pedofily, ale i jiné radikály. Biskupové tolerovali velmi dlouho fašistického kazatele Jacka Międlara, než se konečně rozhodl odejít. Nedávno Międlara zatkly bezpečnostní jednotky za to, že vydal manifest, v němž požadoval, aby se Poláci ozbrojili a připravili se na válku s židy. Jak může být taková osoba tolerována institucí, která předstírá, že káže učení Ježíše Krista? No, představitelé církve zjevně Kristovo učení zapomněli, protože během dnešních Vánoc poprvé téměř za čtvrt století na Tržním náměstí v Krakově se nikdo z církve neobtěžoval během vigilie bezdomovců a chudých lidí jim pomoci,  nikdo z kurie ani nepřišel...

Avšak zatímco obyčejní Poláci mají stále méně důvodů proč respektovat katolické kněží, vládnoucí strana je chválí a pěstuje si je při každé příležitosti. Pro církev nikdy není nedostatek státních peněz. Na rozdíl od jiných situací, kdy se peníze dají používat jako forma ekonomické cenzury. Szymon Szymankiewicz, umělec a grafik, dostal zlatou medaili na bienále polského plakátu v Katowicích. Avšak finanční část odměny - 10 000 zlotých (60 000 Kč) financovaných maršálkem vojvodství - byla zrušena. Podle jeho úřadu si vojvodství uhradit tuto cenu nemůže dovolit. Je to skutečně ten pravý důvod? Někteří říkají, že skutečným důvodem je, že maršálek je ze strany Právo a spravedlnost a ta často hájí radikální pravici, zatímco odměněné dílo varuje před návratem nacismu:



Jiní poukazují na to, že před nedávnými volbami Szymankiewicz vydal dílo, v němž písmeno X (římská číslovka pro říjen) v datu voleb bylo použito k přeškrtnutí profilu Kaczyńského:




Ale to nic není s tím, čemu budou zanedlouho čelit soudci. Možná si pamatujete, že jsem nedávno napsal,   když jsem psal o tom, že se ministr spravedlnosti Ziobro snaží zavést disciplinární řízení proti soudci, jehož verdikt nebyl v souladu s přáními strany, že přece se Ziobro nepokusí vyhodit všechny soudce, kteří se budou protivit tomuto stranickému příkazu. Byla to rétorická otázka, ale jak se často děje (buď jsem příliš optimistický, anebo strana Právo a spravedlnost překročila všechny mezi jakékoliv slušnosti) PiS udělala nikoliv jeden, ale deset kroků dál tímto směrem.

Během noci z 12. na 13. prosince (mimochodem, to je přesné výročí zavedení stanného práva v Polsku r. 1981 - náhoda?) navrhla strana Právo a spravedlnost  nový zákon, podle něhož soudci, kteří budou dodržovat rozhodnutí evropských soudů a nikoliv verdikt polského Ústavního soudu, loutkového orgánu strany PiS, budou čelit disciplinárnímu řízení. Ten zákon také obsahuje další mlhavé formulace, jako "jednání, nebo odmítání jednat způsobem, který by mohl činit překážky soudnictví", "zpochybňování legálnosti jmenování jiných soudců" nebo "politická činnost". To všechno, spolu s rozsáhlými disciplinárními procedurami činí soudce a prokurátory naprosto podřízenými straně Právo a spravedlnost.

Oficiální linie strany Právo a spravedlnost zní, že takové zákony nejsou nijak neobvyklé, že jsou prostě jen opsány z francouzského práva, což samozřejmě rychle jako nesmysl odhalil Laurent Piech, expert na francouzské a evropské právo, v této sérii tweetů.  Možná to ale byl jen překlep, napsali francouzské, a ve skutečnosti chtěli napsat turecké či běloruské...

Pokud by ten zákon nebyl schválen, existují další možnosti. Hacker pronikl do emailových účtů několika prokurátorů  a vydírá je výhrůžkami, že jejich soukromá data zveřejní. Shodou okolností, přestože je ujišťuje, že nemá žádný politický motiv, všechny jeho oběti jsou známy tím, že jsou v opozici proti ministru Ziobrovu a jeho "reformám". Další shoda okolností? Nemyslím.

A nakonec pořád ještě existuje propagandistická mašinérie, kterou provozuje Jacek Kurski. Rapová píseň charakterizující život teenagerů z privilegovaných rodin, plný drog, alkoholu, zločinnosti a sexu, nazývá tyto mladé lidi "patoiteligencí". Polská státní televize TVP, která je plně pod kontrolou strany Právo a spravedlnost, rychle zaznamenala skutečnost, že ten mladý rapper je synem právníka, který je ostrým kritikem útoku strany PiS na polské soudnictví, a tak tvrdí, že ta píseň svědčí o patologickém chování v sociálních kruzích právě tohoto soudce...  

(Dovolte mi, abych tady odbočil: Tohle je velmi důležitá píseň z jiného důvodu: ukazuje, že zatímco v Polsku je povýšení ve společenské hierarchii stále ještě možné, pro privilegované děti bohatých rodičů s protekcí je téměř nemožné spadnout na dolní příčky sociálního žebříčku - situace, která je velmi dobře známá z Británie...)

Útoky na nezávislé soudnictví nás přivádí o krok blíže k polexitu. Zatímco strana Právo a spravedlnost pořád tvrdí, jak je proevropská, její činy dokazují, že Polsko odvádí stále dál a dál od mainstreamové politiky Evropské unie. Nedávno bylo oznámeno, že premiér Morawiecki dosáhl obrovského úspěchu, když vyjednal výjimku pro Polsko, takže Polsko se nemusí do roku 2050 stát uhlíkově neutrální zemí.


Výše zmíněné mínění šéfa kanceláře polského premiéra nesdílím. Naopak, je to naprosto špatně: Polský vzduch je snad nejznečištěnější v Evropě, počet lidí, umírajících na znečištění ovzduší v Polsku se odhaduje na asi 45 000 ročně. Je to 12 procent všech úmrtí.   Mezitím oficiální propaganda strany Právo a spravedlnost tvrdí, že Polsku se vede daleko lépe než kdy předtím, a přesto strana PiS tvrdí, že si Polsko nemůže dovolit vzdát se uhlí (které se většinou stejně dováží z Ruska). Možná by se měli rozhodnout, jestli jsme uprostřed zlatého věku, anebo jestli jsme opravdu tak chudí, že si nemůžeme dovolit řešit největší ekologickou krizi v lidské historii?

Asi před deseti lety, když Británie začínala ustupovat od mainstreamu evropské politiky, očekávalo mnoho komentátorů, že Polsko převezme místo Británie u hlavního stolu EU. Zdá se, že jsme skutečně převzali místo Británie, ale ne tak, jak si to představovali. Dnes je Morawiecki hrdý na svůj úspěch, že Evropská unie povolila Polsku výjimku z všeobecného pravidla. Ale ono to není proto, že si v EU náhle uvědomili, jak jedineční a vynikající jsme. Naopak, Polsku se podařilo všechny natolik naštvat, že prostě řekli, "Tak dobře, jak chcete, jeďte domů a zemřete si na znečištění ovzduší, když to tak chcete, nám je to opravdu jedno." Británii se podařilo vyjednat mnoho výjimek, a všichni víme, jak to dopadlo...

* * *

Nakonec, zdá se, že když jsem se v předchozí kapitole tohoto seriálu  vracel k trvalým tématům, zanedbal jsem jedno důležité téma: neustálé havárie polských vládních limuzín. Tento týden se podařilo limuzíně náměstka premiéra srazit  se s tirákem,  který, k překvapení vládního řidiče, jedoucího jako maniak, nezmizel a neustoupil na poslední chvíli z cesty. Záznam palubní kamery okamžiků před srážkou je k dispozici ZDE.   Absence profesionalismu vládních řidičů je stále viditelnější od té doby, co ti staří řidiči odešli ze státní služby a začali pracovat v soukromém sektoru. Podle TVN24, Angela Merkelová, která nedávno v Polsku navštívila Osvětim, byla nucena přesednout do jiného auta, poté, co jeho řidič zpanikařil, že auto neakceleruje. Další vyšetřování ukázalo, že s automobilem bylo všechno v pořádku - řidič jen omylem zapnul omezovač rychlosti. To asi byl druhý nejnudnější okamžik, hned po tom případě, kdy řidič premiéra zapnul svůj nouzový signál a zpanikařil, protože ho neuměl vypnout. Tak s vozem odjel zpět na dvůr a zamkl si v automobilu klíčky.

Problémem není jen to, že oni jezdí, jako kdyby je někdo přivedl z vesmíru Mad Maxe, ale to, že kdykoliv se něco stane, vláda se usilovně pokouší obvinit z havárie obět, jak to bylo v případě mladého řidiče fiata Seicento, do něhož před dvěma lety nabourala limuzína Beaty Szydło.

Jak si možná pamatujete z předchozích kapitol tohoto seriálu, vyšetřování toho případu je opravdu pomalé, důkazy se ztrácejí, nebo jsou poškozovány, a všechno se děje tak, aby byla zpochybněna slova mladého řidiče, že motorkáda premiérky řádně nesignalizovala.

Avšak stačí sledovat videozáběry na internetu, abychom si uvědomili, že vládní kolony skoro nikdy nejezdí na silnících podle pravidel (což znamená, že první a poslední vozidla mají mít zapnuta červená a modrá světla, například). Jen se podívete sem:




Červenou bliká první, druhé a poslední vozidlo. Další nahrávky jsou ZDE, ZDE, ZDE, ZDE  a také dokazují naprosté ignorování předpisů a ostatních uživatelů silnic...

A nemusí to taky být: Donald Tusk neměl potřebu  všude jezdit, jako že konec světa přijde za čtvrt hodiny:



Rakouský a slovenský prezident jezdí vlakem dokonce i na mezinárodní návštěvy. Holandský premiér jezdí do práce na kole. Angelu Merkelovou můžete potkat, jak chodí v Berlíně po ulici.    Proč nemohou politikové ze strany Právo a spravedlnost se ani podívat do očí někoho v automobilu vedle nich, když čekají na křižovatce na zelenou?

No, pravidelní čtenáři tohoto seriálu to asi už vědí proč...

0
Vytisknout
8178

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019