Španělská vláda se snaží zavést další drastické škrty, Francie zavádí pětasedmdesátiprocentní daň pro milionáře

27. 9. 2012

čas čtení 2 minuty



Španělská vláda oznámila, že radikálně sníží rozpočty svých ministerstev, aby Španělsko dostalo další záchranný balíček z EU. Ve středu stouply úrokové míry z desetiletých španělských obligací opět na 6 procent, což je dlouhodobě neudržitelné. Ve Španělsku je však nejvyšší nezaměstnanost v Evropě, více než 25 procent, a občané v obrovských počtech demonstrují proti vládním škrtům. Argumentují, že další škrty už nesnesou. Hovoří se široce o tom, že španělská vláda jedná proti vůli občanů a chová se jako někdejší diktátor Franco. Podle reportéra Channel Four News Alexe Thompsona, jehož reportáž z Madridu byla ve čtvrtek večer hlavní zprávou, pokračují před španělským parlamentem velké protesty. Mnozí zpochybňují legitimitu dnešní španělské vlády.

Ve strachu před obrovskou zadlužeností některých západoevropských zemí zavádějí pod tlakem EU vlády další škrty, které dále likvidují místní ekonomiky, vedou k propouštění lidí z práce, snižují jejich kupní sílu a to vede k zvyšování zadluženosti. Je to nesmírně nebezpečná cesta, protože zároveň, jak konec konců vidíme i na případu České republiky a na nepokryté nenávisti mnoha občanů vůči ministru financí Kalouskovi (i fóra deníku IDnes, která bývala zaplněna nesmyslivým antikomunismem, jsou dnes překvapivě plná nenávisti vůči dnešní české pravicové vládě, to už je co říct) prosazováním dalších a dalších škrtů a zvyšování daní ztrácejí vlády legitimitu. Je to nesmírně nebezpečné, protože není vyloučeno, že to povede k výbuchu lidového hněvu.

Francie oznámila, že od zítřka zavádí nejvyšší míru zdanění pro milionáře. Vyděláváte-li milion euro ročně, ve Francii budete platit daně ve vyši 75 procent. Avšak Francie zavádí i další škrty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7239

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2012