Gruzie: Saakašvili částečně uznal volební neúspěch, tvrdí však, že si moc udrží

1. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Gruzínský prezident Michail Saakašvili uznal, že jeho vládní strana UNM dnes prohrála v proporcionální části volební soutěže s konkurenční koalicí Gruzínský sen. Tu vede a financuje miliardář Bidzina Ivanišvili. Saakašvili však tvrdí, že jeho strana zvítězila ve většině ze 73 jednomandátových obvodů a udrží si proto parlamentní většinu.

Akademický rok

1. 10. 2012 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Začal nový akademický rok a ihned na samém začátku nám bylo ujasněno, a to téměř z nejvyšších míst, o co v něm vlastně jde. U školního studia, vysokoškolského zvlášť, jde v podstatě o to, že nevzděláváme člověka pro člověka samotného a pro společnost (a dejme tomu i životní prostředí), ale výhradně a pouze jenom pro ekonomiku.

Dobré vzdělání je totiž zárukou konkurenceschopnosti, úspěchu a prosperity. A to zejména prosperity pro (něčí) ekonomiku, a pak možná i trochu malinko pro vzdělávaného člověka. Milí studenti, vzdejte se všech naivních nadějí, že by při vzdělávání člověka mělo jít o něco jiného, než o naše (nikoliv vaše) štěstí!

Člověk je pouze doplňkem (pracovní sílou) průmyslové ekonomiky. Člověk je mrtvý, ekonomika je živá. Nejen to, ekonomika je věčná, všemohoucí, vševědoucí, všemocná, všeobjímající atd. Ekonomika je bůh. Kdo tomu nevěří, bude krutě potrestán.

Co se ještě musí stát, aby Nečasova vláda podala demisi?

1. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Vláda má podle poslední zprávy v tisku další vážnou korupční aféru. Policie právě zatkla dva vysoké úředníky na Drábkově ministerstvu a obvinila je z "trestného činu podplácení a spolupachatelství". Ministr Drábek se vyjádřil takto:

"Jsem přesvědčen, že všechny procesy probíhají na ministerstvu standardně, v pořádku. Všechno se snažíme zveřejňovat na internetových stránkách. To je vše, co k tomu mohu říci."

Co se ještě musí stát, aby Nečasova vláda podala demisi? Jak může ministr, vysoce postavený politik reagovat na zatčení svých podřízených z důvodu "podplácení" (korupce) výrokem, že je "přesvědčen", že vše je v pořádku? Tím spíše je to naprosto absurdní, že už dlouho panují podezření, že na Drábkově ministerstvu se zavádí nový systém pro výplatu sociálních dávek takovým způsobem, aby se blízké okolí ministra Drábka obohatilo na úkor daňových poplatníků (Nadační fond proti korupci v té věci podal letos v únoru trestní oznámení). Drábek si z veřejnosti dělá blázny, což se ostatně od případu Drobil dá říci o celé Nečasově vládě.

Policie zatkla Drábkova prvního náměstka, prý kvůli uplácení ZDE

Co v Česku znamená "protikorupční politika" ZDE

Jádro eurozóny je hospodářsky v krizi

1. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Výrobní sektor Evropské unie právě zaznamenal své nejhorší čtvrtletí od temných dnů v roce 2009. Firma Markit, která shromáždila níže uvedená data, z toho vyvozuje, že je jádro eurozóny v krizi. Slabost výrobního sektoru způsobila v Evropě novou recesi.

Níže uvedená data jsou tzv. PMI, Purchasing Manufacturer's Index za září 2012. Jsou-li vyšší než 50 procent, znamená to, že výrobní sektor rostl. Jsou-li menší než 50 procent, znamená to, že výrobní sektor se zmenšil.

Podle právě zveřejněných dat rostl výrobní sektor jen ve dvou zemích, v Irsku a v Holandsku.

PMI České republiky je 48,0. V srpnu bylo 48,7.

Tisíce Francouzů protestovaly proti vládním škrtům

30. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tisíce demonstrantů v neděli v Paříži demonstrovaly proti vládním škrtům ve Francii a v Evropě. Demonstranti skandovali "odpor, odpor". Demonstraci uspořádalo asi 60 organizací, včetně Levicové fronty a francouzské komunistické strany, které se stavějí proti evropské rozpočtové dohodě.

Jérome Cahuzac, náměstek ministra financí pro státní rozpočet, před tím v rozhlase uvedl, že demonstrace je "fundamentální omyl": Demonstranti si myslí, že naše politika Francii oslabuje, ale ve skutečnosti Francii posiluje," řekl.

Francouzský premiér Jean-Mrac Ayrault obhajoval evropskou rozpočtovou smlouvu a obvinil demonstranty, že riskují historickou chybu. "Riskují, že krizi zhorší a není to jen hospodářská krize, ale také krize eura. Jejich odpor může vést k likvidaci eura." Dodal, že ani on, ani francouzský prezident Hollande "nebudou nikdy zodpovědni za likvidaci eura". "Tomu se nemůžeme vyhnout. Jde o budoucnost eura stejně jako o růst a o prosperitu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zemřel britský historik Eric Hobsbawm

1. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Po těžké nemoci dnes v pětadevadesáti letech zemřel vynikající britský a světový historik Eric Hobsbawm, který se hlásil k marxistické tradici. Byl autorem desítek knižních studií a stovek odborných i novinových článků. K jeho neznámějším dílům patří tetralogie Věk revoluce: Evropa 1789-1848, Věk kapitálu:1848-1875, Věk impéria: 1875-1914 a Věk extrémů: 1914-1991. Spolu s T. O. Rangerem editoval knihu Vynález tradice (1983), který zavedl vlivný pojem "vynalezených tradic". Poslední Hobsbawmova kniha vyšla v roce 2011 a nese název Jak změnit svět: Legenda o Marxovi a marxismu.

Polský fotograf zaznamenal realistické obrazy dnešní Británie

1. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zaznamenal je deník Daily Mail, který správně poznamenává, že "vypadáme jak idioti". Jsou to fotografie, které zaujaly na mezinárodním festivalu fotožurnalismu ve francouzském městě Perpignan jako realistický portrét života v moderní Británii. Toto portfolio Macieje Dakowicze, 34, se jmenuje "Cardiff po setmění". Dakowicz, který v Cardiffu studoval, tam fotografoval pět let. Dakowicz přiznává, že ve svém rodném polském městě - Bialystoku - by takovéto fotografie pořídit nemohl. ZDE

Řecko: Převrat, který byl odvrácen

1. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

1. listopadu 2011 ministr obrany tehdejší socialistické vlády Beglitis svolává na 14:00 poradu špiček ozbrojených sil do své kanceláře. Náčelník generálního štábu generál Jagos, velitel armády generál Frangos, velitel námořnictva viceadmirál Elefsiniotis a maršál letectva Klokozas se dozvídají informaci, která už krátce předtím unikla do médií: Že budou okamžitě demobilizováni. Tím se uzavřel proces, v němž údajně šlo o přípravu vojenského převratu koordinovanou mezi velením ozbrojených sil a krajně pravicovými extrémisty.

Tichý vzdor

30. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Svátek Svatého Václava jsme si připomněli skutečně netradičně. V souvislosti s ním se nemluví ani o nebezpečí rostoucího nacionalismu, ani o faktu, že kandidátka na prezidentku, J. Bobošíková, která hraje na nacionální strunu, nasbírala potřebných padesát tisíc hlasů dříve než oba straničtí kandidáti, tj. kandidáti s podporou dvou nejsilnějších parlamentních stran.

Televizím za pozornost vůbec nestála demonstrace Hnutí za Přímou Demokracii, nazvaná: "Demokracie v ČR je jen iluze. Postavme se aroganci moci." Mj. zde vystoupili Jana Lorencová, kandidátka do Senátu ČR, kterou mj. podporuje i hnutí HzPD, ekonomka Ilona Švihlíková, mluvčí HzPD, Milan Valach či spisovatelka, Lenka Procházková, jež dlouhodobě upozorňuje na problémy, chyby a možné následky vládního návrhu tzv. církevních restitucí. Více o jednotlivých příspěvcích páteční demonstrace je možné najít zde: ZDE

Papaláši tvrdí, že za zlobu občanů může levice...

1. 10. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Zinscenovaný "sametový" "sarajevský" "atentát" na prezidenta Klause poodhalil rezervy  systému ochrany ústavních činitelů a krom jiného naznačil, že Česko má pořád blíž k Entropě než k Evropě. Incident totiž vyvolal řadu nebývale upřímných prohlášení politiků, kteří se veřejnosti dosud prezentovali jako zapřisáhlí demokraté. Jejich společným jmenovatelem už není jen permanentní odtrženost od reality, ale podle všeho i strach a nenávist k levici. Jen kvůli prohlášení střelce "sedmi kulí", který tvrdil, že je "dělník" a "komunista" – jen proto, že se pokoušel získat členství v KSČM. Komunisté se od "samozvaného komunisty" ostře distancovali a jeho čin označili přímo za provokaci. Za všechny mravokárce stačí připomenout slova ministra obrany Alexandra Vondry: "Je to bohužel důsledek atmosféry ve společnosti, kterou přiživují média a levice svou rétorikou ve stylu, že všichni politici jsou málem zločinci," uvedl ministr obrany a senátor za ODS Alexandr Vondra, přímý účastník korupční akce PromoPro na ministerstvu zahraničí.

Dejme šanci zodpovědným. Stop populismu!

1. 10. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Ten název není z mé hlavy, je to nadpis předvolebního letáku ODS a je opsaný ze sobotního Práva (29.9.12). Stejně tak by to ovšem mohlo být:

"Jen my jsme ti, kteří to s vámi, občany, myslí dobře. Stop těm, co vám dávají naději, že budou lepší než my! Oni lžou, jen my říkáme pravdu!"

Je až s podivem, jak jsou pánové, ale i dámy z ODS nesebekritičtí, bez sebereflexe, pošetilí, krátkozrací, ale především neupřímní a nepravdomluvní. Jako by občané neviděli, neslyšeli, neměli zkušenosti, nevnímali realitu, co se v poslední době, resp. posledních několik let v ODS děje. Je třeba připomínat Topolánka, Drobila, Bartáka, Vondru, Kocourka, Pospíšila a jiné? Mají nebo z nás občanů, dělají hlupáky?

Hartzování Evropou Gastarbeiterů, aneb Nesouhlasný, leč chápavý hold Katalánsku

30. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Poláci se bouří proti zhoršování sociální situace. Tak jako ve všech ostatních zemích, kde se teď demonstruje, se ale na náměstích sešla jen menšina rozhořčených. Ve Španělsku, které má přes 46 milionů obyvatel, vyšlo do ulic zhruba sto tisíc lidí. Nikoliv nevýznamná část z nich však požaduje konec nadvlády Madridu v regionech.

Poláci jsou nespokojení s pravicovou vládou Občanské platformy, jejíž ideologie se opírá o svéráznou kombinaci ekonomického liberalismu a křesťanského konzervativismu. Konkurenční konzervativní strana Právo a spravedlnost, která vládla před ní, se opírala o minimální paternalistický křesťansko-sociální program, kdežto současná Tuskova vláda především dereguluje pracovní trh. Žádná opravdu významná levicová strana v Polsku v tuto chvíli nepůsobí, pakliže za ni nepovažujeme antiklerikální Ruch Palikota, jenž se profiluje na platformě kulturní a náboženské politiky.

Byla "humanitární" intervence NATO v Srbsku oprávněná?

1. 10. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 19 minut

"Tento svět je vůle k moci -- a jinak nic."

Friedrich Nietzsche

V článku Zabíjel Západ při srbské válce ze zlé vůle? se Jan Čulík ptá po oprávněnosti užít násilí proti násilí, a to především ve vztahu k útoku NATO na Jugoslávii v roce 1999. Chtěl bych se zde zamyslet nad tím, zda jsou jeho otázky správně položeny a zda si na ně sám správně odpovídá. Projděme si tedy několik odstavců tohoto textu.

Za každých okolností je správné vznášet otázky

1. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Radek Mikula napsal rozmyslnou reakci na mou stručnou úvahu k vojenskému zásahu NATO v devadesátých letech v bývalé Jugoslávii. Přesto mám pocit, že některé jeho formulace mou úvahu zkreslují, anebo autor docela neporozuměl tomu, co jsem měl na mysli. Proto bych se chtěl k věci stručně vrátit. V rámečku jsou citace z článku Radka Mikuly, které považuji za nepřesné či sporné nebo je na ně třeba nějak k ujasnění věci reagovat.

Španělsko je otřeseno drsným chováním pořádkové policie

30. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Muž středního věku sedící na lavičce na nádraží chrání obětím rukama mladšího muže a zuřivě křičí na policisty v helmách a s obušky, kteří běhají po nástupištích nádraží Atocha v Madridu.

"Styďte se! Styďte se! Styďte se!" křičí opakovaně na videu, zaznamenávajícím, jak policie zaútočila minulý týden na nádraží během násilných demonstrací, které otřásly Madridem.

Na druhé straně bariéry, kde se kontrolují jízdewnky, mlátí dva policisté obušky mladého muže. "Nevím, jestli to byl cestující nebo demonstrant," přiznává jeden z nich. Třetího muže, čekajícího na vlak, odvádějí hrubě policisté z nástupiště, cestou se ptá: "Co jsem jako provedl?" Mladík s krvácející tváří na ni ukazuje a říká: "Co je zatraceně tohle?"

Zpráva o návštěvě Harvard Medical School

1. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Zpráva o návštěvě Harvard Medical School (HMS) v Bostonu v rámci projektu OPVK CZ.1.07/2.3.00/20.0062, který je řešen na Katedře buněčné biologie a genetiky Univerzity Palackého pod vedením prof. Z. Dvořáka. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

HMS je lékařskou fakultou Harvardovy univerzity a je umístěna v Longwood Medical and Academic Area v Bostonu, kde se nacházejí také dvě její fakultní nemocnice: Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) a Brighman and Women's Hospital. Sídlí zde kromě toho Dana-Farber Cancer Institute, Joslin Diabetes Center a mnohá další zdravotnická zařízení. Smyslem mé návštěvy byla jednak diskuse možného mechanismu účinku, jakým lék antabus působí proti nádorům v lidském těle, jednak možnost jeho klinických testů u pacientek s rakovinou prsu.

28151

Každý košík má svůj příběh - poslechněte si pozoruhodný pořad na stanici Vltava

26. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

< Dominika Švecová

Spolupracovnice Britských listů dokumentaristka Dominika Švecová natočila pozoruhodný radiodokument o košíkáři, který žije a pracuje na jednom ze vzdálených aranských ostrovů u pobřeží Irska.

Zaposlouchejte se v tomto pořadu do pletení košíku a šumění moře, které vás vtáhne do ostrovní atmosféry, kde všechno dění určuje nevyzpytatelné počasí a všudypřítomný oceán.

Pořad se vysílá na stanici Vltava ve středu 3. října 2012 ve 21.45 minut. Další podrobnosti ZDE

O jednom triumfu vůle

30. 9. 2012 / Radek Mikula

čas čtení < 1 minuta

Soudím, že bylo chybou neuveřejnit inzerát Suverenity v původním znění, tedy včetně slov "nepřizpůsobiví nám diktovat nebudou". Část zahraničního programu této strany je mi sympatická a nevylučuji, že bych jí dal svůj hlas.

Zamítnutá čtyři slova mě a další voliče s podobnými názory mohla varovat, že se zařadíme do elektorátu, který by Roza Luxemburgová jistě charakterizovala jako "maloměšťáckou lůzu" s jejím militantním oslavováním přizpůsobivosti. Čtenáři Britských listů zároveň byli ochuzeni o ukázku, jakou v této straně zřejmě má myšlení jejího ex-sládkovského křídla, míní Radek Mikula.

PŘEČETLI JSME...

Svatý Václave, vyžeň fašisty...

30. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zvláštní státní svátek: Jen obtížně bylo jeho zavedení v českém parlamentu prosazeno; většina národa ho vnímá jako příležitost spustit na chalupě sekačky; ale v posledních letech ho Václav Klaus využívá k nacionalistickým kázáním stejně, jako je k nim ochoten využít shromáždění DOSTu; a světcova lebka, jejíž uctívání bylo donedávna věcí těch nejnostalgičtějších milovníků předmoderní katolické kultury, je do Staré Boleslavi slavnostně převážena prezidentskou limuzínou. Dobrá příležitost pokusit se podívat na konzervativně-nacionálně-náboženský obrat, k němuž v jisté části české společnosti v posledních letech dochází. A když svátek připomínající historickou osobnost -- tedy v historických souvislostech. Půjde však o historii nedávnou, píše Martin Putna.

Celý článek ZDE

Desetitisíce Poláků protestovaly v sobotu ve Varšavě proti nezaměstnanosti a proti "levicovému spiknutí"

30. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Sobotní demonstrace byla největší za několik posledních měsíců, napsala tisková agentura Reuters. Někteří demonstranti měli růžence a obrazy Panny Marie. Před demonstrací se konala katolická mše.

Transparenty požadovaly lepší starobní důchody a licenci pro televizní stanici, kterou provozuje konzervativní duchovní, který je proti vládě. Tvrdil, že v důsledku "levicového spiknutí v médiích" je situace v Polsku nyní horší než v roce 1980.

Jeden demonstrant řekl tiskové kanceláři Reuters, že komunistická mafie, která vláda v Polsku před pádem komunismu, byla nahrazenou novou mafií, která teď káže tržní ekonomiku.

"Nezaměstnanost je tak vysoká," uvedl, a zvedl transparent ultrapravicové Strany práva a spravedlnosti. "Za komunismu nás mlátili obušky, dneska se obuškem stala ekonomika."

Bývalý polský prezident Lech Walesa zdůraznil, že podle jeho názoru byla sobotní demonstrace ve Varšavě protidemokratická, protože většina Poláků zastává opačný názor než demonstranti a podporuje vládu.

Vláda Donalda Tuska má před sebou ještě tři roky funkčního období. Podle průzkumů veřejného mínění má Tuskova vládní strana stále ještě podstatný náskok před opozicí, i když se rozdíl zmenšuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Atentát na svatýho Václava, čili Netopýr

29. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Svatý Václav se proslavil, když se nechal zapíchnout - pročež ho Češi, jimž dodnes zůstává zářným vzorem, tak rádi oslavují. Jenže veřejná scéna teď namísto mučednického dramatu připomíná popletenou operetu a zdá se, že je pouhým zadním dvorkem Hudebního divadla v Karlíně. Politici předstírají, že pečují o blaho lidu, ochranka předstírá, že pečuje o politiky. Mladý muž, který předstírá střelbu na prezidenta, než se jej chopí policie, odchází na bál - a jen tak mezi řečí při zatýkání poskytuje "rozohovor" o tom, kterak a proč způsobil dosluhující titulární hlavě státu několik "pohmožďěnin". (Překlepy cituji.) - Ještě je třeba vyčkat informace, kdo komu sebral hodinky a kdo se proto rozvede.

Náš život po smrti multikulturalismu

27. 9. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Toto setkání, stejně jako celý festival, je zasvěcen myšlence etna. Etno, tedy národ, rozeznáváme podle toho, že nese určité distinktivní kulturní znaky. Základem jeho definice tudíž je to, co jej, v jeho jednotlivých formách, odlišuje. Mám ale takové tušení, že nosnou ideou, nejen tohoto festivalu, ale civilizace jako takové, je nacházet to, co nás spojuje. V této jednoduché ambivalenci je skryt v podstatě celý civilizační problém: protiklad mezi odlišným a shodným vytváří neustálou tenzi: na jedné straně stojí ideologie zdůrazňující to odlišné, na straně druhé ideologie stavící na tom, co je shodné.

Bobošíková, Legát a jiní

29. 9. 2012 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Na reklamě Suverenity-SZR je jedna pikantnost, totiž absence fotografie lídra kandidátky v Plzeňském kraji Zdeňka Legáta. To je známá postava i pro BL.

Podle autora Pečínky je Legát bývalým členem Republikánské strany. Někteří členové po jejím rozpadu vstoupili do Strany Zelených a udělali v ní dost škody. Legát a jeho základní organizace SZ Plzeň 2 byli po dlouhých tahanicích vyloučeni teprve někdy na jaře tohoto roku. Tato ZO SZ tím zanikla.

Totéž se odehrálo před více než dvěma lety se základní organizací SZ na Domažlicku v Klenčí pod Čerchovem.

Vyloučení přešli pod křídla Demokratické strany zelených a kandidují nyní, jaké překvapení, pod Legátem na dalších místech kandidátky Suverenity-SZR v Plzeňském kraji: 6. Jiří Anderle, 13. Jan Sladký, 20. Josef Tumpach, 49. Roman Kastl. Nehodnotím, zdali jsou zmínění rasisté nebo extremisté. Podle svých funkcí v zastupitelstvech a Legát v předsednictvu ČFS jsou to vážení občané.

Jako děti jsme s oblibou zvedali ploché balvany v trávě, pod nimiž se hemžila všelijaká havěť, hlavně tzv. sviňky. Dnes vím, že jsou tito broučci užiteční. V noci vylézají na stromy a žerou mšice. Tak ten balvan zase přiklopíme a necháme sviňky sviňkami...

Zlikvidují viry pandemii, jíž je člověk?

29. 9. 2012

čas čtení 5 minut

Člověk je v historii savců výjimečným tvorem. Žádný jiný primát kdy neměl na planetě Zemi tak velký dopad jako člověk. Z ekologického hlediska jsme paradoxem: máme velké tělo a žijeme dlouho a je nás groteskně obrovské množství. Jsme pandemií. A charakteristickým rysem pandemií je, že končí. Někdy až po mnoha letech, jindy velmi rychle. V některých případech končí pozvolna, v jiných okamžitě.

Astrid Joosten byla jednačtyřicetiletá holandská podnikatelka, která se se svým manželem v červnu 2008 vydala do Ugandy a navštívila tam jeskyni hroznýšů, kteří se tam spokojeně živili netopýry. Deset dní po návratu do Holandska onemocněla něčím, co zpočátku vypadalo jako chřipka, avšak velmi rychle to ochromilo veškeré její tělesné funkce. Joostenová rychle zemřela, píše v ukázce ze své nové knihy Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic (Přesun: Zvířecí infekce a příští lidská pandemie) David Quammen. Usmrtil ji virus Marburg, který poprvé identifikován r. 1967 a který se vyskytuje u netopýrů. Případ Astrid Joostenové, a několik dalších, dokázalo, že se virus Marburg dokáže se smrtícími účinky přesunout ze zvířete na člověka. Když přeskočí virus ze zvířete na člověka a usadí se v něm jako infekční faktor a někdy způsobí nemoc či smrt, říká se tomu zoonóza.

Tzv. restituce

28. 9. 2012 / Václav Jumr

čas čtení 3 minuty

Stejně jako tisíce mých spoluobčanů, i já s rostoucím pobouřením a obavami sleduji snahy vládní koalice o provedení tzv. vyrovnání s církvemi. Koalice, která ztratila důvěru drtivé většiny Čechů a Moravanů, se pouhou těsnou většinou v Poslanecké sněmovně usilovně snaží prosadit vlastizrádný zákon, schopný natrvalo ohrozit samu existenci českého národa.

Parlament schválil ztišení hlasitosti reklamy - ale je to právní paskvil

28. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 12 minut

Skupina poslanců všech stran (opozice a koalice ruku v ruce společně) v čele s předsedou volebního (mediálního) výboru Václavem Menclem (ODS) předložila sněmovně 2. 2. 2012 návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který měl zajistit ztišení hlasitosti reklamy v televizi. Účelem této novely bylo, aby úroveň hlasitosti reklamy byla přiměřená hlasitosti předchozího navazujícího vysílání. Text novely psal pro Mencla místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Bouška (ODS). Předsedkyně RRTV Kalistová (ČSSD) neměla s předlohou zákona problém, ačkoliv je právnička. Návrh (tisk 592/0) prošel oponenturou na volebním výboru (zpravodaj PhDr. Walter Bartoš, Ph.D., ODS) a byl nakonec výborem i sněmovnou 26. 9. 2012 hladce a bez jakýchkoliv protestů kohokoliv ve znění pozměňovacích návrhů schválen. Pro bylo 122 poslanců, proti nikdo.

Sněmovnou schválená podoba je ale právní paskvil, v praxi naprosto nepoužitelný.

Bude česká protivzdušná obrana schopna plnit úkol?

28. 9. 2012 / Milan Hlobil

čas čtení 13 minut

...v minulosti jsem absolvoval celou řadu cvičení PVO včetně ostrých bojových střeleb PVO a mohu říci, že něco tak otřesného jsem nezažil.

V roce 2011 schválila vláda ČR tzv. "Bílou knihu obrany" [1] [2], kterou zpracovával zvláštní stopadesátičlenný tým [3]. Kniha je vydávána za zásadní koncepční dokument, který má určit směřování české armády v dalších 10 letech. Podle ministra obrany Vondry patří mezi hlavní problémy udržení potřebného počtu vojáků, vysoký vnitřní dluh resortu obrany nahromaděný v minulosti, deficit investic potřebných pro rozvoj vojenských schopností v příštím desetiletí. Dokument má podle ministra obrany popisovat bez "příkras" současný stav, ve kterém se nacházejí naše ozbrojené síly. Po uplynutí více než jednoho roku považuji za vhodné uvést malou bilanci současného stavu z hlediska plnění úkolů protivzdušnou obranou Armády České republiky při obraně teritoria.

Dvacáté století jako válka. A jednadvacáté?

28. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Esej Václava Bělohradského Masarykovo dvacáté století v Salonu Práva lze jistě číst různými způsoby. Namátkou vybírám: Jako kritiku Masarykových myšlenkových konstrukcí podkládajících existenci první československé republiky - tedy i "ideálů, na nichž stát vznikl" a jimiž by se podle otřepané fráze měl udržovat. V druhém plánu, který není výslovně tematizován, je však esej zrovna tak kritikou havlovské zahraniční politiky, která s masarykovstvím sdílela stejné zásadní omyly. A konečně je celý esej, ač to autor nikde nevysloví, zásadní polemikou s každou konstruktivistickou "filosofií (českých) dějin".

Zabíjel Západ při srbské válce ze zlé vůle?

28. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Mělo se bojovat proti nacismu? Češi mají domácí mýtus, že jsou holubičí povahy a že nikdy proti nikomu energicky nebojovali (není to pravda, viz spektakulární vojenské úspěchy českých legií v Rusku za první světové války i boje českých vojáků - i když to především byli židi - na frontách druhé světové války). Byla válka NATO vedená proti Srbsku v devadesátých letech tupým, kriminálním vražděním?

Setkal jsem se osobně s Madeleine Albrightovou a neudělala na mě příliš velký dojem. Uvědomil jsem si na základě jejích reakcí, jak jednají politikové. Osobně bych asi politikem nikdy být nemohl, protože si jsem vědom, že skutečnost je nesmírně složitá a je často obtížné zaujmout jednoznačný, vyhraněný postoj a jednat. Politikové ale jednat musejí, a tak si skutečnost, která je obklopuje, jsou nuceni zjednodušit do černobíla. Albrightová má apriorně dané, zjednodušené názory, na jejichž základě jedná. Zřejmě tak jedná většina politiků: rozhodnou se zcela arbitrárně, co je pravda a co je správná cesta, obklopí se poradci, kteří je ujišťují, že tomu tak skutečně je, a pak tuto politiku tupě prosazují činy. Jaké jsou výsledky, vidí každý. Jenže alternativou je asi nečinnost.

Španělská vláda se snaží zavést další drastické škrty, Francie zavádí pětasedmdesátiprocentní daň pro milionáře

27. 9. 2012

čas čtení 2 minuty



Španělská vláda oznámila, že radikálně sníží rozpočty svých ministerstev, aby Španělsko dostalo další záchranný balíček z EU. Ve středu stouply úrokové míry z desetiletých španělských obligací opět na 6 procent, což je dlouhodobě neudržitelné. Ve Španělsku je však nejvyšší nezaměstnanost v Evropě, více než 25 procent, a občané v obrovských počtech demonstrují proti vládním škrtům. Argumentují, že další škrty už nesnesou. Hovoří se široce o tom, že španělská vláda jedná proti vůli občanů a chová se jako někdejší diktátor Franco. Podle reportéra Channel Four News Alexe Thompsona, jehož reportáž z Madridu byla ve čtvrtek večer hlavní zprávou, pokračují před španělským parlamentem velké protesty. Mnozí zpochybňují legitimitu dnešní španělské vlády.

Ve strachu před obrovskou zadlužeností některých západoevropských zemí zavádějí pod tlakem EU vlády další škrty, které dále likvidují místní ekonomiky, vedou k propouštění lidí z práce, snižují jejich kupní sílu a to vede k zvyšování zadluženosti. Je to nesmírně nebezpečná cesta, protože zároveň, jak konec konců vidíme i na případu České republiky a na nepokryté nenávisti mnoha občanů vůči ministru financí Kalouskovi (i fóra deníku IDnes, která bývala zaplněna nesmyslivým antikomunismem, jsou dnes překvapivě plná nenávisti vůči dnešní české pravicové vládě, to už je co říct) prosazováním dalších a dalších škrtů a zvyšování daní ztrácejí vlády legitimitu. Je to nesmírně nebezpečné, protože není vyloučeno, že to povede k výbuchu lidového hněvu.

Francie oznámila, že od zítřka zavádí nejvyšší míru zdanění pro milionáře. Vyděláváte-li milion euro ročně, ve Francii budete platit daně ve vyši 75 procent. Avšak Francie zavádí i další škrty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co už Bělohradský nedořekl

28. 9. 2012 / Vít Klíma

čas čtení 2 minuty

Nenastal čas nalít si čistého vína a otevřeně říci, že jsme nezvládli vybudovat ani první republiku, ani socialismus, ani restaurovat kapitalismus. Nenastal čas si otevřeně říci, že obě ikony českého národa -- Tomáš Masaryk a Václav Havel - se ve svých předpokladech hluboce mýlili. Oba vycházeli z toho, že existuje zlo, které způsobilo politický, ekonomický, mravní a kulturní úpadek českého národa. Předpokládali, že bude-li odstraněno - v případě TGM nadvláda Rakouska -- Uherska a v případě Václava Havla komunismus - zákonitě nastane období ekonomické, politické mravní a kulturní obrody českého národa. Z Čech se stane "země zaslíbená", nebo jinak, "zemský ráj to na pohled". Rakousko -- Uhersko bylo poraženo, komunismus byl poražen a ráj nikde....

KRIZE:

V britských supermarketech dostanete slevu, pokud máte drzost smlouvat

27. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vysoce populární server MoneySavingExpert Martina Lewise zjistil, že většina britských supermarketů je ochotna vám poskytnout kupované zboží za nižší než inzerovanou cenu, pokud v sobě naleznete odvahu smlouvat.

Ochotny akceptovat žádost o nižší cenu jsou i obchody s elektronikou a domácími potřebami.

Zde je seznam firem, a procento zákazníků, kteří požádali o snížení ceny prodávaného zboží a slevu dostali. První čtyři firmy jsou obchody s elektronikou či s domácími potřebami, John Lewis je všeobecný obchodní dům, další řetězce jsou převážně supermarkety s potravinami:

Britský premiér nebyl schopen odpovědět na otázky o britské kultuře v americké televizi

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta



Dojem Jana Čulíka, že čelní britští politikové jsou omezení nedovzdělanci, kteří nerozumí ničemu a působí ve funkcích jako malí kluci, kteří svými nekompetentními rozhodnutími zemi ničí, byl do určité míry potvrzen ve středu večer, kdy britský premiér David Cameron během své návštěvy v USA víceméně selhal při rozhovoru v americké televizi v pořadu Late Show Davida Lettermana. Jak píše ironicky deník Guardian, Cameron bude mít asi problémy při návratu do Británie u pasové kontroly, protože selhal při zkoušce britského občanství. Deník Daily Telegraph upozorňuje, že Cameron loni rozhodl, že žadatelé o britské občanství budou muset skládat zkoušku z britských reálií. Zkouška obsahuje i otázky o dokumentu Magna Carta.

"Přistihl jste mě. To je blbé. Myslím, že ve vašem pořadu moje kariéra dnes skončila," řekl v americké televizi Cameron.

Cameron nervózně poposedával v křesle a dostal se poprvé do potíží, když se ho Letterman zeptal, kdo složil hudbu k slavné nacionalistické anglické písni Rule Britannia (je to tak trochu asi jako kdyby se zeptal Nečase, jestli ví, kdo složil hudbu k české hymně Kde domov můj). "Elgar", řekl Cameron. "Vy mě zkoušíte." Ve skutečnosti je ta píseň mnohem starší, složil ji v osmnáctém století Thomas Arne (1710-1778), autor krásné barokní hudby. Lépe se Cameronovi dařilo, když vysvětloval irskou historii a historii britsko-irských vztahů.

Výslech se potom obrátil k dokumentu Magna Carta, slavné listině práv ze třináctého století. 1215, řekl správně a rychle Cameron, jenže pak se ukázalo, že netuší, co slova Magna Carta znamenají (Velká listina).

Podrobnosti v angličtině ZDE

ČRo: Respondenti předvolebních průzkumů "s nulovou vahou"

27. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

reakce na nejnovější článek matematika Michala Škopa "Člen rady ČRo: Předvolební průzkumy jsou jako předpověď počasí" a zveřejněného vysvětlení metodiky ČRo/ppm factum z pera vedoucího oddělení výzkumu ČRo Hradeckého "Metodika práce s výsledky předvolebních výzkumů v krajích" jako odpověď na otázky z článku Štěpána Kotrby "UPDATE: I manipulovat se musí umět..."

Jsem rád, že mé podezření ohledně 39% z 1004 respondentů potvrdil i matematik Škop. Ač sám nejsem matematik, všímám si detailů. Zvlášť těch, psaných malým písmem. Jsem analytik... Ač nejsem sociolog, nejsem ani ovce, která se nechá stříhat až na kůži bez odporu. A nejsem ani ve vylhané omáčce vařené skopové. Do chvíle, než jsem dostal do rukou článek pana Hradeckého, ve kterém tvrdí ředitel ppm factum Herzmann (jako dlouholetý praktický sociolog), že "respondenti, kteří na otázku VP1 uvedli odpověď "neví" nebo "nešel by volit", vstupují do volebního modelu s nulovou vahou. Výsledná váha je přenásobena koeficienty vyjadřujícími ochotu volit", jsem si myslel, že "odborníci" v Českém rozhlase byli panem Herzmannem z ppm factum manipulováni stejně, jako my všichni. Věřil jsem. Doufal jsem. I malé dítě ví, že kde nic není (nulová váha hlasu respondenta), ani čert nevezme (přenásobení koeficienty). Na konci nicu je furt nic. Ne tak ovšem ve volebním modelu ppm factum.

Předvolební průzkumy ČT: zavře někdo nakonec generálního ředitele Dvořáka?

27. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 26 minut

Podnět Radě České televize na prošetření možného porušení § 2 zákona o České televizi, Kodexu a Pravidel předvolebního a volebního vysílání, jakož i dalších právních předpisů generálním ředitelem České televize, případně odpovědnými osobami redakce zpravodajství ČT a útvaru komunikace ČT; Stížnost na porušení zákona 106/1999 Sb. generálním ředitelem České televize

Shrnutí na úvod pro čtenář Britských listů: Obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek je trestný čin. Česká televize zadala předvolební průzkumy dvěma agenturám bez výběrového řízení - uzavřela s nimi smlouvy na vytvoření autorského díla dle autorského zákona. Smlouvy neplatné, protože protizákonné. Nelze uzavřít s právnickou osobou autorskou smlouvu, protože společnost s ručením omezeným nemá ani ručičky, ani nožičky, ani hlavičku a v ní mozeček, aby autorské dílo silou génia vytvořila. Česká televize se zavázala takto bez výběrového řízení zaplatit za průzkumy na 1000 respondentech dvěma agenturám zhruba dvojnásobek, co Český rozhlas, který výběrové řízení vypsal. Kvalitu průzkumů nelze nezávisle ověřit, protože ČT ve svých vyjádřeních lže nebo zatajuje klíčové údaje.

Jak se vláda (ne)ptá

27. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Z českých politických debat se sice nedozvíme, jaké kroky je třeba učinit, abychom (když už se ode dna neodrážíme) aspoň nepadali hloub, zato můžeme sledovat novou reality show, jež by se mohla jmenovat "O titul socialista roku". Vládní politici se totiž předhánějí v tom, kdo z nich je více pravicový, a naopak, kdo z nich inklinuje k "socialismu". Tento pojem je v jejich představách něco jako nadávka. Adeptů na vítěze je celá řada, do užšího výběru se dostali Petr Nečas, Václav Klaus a Evropská unie.

Petr Nečas s levicovým smýšlením údajně nic společného nemá, zato patrně dokonale okoukal chování bývalých mocenských elit. Za škůdce státu označí bez váhání všechny, kdo si dovolí cokoli kritického na adresu vládních počinů špitnout. V jednom pytli bez ladu a skladu se tak ocitnou Eliška Wagnerová, ČSSD, KSČM, odbory, ale i Václav Klaus.

Literatura, otevřenost, politika

25. 9. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 6 minut

1.

René Descartes pravil "larvatus prodeo" - "postupuji zakuklen".

(Bylo by zábavné a chtěl bych to Literárním novinám doporučit, zkusmo rozdávat desetistránkové ukázky z budoucích knih kritikům bez udání autora a nutit je psát hodnocení na jejich základě. Divili bychom se pak asi velice velmi.)

Jenže, jak ty kritiky znám, obávali by se natolik nějakého profláknutí, že by buď všechno pro jistotu velebili, anebo všechno sprdli, aby vypadali, když už nic jiného, jako literární Attila, bič boží.

Posezení U Suchánků, aneb Strefovat se netřeba

27. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Exministr John si včera ve sněmovně dovolil konstatovat, že metanolová aféra má příliš velké rozměry, než aby ji mohli způsobit "dva packalové", kteří byli zatím chyceni. Ministr Kalousek hned propadl černému hněvu a obvinil Johna, že na ministerstvu vnitra "s bídou trefil na toaletu". "To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan ministr Kalousek se s bídou trefí do toalety," opáčil John. A účelu bylo dosaženo: Namísto nepostižitelné lihové mafie teď média rozebírají klozetový spor politiků.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38551