Kdo chce sekerou stínat hlavy neposlušným Arabům?

10. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Je věru pochopitelné, že západní společnost odmítá jakékoliv barbarské násilí páchané především na „svých lidech“, navíc když jsou tyto metody vydatně medializovány. Mám nyní na mysli zvěrstva džihádistů z Islámského státu, které člověk se zdravým rozumem na místě odsoudí. Je však otřesnou známkou civilizované společnosti, když se v ní najde vysoce postavený politik, který chce proti svým domnělým nepřátelům používat obdobně odporné metody.

Sňatek z rozumu uzavřený mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábií již v roce 1933, kde odsouzeným na smrt (potenciálně nevinným osobám ZDE) kati na veřejnosti stínají hlavy mečem, ukazuje, že velmocenské vztahy včetně hospodářských pout jsou vysoce nadřazeny dodržování lidských práv. Státem sankciované divošství v Saúdské Arábii a v menší míře v dalších souzněných režimech jaksi nevadí, protože v tomto případě ropné bohatství a cenná strategická poloha jsou nadevše.

Horší je to s barbarstvím, ať již prováděným či pouze navrhovaným, v zemích, které zahrnujeme do civilizovaného západního prostoru, a dáváme to při každé příležitosti patřičně najevo.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který nedávno navštívil Prahu, aby se ujistil o jejím až lokajském spojenectví s Tel Avivem, se nyní blýskl dalším návrhem, jak utužovat demokracii ve své zemi. Lieberman, jenž stojí v čele krajně pravicové strany Jisrael Beitenu, nyní navrhl, aby se v Izraeli žijícím Arabům, kteří neprojeví loajalitu vůči státu, stínaly hlavy sekerou ZDE.

Ministr doslova prohlásil: „Ti, kdo jsou s námi, by měli získat cokoliv – co se týče práv. Ti, kdo jsou proti nám – není zbytí – měli bychom zvednout sekeru a setnout jim hlavu, jinak zde nepřežijeme.“

Vyskytuje se ale technický problém: Arabové žijící v Izraeli, kterých je asi 1.6 milionu, by projevením loajality vůči samozvanému židovskému státu popřeli vlastní identitu; již tak je s nimi v Izraeli zacházeno jako s občany druhé kategorie co se ekonomických a sociálních práv týče. Lieberman to ostatně ve shora uvedeném prohlášení sám dosvědčil.

Tento izraelský politik je znám svými nenávistnými komentáři na účet Palestinců, nicméně svým aktuálním výlevem všemu, co kdy pronesl, nasazuje takřka trnovou korunu. Nedávno na Facebooku napsal, že je nutné přijmout zákon, který by posvětil popravy palestinských vězňů v izraelských věznicích ZDE. Kontroverzní politik také dlouhodobě volá po tom, aby byli Palestinci žijící v Izraeli ze země vypuzeni ZDE.

Izraelský deník Haaretz v roce 2002 otiskl článek o tom, že Lieberman vznesl požadavek, aby byli palestinští vězni (cca 10 000 lidí včetně žen a dětí) živořící v izraelském vězeňském systému utopeni v Mrtvém moři. Lieberman, který tehdy zastával post ministra dopravy, dokonce ze strany svého ministerstva nabídl k hromadnému svozu příslušný počet autobusů. Týž rok se vyznamenal nápadem, aby izraelské obranné síly (IDF) na 48 hodin obsadily Západní břeh a zničily tamější infrastrukturu, jak uvedl list Independent ZDE.

Přijde mi vskutku děsivé, že takto vysoce postavený politik může pronášet slova, jaká v jisté obměně slýcháme z úst radikálů z Islámského státu, nad nimiž se spravedlivě rozhořčujeme. Také skutečnost, že česká vláda tohoto politika zdvořile hostí, aniž by mu vytkla byť jen zlomek toho, co říká na veřejnosti, je trpká jak vyšumělé víno.

0
Vytisknout
7986

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2015