ČT svým jednáním potvrzuje Zemanovu kritiku

10. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Prezidentská kancelář si oficiálně stěžuje na to, že ČT živě nevysílala tiskovou konferenci mluvčího Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. ČT pochopitelně může opomenout živé vysílání tiskové konference prezidentského mluvčího, neexistuje žádné právo prezidenta na to, aby nebyl opomíjen. Je na zvážení editorů ČT, co v daný okamžik zařadí a měli by se rozhodovat vcelku jednoduše, tedy podle toho, co je v daný okamžik významnější z hlediska veřejného zájmu.

Pokud usoudí, že ve stejné době upřednostní jinou událost a jsou to schopni vyargumentovat, proč ne.

Zajímavou informací ve stížnosti prezidentské kanceláře ale je, že prezident mluvil o koncesionářských poplatcích. Zeman prohlásil, že by tento koncept zrušil a nahradil ho podporou na základě dobrovolnosti.

Tento Zemanův názor byl předem znám, protože ho už prezentoval pár dní dříve. V ČT tedy věděli, že Zeman bude o tématu mluvit a v takovém případě bylo její povinností tiskovou konferenci odvysílat a vyhnout se tak velmi důvodnému podezření ze střetu zájmů, do nějž se svým postupem dostala.

Je smutné, že tím Miloši Zemanovi dává za pravdu v jeho kritice. Je to neprofesionální a naprosto kontraproduktivní. Žel to potvrzuje, že ČT se chová jako soukromý podnik, ne jako veřejná instituce, která z podstaty věci nemá mít vlastní zájmy.

0
Vytisknout
10881

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2015