ČT svým jednáním potvrzuje Zemanovu kritiku

10. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Prezidentská kancelář si oficiálně stěžuje na to, že ČT živě nevysílala tiskovou konferenci mluvčího Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. ČT pochopitelně může opomenout živé vysílání tiskové konference prezidentského mluvčího, neexistuje žádné právo prezidenta na to, aby nebyl opomíjen. Je na zvážení editorů ČT, co v daný okamžik zařadí a měli by se rozhodovat vcelku jednoduše, tedy podle toho, co je v daný okamžik významnější z hlediska veřejného zájmu.

Jak Německo strategicky připravuje rozvoj své ekonomiky - proč to nejde v ČR?

10. 3. 2015

čas čtení 10 minut

"Německo je jako dobře namazaný stroj. Když se pro něco rozhodne, tak jede" píše Milan Lelek o strategickém plánu německého průmyslu pro nejbližší budoucnost. "Když je v Německu něco potřeba realizovat, vždy se vytvoří “Arbeitsgruppe”. Je věcí cti, být do takové pracovní skupiny jmenován," pokračuje. V tomto případě jde o alianci průmyslových podniků, které se snaží předložit vizi vývoje německého průmyslu. Jak to, že německý průmysl má detailní plán rozvoje, kde je ten český? Nebo budeme nadále jen montovat to, co v Německu vymyslí? Ve strategii německého průmyslu nikde není zmínka o tom, že by měl vzdělávací systém dodávat levné pracovní síly, jak požaduje pan Hanák ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Naopak se v dokumentu jasně uvádí, že německý průmysl bude hledat rovnováhu mezi jeho zájmy a zájmy společenskými, dodává Bob Kartous.

Spojené státy uvalily sankce na Venezuelu

10. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

"Venezuela je pro USA "hrozbou pro bezpečnost státu"

Venezuela odvolala svého nejvyššího diplomata ve Washingtonu zpět do Caracasu v další eskalaci napětí, kdy Obamova vláda uvalila sankce na členy vlády prezidena Nicoláse Madura, který se zapřísáhl, že se "imperialistické elitě" v USA pomstí.

Spojené státy zintenzivnily svůj diplomatický konflikt s Venezuelou. Prohlásily, že je Venezuela "bezpečnostní hrozbou americkému státu" a rozšířily cílené sankce na dalších sedm vládních činitelů.

Porošenko: Vzbouřenci stáhli "podstatné množství" těžkých zbraní

10. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko konstatoval, že proruští vzbouřenci na východě Ukrajiny stáhli "podstatné" množství těžkých zbraní. Dodal v televizi, že i vládní ukrajinská vojska stáhla většinu svých raketometů a těžkého dělostřelectva.

Obě strany mají mezi sebou vytvořit nárazníkovou zónu o rozsahu nejméně 50 km pro dělostřelectvo o kalibru 100 mm nebo více, 70 km pro raketové systémy a 140 km pro nejtěžší rakety a střely.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Reakce na postup České televize

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Česká televize v úterý dne 10. března 2015 na svém zpravodajském programu ČT 24 nevysílala, oproti předchozím případům, živě pravidelnou tiskovou konferenci.

Považujeme tento přístup za dětinskou pomstu České televize za názory prezidenta republiky.

Může někdo poradit, jak se ubránit proti neférovému účtu od advokáta?

10. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

V pátek jsem obdržel usnesení od oprávněného Vienna Group a.s., kterým byla vzata zpět žaloba na částku 1 157 Kč, z důvodu zaplacení. To bylo provedeno na základě splátkového kalendáře, ihned po jeho vydání, takže účast advokáta nebyla nutná. Ten nyní požaduje zaplacení nákladů ve výši 6692 Kč. (Jméno advokáta je redakci známo, pozn. red.), píše Jan Posolda.

Navzdory zhoršující se bezpečnostní situaci může mít Británie brzy nejmenší armádu od americké porážky

9. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jak informuje Telegraph ZDE, v další vlně rozpočtových škrtů mají být chráněny výdaje na zdravotnictví, školství a zahraniční pomoc, Británii však zřejmě čeká zmenšení pozemní armády na 50 000 mužů a počet příslušníků všech zbraní - včetně letectva, námořnictva a námořní pěchoty - může klesnout na 115 000. Pro srovnání: Rusko udržuje "milionové" ozbrojené síly (v praxi kolem 750 000 vojáků), Česká republika má ve zbrani něco přes 20 000 aktivních vojáků.

Co kdyby se Ukrajina zachovala k Rusku stejně jako ono k ní?

10. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Co kdyby Ukrajina použila v odvetě proti Rusku stejných prostředků destabilizace jako ono proti ní?, ptá se Alex Clarkson z londýnské King's College. Co kdyby se v Kazani v dubnu 2017 mezi demonstranty objevily ukrajinské zbraně a ozbrojenci v uniformách bez označení - a Tatarstán se díky nim fakticky odtrhl od Ruské federace?

Angličtí konzervativci svými útoky na skotské nacionalisty vedou Británii k rozpadu

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Anglická Konzervativní strana rozmístila po Anglii (zatím nikoliv ve Skotsku) obří billboardy, na nichž je zobrazen bývalý šéf skotských nacionalistů Alex Salmond (který nyní za skotské nacionalisty kandiduje do londýnské Dolní sněmovny), která má v kapse zdeprimovaného miniaturního šéfa britských labouristů Eda Milibanda. Varovně tím konzervativci naznačují, že pokud Angličané nebudou hlasovat pro ně, v zemi po květnových všeobecných volbách nastane "chaos", neboť rozhodující slovo v Dolní sněmovně budou mít skotští nacionalisté.

Od strany, která neustále bouří o tom, jak katastrofální by bylo, kdyby Skotsko opustilo Velkou Británii, je to pozoruhodné chování, napsal v deníku Guardian John Harris. Konzervativci tímto plakátem totiž oktrojují anglickým voličům, že Skotsko je podivnou zemí politických příšer a hrůz, kterou je nutno většinou ignorovat, občas je jí ovšem možno strašit Angličany. Je to ovšem voda na mlýn skotským nacionalistům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Průmysl vyvíjí enormní tlak, aby ovlivnil vzdělávání ve svůj prospěch

9. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Začal Týden otevřeného vzdělávání, celosvětová kampaň zaměřená na podporu a popularizaci volně dostupných zdrojů vzdělávacího charakteru, jakými mohou být např. Wikipedie nebo Khan Academy. Průmyslníci chtějí diktovat, jak má vypadat školský systém, skutečnost popírající jejich požadavky zamlčují a o možných dopadech svých návrhů s oponenty nediskutují. Trend v zakládání rodičovských škol pokračuje. V Praze proběhne konference Evropské asociace rodičů. Příští Kulatý stůl SKAV a EDUin se bude věnovat strategii digitálního vzdělávání, rezervujte si čtvrtek 19.3. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (1. 12. – 7. 12. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Odchodem z EU by se Británie stala Severní Koreou Evropy

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Odchodem z EU by se Británie stala Severní Koreou Evropy, varuje bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown. V článku pro deník Guardian napsal: "Musíme říkat pravdu o těch 3 milionech pracovních příležitostí, o 25 000 podnicích, o 200 miliardách liber každoročního exportu do EU a o 450 miliardách investic, které v Británii mají ostatní evropské země."

Už nyní je podle Browna Británie napůl mimo EU, za Británii je v EU dnes už prázdná židle, "i když jsme přítomni v místnosti. Jsme v EU slabší než kdykoliv předtím: irelevantní v otázce Řecka, okrajovým hráčem při klimatických změnách, pouhým divákem v debatě o tom, jak oživit evropskou prorůstovou politiku, zcela okrajoví ohledně Ukrajiny."

Jenže pokud v britských květnových volbách zvítězí labouristé se skotskými nacionalisty, žádné referendum o odchodu z EU se konat nebude.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Eurozóna naléhá na Řecko, aby zahájilo "důvěryhodné reformy"

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ministři financí z eurozóny v pondělí přerušili v Bruselu vyjednávání s Řeckem po době ne o moc delší než byla jedna hodina. Nařídili řeckému ministru financí Jannisu Varoufakisovi, aby vypracoval to, co věřitelé považují za realistický program hospodářských a finančních reforem.

Monitor Jana Paula:

Jiří Straka – Tušová staveniště

10. 3. 2015 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Pražská galerie Václava Špály zahájila výstavu rozměrných tušových maleb Jiřího Straky (1967, Praha), tvořícího ve stylu moderní tušové malby s východisky dálněvýchodních staromistrovských technik, např. čínské "metody vrstvené tuše" či "malba bez kostí", kromě čínské malířské tradice se nechává inspirovat i Evropskou barokní malbou žánru zátiší. Straka ovládá tušovou malbu mistrně, ostatně jako absolvent studia Sinologie na filozofické fakultě University Karlovy (1989-1995) absolvoval v letech 1995 a 1996 studijní pobyt na Ústřední akademii výtvarných umění v Pekingu v atelieru právě tradiční tušové malby.

Kdo jsme a kam kráčíme?

10. 3. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 6 minut

Občas není na škodu se na chvíli „zastavit“ a zamyslet se nad tím, co děláme a kam směřujeme. Žijeme totiž ve velmi uspěchané době, která nám příležitostí k něčemu takovému příliš nedopřává. Někdo by možná řekl, že je to dobře, že člověk by o takovýchto věcech moc přemýšlet neměl, ale tím se nenechme odradit. Dostalo se nám přece rozumu k tomu, abychom jej používali, ne?

Transatlantická úmluva (TTIP) – boj o budoucnost Evropy

10. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Představte si, že vlastníte krásnou zahradu. Je plná květin, keřů, je zde příjemně a vy si postavíte altán, který vám poskytuje stín. V tu chvíli vás zažaluje prodejce slunečníků, protože vám chtěl prodat své zboží. Speciální arbitrážní soud, ke kterému vás prodejce slunečníků popožene, rozhodne, že vás prodejce žaluje oprávněně, neboť mu ušel budoucí zisk, píše Xenie Kaduchová.

Kdo chce sekerou stínat hlavy neposlušným Arabům?

10. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Je věru pochopitelné, že západní společnost odmítá jakékoliv barbarské násilí páchané především na „svých lidech“, navíc když jsou tyto metody vydatně medializovány. Mám nyní na mysli zvěrstva džihádistů z Islámského státu, které člověk se zdravým rozumem na místě odsoudí. Je však otřesnou známkou civilizované společnosti, když se v ní najde vysoce postavený politik, který chce proti svým domnělým nepřátelům používat obdobně odporné metody.

PŘEČETLI JSME:

Na Čechy dobrý

9. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Máme v práci takovou hodnoticí kategorii na knížky a filmy. Když čteme Jiřího Hájíčka, spokojeně se usmějeme a řekneme si: „Na Čechy dobrý.“ Když vidíme v kině Cestu ven, pokýváme hlavou: „Na Čechy dobrý.“ V podstatě je to pochvala.

Jsme rádi, že existuje aspoň něco domácího, co automaticky neuráží vkus a soudnost. Že knížka nenudí, písnička šlape a film není trapný. Znamená to ale taky, že „na Čechy dobrý“ se nedá jakkoliv srovnávat s úrovní potřebnou ve světě. Hájíček není Pamuk, Šindelka není Houellebecq a Kratochvil není Murakami.

Zdroj: ZDE

Ilja Jašin: Spekulace o islamistických motivech vraždy Borise Němcova jsou "pro Kreml užitečné"

9. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ilja Jašin, spoluzakladatel Němcovovy opoziční strany, zastává názor, že vyšetřování islamistické motivace Němcovovy vraždy je nesmyslné a "odvádí to pozornost od Vladimíra Putina".

Spekulace, že opoziční ruský politik Boris Němcov byl usmrcen islamisty, jsou podle Ilji Jašina nesmyslné, ale pro Kreml jsou užitečné, protože odvádějí pozornost od obvinění, že se na vraždě podílel sám Kreml.

Němcovi společníci se na vládní tvrzení o vině islamistů dívají se značnou skepsí. Jsou přesvědčeni, že Kreml měl z Němcovovy vraždy prospěch a nemyslí si, že by jen sami islámští fanatici dokázali usmrtit někoho tak blízko Kremlu, na místě, které je pod trvalým a intenzivním dohledem Putinovy tajné i veřejné policie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V souvislosti z vraždou Borise Němcova vycházejí najevo vazby Kremlu na Ramzana Kadyrova

9. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Na vraždě Borise Němcova se podílel společník čečenského předáka Ramzana Kadyrova, vyšlo najevo u soudu v Moskvě. Vyšetřování vyvolává četné nové otázky.

Jedním z pěti mužů, kteří byli v neděli předvedeni před soud v Moskvě byl Zaur Dadajev, Čečenec. I ostatní předvedení muži pocházejí ze severního Kavkazu.

"Dadajevova účast na tomto zločinu je potvrzena, kromě jeho vlastního přiznání, množství důkazů shromážděných v rámci tohoto případu," uvedla soudkyně Natalia Mušnikovová.

Vladimír Putin popsal tajné jednání, na němž se Rusko rozhodlo anektovat Krym

9. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Prezident Putin hovořil o jednání, na němž vydal tajný rozkaz pro anexi Krymu Ruskem a popsal, jak byla uvedena ruská vojska v pohotovost, aby zachránila svrženého ukrajinského promoskevského prezidenta.

V neděli vysílala státní ruská televize Rossija-1 upoutávku na dokumentární film s názvem "Směrem domů". Putin v ní otevřeně hovoří o tom, jak před rokem Moskva anektovala Krym.

Politkové by si měli všímat, o čem občané debatují na sociálních sítích

9. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Pirátská strana publikovala v Británii svůj manifest

Je v něm všechno, čím jsou dnes znepokojeni britští občané, upozorňuje komentátor Channel Four News Paul Mason. Dosud se Pirátská strana, která vznikla v Evropě r. 2006 a rozšířila se do dvaceti zemí Evropské unie, včetně Německa, kde r. 2014 získala ve volbách jednoho europoslance, zabývala především otázkami internetové svobody, státního dohledu nad občany a monopolizací autorských práv a komunikací. Nyní však byl na stránkách Reddit zveřejněn crowdsourcovaný manifest nové britské pobočky Pirátské strany a ten obsahuje daleko širší agendu. Když vyloučíme technické záležitosti, pět politických požadavků, které Piráti nyní vznášejí, jsou:

Kde hraničí podpora studentů a řízený odliv mozků?

9. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Státy, které pochopily, o co v tomto světě běží, podporují jeden velmi důležitý trend: nákup mozků. Existují křiklouni, jako je Nigel Farage, kteří otevřeně požadují, aby byla imigrační politika postavena na vysávání pouze kvalifikovaných mozků z jiných zemí. Mnohem méně viditelnou, zato mnohem důslednější strategií je vysávat mozky zatím nekvalifikované, ale potentní. Výhodu to má dvojí: výběr probíhá mnohem více kontrolovaně a zároveň je větší pravděpodobnost kulturní adaptace v dané zemi. Americké univerzity, jako třeba Johns Hopkins, na to vyvinuly specializované programy. Jejich genialita spočívá v tom, že v se v některých zemích najdou politici, kteří je dokonce zaplatí. Věc je vysoce kontroverzní: na jedné straně stojí podpora talentovaných studentů, která j pro demokratickou společnost závazkem, na straně druhé otázka, kam by taková podpora měla směřovat.

Mezinárodní den žen a česká levice

8. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Rovnoprávnost žen a mužů, např. rovné volební právo nebo přístup žen k univerzitnímu vzdělání, což byly dříve věci neslýchané a pohoršující, jsou tradiční agendou levice. A protože Mezinárodní den žen neslaví tradiční roli pologramotné ženy jakožto stroje na rození dětí v tradiční kuchyni, roli ženy, jíž dáváme kytičky, jejíž krásu obdivujeme, ale kterou nebereme za rovnoprávného člověka, nýbrž je to den právě slavící ženská práva, čekal by člověk v naší machistické zemi, že levice toho využije k sjednocení a oslavě ženských práv jako zásadního, nedoceněného tématu.

Desetitisíce Izraelců demonstrovaly proti Netanjahuovi

8. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce izraelských občanů demonstrovalo v Tel Avivu a požadovalo, aby byl izraelský premiér Binjamin Netanjahu v nadcházejících volbách odstraněn.

Izraelská média informují o tom, že až 30 000 demonstrantů skandovalo na Rabinově náměstí "Bibi, selhals, jdi domů." Demonstrovali pod heslem "Izrael chce změnu" před volbami, které se budou v Izraeli konat 17. března.

Litva vydala občanský manuál pro přežití v případě ruské invaze

8. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Juozas Olekas, litevský ministr obrany, zveřejnil novou vládní informační brožuru s titulem "Jak jednat v extremních situacích či v případě války". Publikace vznikla v důsledku ohrožení Litvy možnou vojenskou invazí z Ruska. Cílem brožury je informovat obvyvatelstvo, jak jednat v případě války. Nebezpečí je podle Olekase "naléhavé" v důsledku nynější vojenské agrese Ruska na Ukrajině.

Brožura řeší otázky "hybridní války", jakou vede Rusko v současnosti na Ukrajině. Její součástí je kamuflované používání vlastních vojenských jednotek na území cizího státu a manipulace mediální agendy nepřítelem s cílem zmást obyvatelstvo ohledně příčin konfliktu a vytváření dojmu, že legitimní vláda napadené země je "nelegitimní".

Britští konzervativci zuří, že labouristé nevyloučili vládní koalici se skotskými nacionalisty

8. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

< "Chceme, abyste v Británii zůstali, ale musíte hlasovat pro naše strany," tak interpretují postoj anglických konzervativců na jednom levicovém skotském serveru.

Během víkendové konference Labouristické strany v Edinburku neudělali šéf labouristů Ed Miliband a předseda Labouristické strany ve Skotsku Jim Murphy veřejný příslib, že se po květnových celobritských všeobecných volbách nevytvoří koalici se skotskými nacionalisty, navzdory stále frenetičtějším požadavkům od anglických konzervativců, aby to učinili.

Z jednání konference bylo zjevné, že Labouristická strana nyní považuje skotské nacionalisty za potenciálního partnera v londýnské vládě. Oba předáci v Labouristické straně se během konference vyhnuli jakýmkoliv útokům proti skotským nacionalistům.

Jim Murphy odmítl možnou vládní koalici mezi labouristy a konzervativci jako "nesmyslnou", ale opakovaně se vyhnul otázkám o spolupráci s SNP. "Jestli budou skotští nacionalisté chtít hlasovat pro naši politiku, to je jejich věc. Řešit tuto záležitost ještě před tím, než lidi měli možnost účastnit se voleb, by bylo jednání, které by neprojevovalo respekt vůči voličům," řekl Murphy.

PŘEČETLI JSME:

Ve městě Franze Kafky

8. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

"Byl to den jako každý jiný a já jela jako obvykle do školy. V tramvaji kontroloval revizor jízdenky. Překvapilo mě to, protože do té doby jsem revizory zaznamenala jen v noci. Ve chvíli, kdy se tramvaj blížila k zastávce, kde vystupuji, požádal o jízdenku i mě. Sebevědomě jsem mu podala svou průkazku, o které mi škola řekla, že "to je všechno, co je třeba pro jezdění po městě". Průkazka obsahovala kupony na únor i na březen a také můj doklad o studiu.

Revizor po ní hrábnul a řekl mi, že je propadlá a že musím zaplatit pokutu. Namítla jsem, že jsem studentka a že průkazka je platná. Bez výsledku. Dohadovali jsme se ještě asi další minutu a pak se k nám přidali jeho dva parťáci. Najednou jsem byla obklopená třemi velkými chlapy, kteří na mě hulákali ve své mateřštině. "Jsi v Česku, tak mluv česky!" křičel mi ale do tváře perfektní angličtinou jeden z nich. "Ty si myslíš, že když jsi studentka, tak nemusíš platit? Tady nejsi v Americe, ale v Česku," ozval se druhý.

Zdá se, že rozpadu Británie už nezabrání nic

8. 3. 2015

čas čtení 6 minut

Labouristická strana nechápe, že je trestána za to, že se v kampani proti skotské nezávislosti před skotským referendem postavila na stranu anglických konzervativců. Labouristická strana selhala a nevytvořila vlastní projekt sociálně progresivního Spojeného království pro jednadvacáté století. Namísto toho připojila svůj vůz k diskreditovanému projektu, v němž má přehnaně velkou moc miniaturní elita a kde finanční inkontinence tvůrců bohatství zůstává tolerována.

O tomto víkendu se konala konference skotské Labouristické strany, na níž její šéf, blairovský a pravicový labourista Jim Murphy, zapřísahal Skoty, aby v nadcházejících všeobecných volbách "nehlasovali pro skotské nacionalisty, protože tím umožní návrat konzervativců k moci". Není to pravda. Známý skotský novinář Kevin MacKenna publikoval v deniku Guardian brilantní analýzu nynější situace, z níž vyplývá, že labouristi a Angličané nepochopili o Skotsku nic, zemi vůbec nerozumějí a Velká Británie jako jednotný stát zřejmě končí. Už se její rozpad nedá zastavit. Shrnujeme článek Kevina MacKenny:

Problém ideologického uvažování

Zvládne Česká republika současnou krizi?

7. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Hlavním problémem českého prostředí, myslím výrazněji než prostředí jiných zemí, je nepragmatické, ideologicky zaťaté uvažování. Včera jsme v Glasgow znovu v kurzu českého filmu probírali dokumentární film Klusáka a Remundy Český mír a dokonalým symbolem ideologického myšlení je v něm Ladislav Smoljak, jehož česká vláda spolu s dalšími některými pražskými herci používala v rámci propagandy pro projekt amerického radaru v Brdech. "Jsem pro radar, protože jsem zásadně proamerický a antiamerikanismus mě nesmírně irituje," řekl Smoljak bezelstně na kameru.

NATO sobě

6. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Slovenský gymnaziální učitel Juraj Smatana identifikoval nejméně 42 webů, které v českých zemích a na Slovensku šíří ruskou propagandu o "zhýralém Západě" a "teorii" zákeřného západního spiknutí proti Rusku ZDE. Expert na sociální sítě Josef Šlerka na základě předběžných analýz odhaduje, že v ČR tyto weby sleduje a jejich obsah sdílí asi 20% konzumentů internetového zpravodajství. To tvoří kontext situace, kdy vláda oznamuje společné cvičení s americkými vojáky na českém území ZDE.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

26428