Po útoku v Hanau si němečtí politikové uvědomují, že ultrapravice ohrožuje životy. Kdy to dojde i Čechům?

21. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
 

Čelní němečtí politikové požadují, aby byla ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland podrobena systematickému dohledu. Upozorňují, že AfD přispívá k intenzifikaci extremistické rétoriky, která byla motivací masakru v Hanau,.

Ve čtvrtek večer se v padesáti německých městech vydaly do ulice tisíce lidíé truchlit nad zavražděnými obětmi útoku v Hanau a postavit se proti ultrapravici. Na vigilích se zapalovaly svíčky. Mnozí občané nesli transparenty "Už nikdy znovu!" a "Pryč s nacisty!"


 

Německý ministr vnitra Horst Seehofer oznámil, že bude zvýšena policejní ochrana mešit a dalších míst  zranitelných možnými útoky pravicových extremistů. Před schůzkou s představiteli kurdské a turecké menšiny v Německu zdůraznilů., že "krvavé stopy ultrapravicového extremismu se šíří Německem". 

Lars Klingbeil, generální tajemník německých sociálních demokratů, kteří jsou ve vládní koalici s křesťanskými demokraty Angely Merkelové, se postavil do čela požadavků na výrazné omezení ultrapravicové strany AfD. Poukazuje na to, že tato strana přispěla k normalizaci ultrapravicové rétoriky. Upozorňuje, že AfD přispěla od doby, kdy má zastoupení v parlamentu, k "otravě společnosti". Jednání v parlamentu je od té doby daleko konfliktnější než předtím. 

"Je velmi jasné, že AfD je stranou, která by měla být pod ústavním dohledem," řekl Klingbeil. Domácí výzvědná služba stranu momnitoruje a rozhoduje se, zda by měla být pod dohledem, zatím nedospěla k rozhodnutí. Organizace AfD pro mladistvéí, JVA, pod ústavním dohledem už je. 

Pokud úřady v Německu rozhodnou, že nějaká strana má "extremistické ambice", může být dána pod dohled prostřednictvím celé řady sledovacích technik.

"Samozřejmě, že je přímá vazba mezi sílící AfD a nárůstem pravicového násilí," konstatoval Boris Pistorius, ministr vnitra ve spolkové zemi Dolní Sasko za sociální demokraty. 

Cem Özdemir, prominentní člen Strany zelených s tureckými kořeny, se vyjádřil, že je načase, aby mainstreamové strany vyloučily AfD. Charakterizoval ji jako "politický nástroj nenávisti". 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7830

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2020