O české zabedněnosti

19. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Je prostě třeba vnímat širší souvislosti tuzemských dějů. My, rození provinciálové, na to nejsme zvyklí. Příliš dlouho byly evropské a světové tlaky bez nás (a často o nás a proti nám) zvažovány ve Vídni (a pak v Paříži, Londýně, Berlíně, ba pouze v Mnichově, v Moskvě, Bruselu či ve Washingtonu). Zatímco si v Praze vždycky nějací ti staročeši s mladočechy leželi ve vlasech, perouce se o záležitosti místního významu. Z hlediska kvality života lidí této země jsou ale místní záležitosti málo určující, nikdy nejdůležitější a často bezvýznamné.

Zdroj: Martin Hekrdla, "Do třetice všeho zlého" ZDE

Pozn. JČ: Ano, přesně tak. V České republice se řeší zápecnické pitomosti. Ačkoliv je už čtyři sta let domácí česká hospodářská, politická a sociální situace určována v zahraničí, Češi to nevnímají, nestarají se o to a nesnaží se vypracovat si strategii, jak by mohli pomocí svých zahraničních spojenců začít ovlivňovat svůj osud. Hašteří se o pitomostech, zatímco o jejich osudu rozhodují jiní.

Jan Čulík, "ČR nemá v občanstvu na Západě strategické spojence" ZDE

Českým novinám chybí nezávislý regulační orgán tisku jako sůl

20. 3. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Britští poslanci oznámili, že dospěli k dohodě ohledně regulace tisku. Ostrovní politici hledali řešení v důsledku doporučení vyšetřujícího soudce Briana Levesona, jenž vedl vyšetřování v oblasti etiky médií a mediální legislativy. Šetření proběhlo kvůli skandálu kolem odposlechů telefonů politiků, celebrit a zejména obětí trestních činů, ze strany britských médií. Leveson nakonec doporučil zřízení nezávislého regulačního orgánu, jenž by analyzoval činnost médií a tvrdě finančně postihoval neetické praktiky. Nový dozorný orgán by měl býti na médiích i politicích nezávislý.

Kypr odmítl "záchranný balíček" a eurozóna tak čelí nové krizi

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Očekává se, že se Kypr obrátí o pomoc k Rusku

Kyperský parlament odmítl kontroverzní plán odebrat kyperským vkladatelům 5,8 miliard liber euro z jejich úspor. Hrozí tak vznik nové eurokrize a předpokládá se, že se Kypr obrátí s prosbou o záchrannou finanční injekci na Rusko.

Kypr má už jen 24 hodin na to, aby, než znovu otevřou kyperské banky, vyřešil svou finanční krizi. V úterý večer odmítl kyperský parlament záchranný plán, vnucovaný mu eurozónou.

Kauza Kypr, aneb O evropském Německu s otazníkem

19. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Rozhodnutí evropských elit podmínit balík finanční pomoci pro Kypr zpoplatněním vkladatelů tamních bank je vnímáno jako jasné porušení principů evropské solidarity zdaleka nejen na samotném Kypru. I naprosto cynicky zhodnoceno, jedná se o prvotřídní PR katastrofu evropského projektu, které se nenacionalistická část euroskeptiků zajisté s radostí chopí a pořádně ji rozmázne. Už se hovoří o "vyvlastňování", ačkoliv mezi neférovým poplatkem ve výši 6,75 respektive 9,9% vkladu a vyvlastněním určitě existuje podstatný rozdíl. Chtěl bych se zde zaměřit především na tři aspekty problému: Souvislost mezi politickou situací v Německu a postojem celé EU, v níž je Berlín rozhodujícím hráčem, ke kyperské otázce; pak otázku ruského angažmá na Kypru a otázku, do jaké míry je situace způsobena samotnou situací na Kypru. V závěru se stručně zamyslím nad implikacemi pro českou politiku.

Kalousek dnes Mládkovi nadává za to, co sám tvrdil v lednu

18. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dnes mě dopálilo, jak Kalousek ve zprávách nadává Mládkovi za to, co sám tvrdil v lednu, píše Jiří Dvořák:

Kalousek: Živnostníci by měli odvádět stejné daně jako zaměstnanci

6. 1. 2013 19:19, autor: ama, obr

Praha - Ministru financí Miroslavu Kalouskovi se nelíbí nízké daně z příjmu živnostníků a drobných podnikatelů. Podle čerstvých výsledků státního rozpočtu za rok 2012 totiž živnostníci vloni odvedli státu o 80 miliard méně než zaměstnanci. Ministr to považuje za nespravedlivé a rád by odvody srovnal.

Celý článek ZDE

Frenštátský výbuch a Rudolf Slánský

18. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Věčný kverulant, stěžující si na všechno a na všechny. Podivín, všehoschopný člověk, dokonce frenštátský zabiják, těmito přídomky označují média strůjce frenštátského výbuchu Antonína Blažka. Přesvědčují nás o jeho násilnické povaze, a to mnohdy kuriózními argumenty. Měl prý zálibu v násilných počítačových hrách, nejvíc si oblíbil střílečku Counter-Strike. Inu, pokud by tohle vedlo k extrémnímu násilí, můžeme se těšit na vlnu teroristických útoků, neboť tuto hru pravidelně paří většina --náctiletých. Varovným signálem prý také byly jeho sprejerské aktivity. Skoro by tomu jeden uvěřil, jenže...píše Petr Meluzín.

Česká zahraniční politika je analytiky hodnocena za 3

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

19. března 2013 PRAHA -- Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) vydává knihu Agenda pro českou zahraniční politiku 2013, ve které hodnotí zahraniční politiku v roce 2012 a předkládá politikům a úředníkům svá doporučení. Prezentace publikace spojená s diskuzí o české zahraniční politice proběhne za účasti Jiřího Schneidera, Pavla Teličky, Petra Robejška a Karla Kovandy 20. března od 17:00 v Tyršově domě.

Analytici ohodnotili zahraniční politiku v roce 2012 známkou 3. Kritizovali především špatnou koordinaci mezi klíčovými aktéry, nezájem politických elit o zahraniční politiku a chybějící strategickou vizi. "Česká zahraniční politika je v důležitých otázkách nekonzistentní, reaktivní a postrádá strategický rozměr. Priority zahraniční politiky jsou nezřetelné, protože schopnost oddělit podstatné od méně důležitého vyžaduje dlouhodobou strategickou rozvahu i politickou odvahu -- a obojího se v současné situaci české zahraniční politice nedostává. Důsledkem jsou opatrnické postoje, které kromě občasného trucování v evropských otázkách nevedou k jasné, viditelné mezinárodní iniciativě, jež by se opírala o dobře vyjednaný a pevný domácí konsensus," píší autoři v úvodní kapitole.

Stav placení daní v ČR není dobrý a nikdy nebyl

19. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Daňový zákon umožňuje jak represe ze strany finančního úřadu a to kolikrát nespravedlivé, stačí, že se prostě úředníkovi znelíbíte a on vám může napočítat co se mu zlíbí.

Tvůrce zákona o tom na přednášce pro zaměstnance finančních úřadů už před mnoha lety řekl, že je v tomto zákoně zabudován prvek daňového sadismu. Stačí se podívat z okna a určit si výši doměřované daně podle počasí či nálady pracovníka správce daně, píše Petr Novák.

Zaměstnavatel za zaměstnance neplatí nic

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V příspěvku Petrose Michailidise "Mrázkova interpretace je hodně manipulativní" zaznívá již v podtitulku starý pravicový evergreen: Za zaměstnance platí větší část odvodů zaměstnavatel. Což prý s příjmem zaměstnance má spojitost pouze výpočtovou. Tyto tak časté výroky vyznívají tak, jako by to zaměstnavatel platil ze svého. Rád bych vysvětlil všem pravicově smýšlejícím spoluobčanům jednoduchý fakt: Zaměstnavatel za zaměstnance neplatí nic!! Řečeno otřepanou frází, pouze to zvonkajšku tak vyzerá, píše Petr Meluzín.

28465

ANALÝZA SJEZDU ČSSD

Profesionální rozvraceči a cesta karavany mediální pouští

18. 3. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 34 minut

Skončil sjezd nejsilnější opoziční strany, ČSSD. ČSSD zvolila pro své 37. setkání motto: „Nový začátek pro naši zemi“, ve kterém odkazuje na „super“volební rok 2014. Na odřezaném zrezivělém parovodu Vítkovických železáren viselo nicméně trochu příliš cynicky. Na šest stovek delegátů vyjádřilo svou vůli k obhajobě sociálně demokratických idejí. Levicových idejí. Vybrali si stranu pro lidi pracující za mzdu. A ne stranu svobodných, bezdětných a zaopatřených, starající se o lidská práva v Indonésii či o velryby v Arktidě... Protože člověk pracující za mzdu není svobodný.

„Standing ovation“ – dlouhotrvající potlesk vestoje prakticky všech ocenil bývalého předsedu, dnes prezidenta Miloše Zemana. Zeman znovu potvrdil, že je stále levicovým politikem. Řekl, že jako prezident musí být nestranný, jako občan si ale přeje vítězství sociální demokracie. Zeman znovu potvrdil, kdo je v sociální demokracii předsedou. Provozní ředitel strany se s tím musí smířit. Tleskal nakonec i on. Netleskali pouze dva – Vladimír Špidla a Jiří Dienstbier. Nejspíš se Zemanem nesouhlasí ani v tomto... Kvality Zemanova projevu nedosáhl nikdo. Delegáti se jednoznačně vyjádřili nejen k Zemanovi, ale i k „modernizaci“ strany a jejímu přiblížení liberálním kavárenským „urban intellectuals“ tak, jak si ji Dienstbier se Špidlou představují.

Ledažeby II.

19. 3. 2013 / MIroslav Kačor

čas čtení 2 minuty

Jako prvokolový volič prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera se musím ptát sám sebe, zda sním, či bdím. V mé rodné Ostravě mu sjezdoví delegáti, spolustraníci nakopali. Proboha proč? ptá se Miroslav Kačor. Vždyť nechybělo mnoho a stal se historicky nejmladším prezidentem na území bývalého Československa. Nadějným prezidentem, který vzešel z řad sociální demokracie. Přiznám se, trochu jsem váhal, než jsem v sobotu 12. ledna vhodil do urny lístek se jménem kandidáta, který by mi synkem mohl být. Váhal proto, že mu skráně ještě nezešedly a vnoučata na kolenou nehoupe. V jeho mladé duši jsem ale tušil naději pro budoucnost, která k lidu zatím není zářivá. A tak jsem ho tam hodil. Patří ve straně socanů k té menšině, pro kterou jsem byl i v jiných volebních kláních ochoten obětovat svůj hlas. Teď nevím, a nejsem asi sám a jediný.

Láska je láska

18. 3. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

Za tento stav duše a těla prý mohou chemické procesy v organismu. Každopádně je to stav, který má řadu podob. O jejich popsání a definice usilují po několik tisíciletí umělci, později vědci i lidé bez těchto ambicí. Vlastní názor by na určitý druh tohoto jevu mohla nepochybně sdělit i taková kudlanka nábožná (Mantis religiosa), pokud by ovšem byla obdařena darem řeči, případně uměleckými schopnostmi. Každopádně však samička prakticky předvádí možné definitivní řešení jednoho vztahu. Proto se asi o někom říká, že je prostě k sežrání.

Pětihvězdičkové hnutí skládá zkoušku dospělosti

17. 3. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 3 minuty

V sobotu 16. března obě komory italského parlamentu yvolily své předsedy. Předsedkyní Poslanecké sněmovny byla zvolena při čtvrtém hlasování Laura Boldrini hlasy kolegů z levice a ze středu. Boldriniová působila nejdříve jako novinářka, později přešla do struktur OSN. Po začátcích v Organizaci pro výživu a zemědělství, od roku 1998 do italských voleb působila při Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V parlamentních volbách, které se odehrály před měsícem, kandidovala za stranu Levice ekologie svoboda, jež je ve vítězné koalici vedené Demokratickou stranou (DS).

Předsedou Senátu se stal Pietro Grasso, věhlasný státní zástupce, který úspěšně vedl boj proti mafii. Od roku 2005 do voleb vykonával funkci vedoucího Direktorátu vyšetřování proti mafii -- orgánu, který koordinuje vyšetřování proti organizované trestné činnosti na celostátní úrovni. Ve volbách kandidoval za DS v Latiu, ale sám pochází ze Sicílie. Protože Boldriniová kandidovala právě na Sicílii, nové vedení parlamentu symbolizuje, že Itálie považuje sicilskou problematiku za celostátní téma.

Podnikatelé neparazitují, ale jejich úlevy jsou nespravedlivé

18. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Jsem asi ojedinělý hlas, volajícího na poušti: chtěl bych se p. Mládka, který vzbudil napříč českými luhy a háji takové pobouření (okamžitě neopomněl váš p. Dolejší přinést dříví lesa, v němž již před ním se ozval s protestem p. šéfredaktor Čulík) označením drobných živnostníků a podnikatelů za parazity, píše Milan Svoboda.

Trefený Nečas se ozval. Výše daní a pojistného podnikatelů je korupční

18. 3. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

Námitky proti výši daní podnikatelů (OSVČ) je nutné doložit stručným seznámením se skutečností a potom výsledek označit pravými jmény.

U zaměstnanců je základ pro výpočet daně dán výší hrubé mzdy či platu a pes je zakopán v tom, jak se stanoví obdobný základ u podnikatelů (OSVČ). Tam se z jejich příjmu odečtou náklady vynaložené za účelem získání toho příjmu a nemusí se to případně ani dokládat, je povolen paušální odečet. Je dost způsobů, jak se dá již sám údaj o příjmech "optimalizovat", ale mnozí to nedělají, neboť i když využijí jen odečtu dovoleného zákonem, žalostný zbytek se ještě dělí dvěma, a to je základ pro výpočet daně. Následkem tohoto zvýhodnění se od podnikatelů vybere jen zlomeček toho, co od zaměstnanců s obdobným příjmem.

Mrázkova interpretace je hodně manipulativní

18. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Nevím, kdo je Josef Mrázek. Vím však, že jeho interpretace je hodně manipulativní, píše Petros Michailidis.

1. Způsob výpočtu základu, ze kterého se počítá "sociální daň", je hodně na vodě. U zaměstnanců je zcela samozřejmé, že základem je hrubá mzda, čili mzda před zdaněním. U OSVČ mu přijde divné, že shodným způsobem se stanovuje první fáze základu, a to tak, že se pokoušíme dostat k nějaké "hrubé mzdě". Dost těžko bych si dovolil tvrdit, že příjem z podnikání u OSVČ se rovná hrubé mzdě zaměstnance. Manipulativní tanec kolem paušálů a vtípky kolem optimalizace jsou opravdu nechutné.

Levicoví extremisti a paraziti

18. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Před několika dny uběhlo 74. výročí od začátku okupace Čech a Moravy, kdy fakticky skončila Druhá republika (útvar navazující na republiku první). Co jsme se o tomto výročí dozvěděli z médií? Kteří čelní politici se k němu vyjádřili? Nebo je to pro nás již jen zapomenutá minulost, kterou je lepší nechat spát?

Nečas hovoří nesmysly

16. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Podle IDnes zaútočil Petr Nečas na plány ČSSD znovu zavést v České republice normální daně a zlikvidovat nesmysl zvaný rovná daň, který ničí ekonomiku České republiky, protože se v důsledku rovné daně nevybere dostatečné množství financí na mandatorní výdaje, takže vláda škrtá a škrty vedou k nezaměstnanosti a k hrozivému útlumu hospodářství.

NIKDE v západní Evropě nebyla zavedena rovná daň, tu zavedli pouze ideologové v pobaltských zemích a v některých dalších kontroverzních režimech bývalého komunistického bloku.

Před časem vysílala televize BBC diskusi o rovné dani, z níž zcela jasně vyplývá, že je to šílenost a kontroverzní vlády, které ji přijmou, neodpovědně hazardují s ekonomikou svých zemí.

BBC: Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? ZDE

Výše zmíněná diskuse se vysílala v BBC v roce 2005. Od té doby se ekonomika v pobaltských zemích drastickým způsobem propadla. Pobaltské země, které zavedly rovnou daň a neoliberální experimenty, děsivým způsobem potrestaly své obyvatelstvo, Radikálně tam poklesla délka průměrného života. Nečas a Kalousek chtějí zjevně v ČR docílit téhož.

Co se týče osobních daní z příjmu, upozorňuji, že nejvyšší pásmo daní z příjmu je například ve Velké Británii - kde vládne konzervativní vláda - 45 procent (od 1. dubna 2013, předtím byla nejvyšší daňová sazba 50 procent). V Británii je podnikatelská daň také ve výši 21 procent, takže návrh Jana Mládka zvýšit nejvyšší pásmo osobních daní na 38 procent a podnikatelskou daň na 21 procent je uměřený a rozumný a vrátil by Českou republiku z oblasti Divokého východu a neodpovědných politiků do civilizované Evropy.

Všichni v Británii považují 21 procentní podnikatelskou daň za mimořádně nízkou. Britští občané by ovšem - právem - považovali osoby s vyššími příjmy, které by neplatily z příjmů nad cca 32 000 liber ročně čtyřicetiprocentní daň, za parazity. Za parazity jsou ve veřejné debatě například v současnosti označovány v Británii americké multinacionální společnosti, které v zemích, kde nemají ústředí, neplatí daně a odvádějí veškeré zisky do zahraničí. Britská vláda v součinnosti s dalšími vládami proti takovým firmám podniká razantní kroky. I konzervativní vlády však v Evropě dnes tvrdě trvají na placení daní a sociálních odvodů.

Pokud se chce česká sociální demokracie vyhnout demagogickému obviňování od vládnoucích "pravičáků", možná by stačilo publikovat přehled toho, jak vysoké daně se platí v Německu, v Dánsku, v Británii, ve Francii, ve Španělsku a v USA.

Označovat jakoukoliv sociální skupinu v zemi za parazity, či častovat ji jinými nadávkami, je však samozřejmě pro jakoukoliv politickou stranu cesta do pekla.

..ale nejen nesmysly, bohužel

16. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že ČSSD považuje živnostníky za parazity. Živnostníci a drobní podnikatelé nemají některé výhody jako zaměstnanci a často nemají jinou možnost obživy", řekl také Nečas.

Jestliže se bude ČSSD snažit stigmatizovat vrstvu živnostníků a drobných podnikatelů a nadělat z nich "nepřátele státu", jak to právě předvedl Mládek, pravici se bude velmi dobře dařit mobilizovat proti ní znepokojenou veřejnost, pokud nespadá do kategorie námezdních zaměstnanců.

V České republice je 8 435 522 oprávněných voličů a více než milion z nich má nějakou formu živnostenského oprávnění. Z části jde například o důchodce nebo studenty, kteří si touto formou přivydělávají. To tedy znamená, že Mládek tím, že celou tuto skupinu obyvatelstva označil šmahem za parazity, odepsal ČSSD každého devátého voliče.

Proti zrušení nesmyslu zvaného rovná daň nelze nic namítat. Proti označování celých skupin obyvatelstva za parazity a překážku pokroku je třeba důsledně vystupovat od samého začátku a s takovými praktikami se nesmiřovat.

Neučesané poznámky nejen k případu Baborová

16. 3. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 19 minut

V našem veřejném prostoru a v politickém především, nedominuje podle mého názoru dělení na levici a pravici, ale ještě pořád jev, kterému se v našem diskursu říká "antikomunismus". Ten se prezentuje jako neslučitelný protiklad demokracie a svobody. Nejsem si úplně jistý, zda jde skutečně o "antikomunismus", nebo spíše o celou škálu snah a metod vyrovnávání se s minulým režimem.

Spojené státy zrušily poslední fázi protiraketového projektu pro Evropu

16. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americký ministr obrany Chuck Habel zrušil konečnou etapu projektu protiraketové obrany pro Evropu kvůli technickým problémům a finančním škrtům. Modernizované antirakety měly být rozmístěny v Polsku a měly být schopny sestřelit rakety středního doletu, odpálené z Blízkého východu.

Zrušení projektu protiraketové obrany pro Evropu bylo oznámeno nenápadně na tiskové konferenci ve Washingtonu. Americký ministr obrany se zmínil jakoby jen tak na okraj o tom, že aby byly Spojené státy schopny financovat 14 nových antiraket, rozmístěných na Aljašce, program pozemních antiraket bude "restrukturalizován".

Zrušení čtvrté etapy protiraketové obrany pro Evropu otevře možnost nového kola vyjednávání mezi Spojenými státy a Ruskem o snížení počtu jaderných zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Quo vadis ČSSD?

16. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Myslím, že nezvolením Dienstbiera dala ČSSD jasně najevo, kam se chce ubírat a že její cesta určitě nebude dlážděna poctivými úmysly. Zalíbily se jí opoziční smlouvy s ODS, chce lavírovat se středovými stranami, chce se podílet na moci a hlavně na kořisti. Někteří její čelní představitelé to dříve ani příliš neskrývali, např. milionáři Petr Hulinský nebo Jaroslav Palas. Avšak mám takový nepříjemný pocit, že i Michal Hašek je kariérista, který by se neštítil ničeho. Škromach je jen politováníhodná figurka, která si lebedí na výsluní a nedělá pro skutečnou levicovou politiku vůbec nic. Zaorálek a Dienstbier byli jediní dva borci, kteří šli nebojácně do problematických sporů, ke kterým se ostatní členové ČSSD stavěli zády a báli se zaujmout jasné stanovisko, aby si náhodou nepokazili kariéru. Naopak Zaorálek a Dienstbier vždy nesli svoji kůži na trh, bez ohledu na to, jestli jim to uškodí, nebo prospěje. Jak je vidět, každé poctivé úsilí je po zásluze potrestáno. Touto orientací to u mě - jako jejího dlouholetého voliče - ČSSD definitivně prohrála. Zdá se, že jedinou autentickou levicovou stranou je KSČM. Takže má další volba je jasná, píše Jan Černý.

Slušný život ve slušné zemi, aneb Cesta Pepy Cvrčka

18. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 6 minut

Sjezd sociálních demokratů jsem sledoval kradmo. Zaznamenal jsem odstavení Jiřího Dientsbiera, zákulisní čachry, jejichž výsledkem je (staro)nové předsednictvo, které má reprezentovat partaj ve společnosti "široce rozkročenou", odhodlání slavně vyhrát volby a po svém vládnout a samozřejmě také neochotu dělit se o moc, která se zdá být na dosah, s kýmkoli jiným. V zájmu občanů, samozřejmě.

Oranžové fangličky se liší od jiných (modrých, fialových, zelených, rudých a jinak barevných) jenom barvou. Pořád jsou to fangličky.

Řeknu to rovnou: nestojím o to.

Volba "povinné ženy" ukazuje, že ČSSD ženy využívá a nebere je vážně

18. 3. 2013

čas čtení 7 minut

Sjezd ČSSD upoutal pozornost většiny médií zejména nezvolením Jiřího Dienstbiera coby místopředsedy strany. Rozhodnutí delegátů sjezdu je médií poměrně jednohlasně interpretováno jako vítězství konzervativního křídla ČSSD a opětovná "zemanizace" strany. Že se nepodařilo ČSSD uskutečnit proklamovaný příklon k tzv. "moderní levicové straně", ukazuje i průběh volby ženské místopředsedkyně. Média celkem trefně a ironicky nazývají tento bod volby jako "volbu povinné ženy", píše Radka Janebová.

Pyrrhovo vítězství Bohuslava Sobotky

16. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V případě prezidentské kandidatury Jiřího Dienstbiera uplatnili protivníci následující scénář: Podpořili navenek ambice kandidáta, ale v zákulisí udělali vše pro to, aby neuspěl. Jejich skutečným kandidátem byl od počátku Miloš Zeman, pracovali pro něho a proti Dienstbierovi. Hlavním Dienstbierovým aktivem ve straně byl fakt, že protikorupční agendou a svébytným politickým stylem dokázal oslovovat středové, mladší a městské voliče a uspět tak i v Praze, což se jinak ČSSD nedaří. V prezidentské volbě to však nestačilo a Zemanův výkon sociálním demokratům ukázal, že populismus a nacionalismus mohou být při získávání "nekmenových" voličů (krátkodobě) úspěšnější. Na sjezdu tedy "zlobícího" Dienstbiera, který povinně neadoroval Zemana a naopak v právní oblasti podniká kroky proti jeho účelovému subjektu SPOZ, z vedení odstranili. A to bude mít zřejmě nakonec víceméně osudové následky i pro Bohuslava Sobotku samotného.

ČSSD: Konec reformy-nereformy?

16. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na postu prvního místopředsedy ČSSD zůstává Hašek a nikoli Zaorálek, mezi řadovými místopředsedy končí Dienstbier, zůstává Škromach a Zaorálek a nastupuje Chovanec. ČSSD se nepodařilo zbavit Dienstbiera jeho instalací na post prezidenta, zároveň ale v prezidentské volbě vyloženě nepropadl, aby ho mohla zadupat nějak čestně. Zahrála chvíli divadlo na středové voliče, že sociální demokracie je Dienstbier a nikoli Zeman, a pak když v tom Dienstbier pokračoval i po prvním kole volby, ho za to teď na sjezdu "zařízla".

Krajský soud potvrdil podmíněný trest pro Romana Smetanu

15. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Krajský soud v Ostravě, pobočka Olomouc, včera na odvolání státního zástupce potvrdil podmíněný trest pro bývalého řidiče MHD v Olomouci Romana Smetanu (celá zpráva).

Smetana soudu před jednáním zaslal toto vyjádření:

Dobrý den,

dne 14.3.2013 ve 12:45 se bude konat veřejné zasedání v trestní věci, ve které jsem obžalován. Chci požádat, aby se zasedání konalo v mé nepřítomnosti. Důvody k nezúčastnění se mám v zásadě dva. Prvním důvodem je předpokládaná přítomnost novinářů, po nichž nijak netoužím a nehodlám se jim k čemukoliv vyjadřovat. Druhým důvodem je, že k věci samotné nemám již co dodat, vše již bylo řečeno při líčení u okresního soudu. Nechápejte tedy, prosím, mou nepřítomnost tak, že je mi zatěžko přijít, ale především první mnou uvedený důvod a skutečnost, že má přítomnost není nutná, mne vede k tomuto rozhodnutí.

K odvolání státního zástupce těžko hledám slova. Jsem přesvědčen, že již v původní kauze jsem neměl být nijak sankcionován, stát se neměl snažit o moji nápravu, neměl jsem být odsouzen ani k obecně prospěšným pracím, ani k odnětí svobody - nejsem pro společnost nebezpečný, netřeba mne izolovat, ani napravovat. Následný trest jsem považoval za zcela nesmyslný, proto jsem v určeném termínu nenastoupil do vězení. Není myslím nutné se dále rozepisovat, vše jsem již opakovaně vypověděl jak do policejního protokolu, tak u soudu. Za zmínku snad ještě stojí, že protistrana, Občanská demokratická strana, kauzy lituje, dnes by již po nikom v podobném případě náhradu údajné škody nepožadovala, což se projevilo i při nedávných senátních a krajských volbách, kdy žádná politická strana, i přes masivní pomalování reklam, náhradu nepožadovala a nepadlo pokud vím ani žádné trestní oznámení, ať již na známého či neznámého pachatele. Ačkoliv justice, včetně Nejvyššího soudu, trvá na tom, že jsem zločinec, je zřejmé, že společenská poptávka po mém potrestání neexistuje, mé "zločiny" jsou většinově vnímány jako "společensky přijatelné", a to především vzhledem ke kontextu, tedy neutěšenému stavu politické scény, proti čemuž bylo mé konání namířeno. Příliš proto nechápu zarputilost státního zástupce, se kterou mne označuje za recidivistu a neustále požaduje nepodmíněný trest. Osobně nemám žádný zájem na pokračování a prodlužování mé kauzy, proto jsem ani nepodával odvolání proti poslednímu rozhodnutí okresního soudu. Uvítal bych, kdyby krajský soud zamítnutím odvolání státního zástupce kauzu definitivně ukončil.

"Lex Frenštát" nebo nová právní úprava exekucí?

15. 3. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

Jelikož jsem nikde v médiích nenašel oficiální stanovisko Městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm k materiálům, které již delší dobu kolují internetem (zmínil jsem je v článku Frenštátská tragédie je nejspíše důsledek likvidačních exekucí), podíval jsem se přímo na stránky městského úřadu. Dosavadní mlčení tam vysvětluje "Tisková zpráva k tématu -- Moc zajímavé, Kdo byl A.B., Vrah nebo také oběť, Opačný pohled na výbuch ve Frenštátě, Z médií se pravdu nedovíš, atd."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V lednu 2013 přispělo finančně na Britské listy 223 osob bankovním příkazem celkovou částkou 59 240,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 3567.02 Kč. Příjem z reklamy byl 38 000 Kč.

10 čtenářů Britských listů přispělo v lednu 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 5 000 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 1. 2013 byla 282 427,13 Kč, z toho na exekutorský projekt 165 475,59 Kč a na na provoz Britských listů 116 951,54 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

42185